Ελλάς-Ουγγαρία… συμμαχία κατά των νέων κυρώσεων στη Ρωσία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το ενδέκατο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία παραμένει στον αέρα με τις συζητήσεις να συνεχίζονται, αλλά την Ουγγαρία, που είναι η χώρα που μονίμως εκφράζει αντιρρήσεις, να βρίσκει έναν σύμμαχο στην Ελλάδα για να τραβήξει περαιτέρω τις συνομιλίες.

Ρεπορτάζ της ιστοσελίδας politico επικαλείται πέντε κορυφαίους διπλωμάτες, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τις εξελίξεις αυτές με την Αθήνα και τη Βουδαπέστη να πιέζουν προκειμένου να ευνοηθούν συγκεκριμένες εταιρείες.

Τα προηγούμενα δέκα πακέτα στόχευαν κυρίως στο να «στεγνώσουν» από ρευστότητα την πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που δεν πέτυχαν, ενώ, πλέον, οι Βρυξέλλες στρέφονται στο να περάσουν μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι οι κυρώσεις… δεν θα παρακάμπτονται. 

Το υπό συζήτηση πακέτο θα βάλει στο στόχαστρο χώρες που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει το εμπορικό εμπάργκο, όμως, σύμφωνα με το politico Ουγγαρία και Ελλάδα συνδέουν την οποιαδήποτε έγκριση με ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα: Την ουκρανική λίστα που περιλαμβάνει συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες τις οποίες χαρακτηρίζει ως «χρηματοδότες» του πολέμου.

Οι δύο χώρες θέλουν ορισμένες από τις εταιρείες τους να βγουν από τη συγκεκριμένη λίστα προτού συμφωνήσουν για το ενδέκατο πακέτο, με τις απαιτήσεις αυτές να οδηγούν σε μια έντονη αντιπαράθεση στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.. Διπλωμάτες σημειώνουν στην ιστοσελίδα ότι η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ άσκησε ευθεία κριτική στην Ουκρανία.

Στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης η Ελλάδα, όπως δηλώνουν τέσσερις διπλωμάτες, ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης με την Αθήνα να πιέζει κατά των προτάσεων για τις συγκεκριμένες κυρώσεις.

«Η Ελλάδα επανέλαβε ότι εάν υπάρξουν επαρκή στοιχεία για παραβίαση κυρώσεων, αυτά θα πρέπει να τεθούν υπόψη των κρατών-μελών που εμπλέκονται, προκειμένου να ερευνήσουν και να πραγματοποιήσουν τις κατάλληλες ενέργειες» σημειώνει Ευρωπαίος διπλωμάτης προσθέτοντας «στην περίπτωση της ουκρανικής λίστας, ελληνικές εταιρείες κατηγορούνται χωρίς να παραβιάζουν τα μέτρα κατά της Ρωσίας».

Ένας άλλος διπλωμάτης της Ε.Ε. είπε ότι παρότι υπήρξε μια μικρή σύμπνοια με τις ελληνικές θέσεις «το ερώτημα είναι πόση ζημιά υπάρχει στην οικονομία και η Ελλάδα λέει ότι είναι μεγάλη. Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτή τη θέση, όμως ανεξάρτητα από αυτό θέλουμε να περάσει το επόμενο πακέτο κυρώσεων».

Ήδη ο Ζοζέπ Μπορέλ έχει δεσμευθεί να κινηθεί αναλόγως προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφορές που σχετίζονται με την ουκρανική λίστα και, πλέον, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι αυτός είναι που θα αναλάβει την ευθύνη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετό καιρό η Ελλάδα έχει βρεθεί στο στόχαστρο εξαιτίας δραστηριοτήτων Ελλήνων εφοπλιστών, καθώς εμπλέκονται στην μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου από τη Ρωσία. Υπολογίζεται ότι στη Μαύρη Θάλασσα επιχειρούν αυτή τη στιγμή 443 τάνκερ και τα περισσότερα από αυτά είναι ελληνικών συμφερόντων. 

Το πιο πρόσφατο ρεπορτάζ για το θέμα αυτό είχε καταγραφεί πάλι από το politico πριν από μερικές ημέρες, όπου αναφερόταν ότι η Ε.Ε. ψάχνει τρόπο να διαλύσει το συγκεκριμένο τεραστίων διαστάσεων κύκλωμα μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου και για… περιβαλλοντικούς λόγους, πέρα από τα χρήματα που εξασφαλίζει για το Κρεμλίνο. 

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλά ελληνικά πλοία που παίρνουν καθημερινά πετρέλαιο από τη Ρωσία και τα περισσότερα είναι ασφαλισμένα, αλλά και χρηματοδοτούμενα από δυτικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες», ενώ συμπλήρωνε ότι τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και η ελληνική ένωση εφοπλιστών δεν σχολίασαν τα στοιχεία αυτά. 

Δεν υπάρχει συμφωνία στο προσκήνιο

Ένας άλλος διπλωμάτης της Ε.Ε. σημειώνει ότι όσο η Ουγγαρία και η Ελλάδα αρνούνται να συμφωνήσουν πριν βγουν οι εταιρείες τους από τη λίστα τόσο θα παραμένει στον αέρα το ενδέκατο πακέτο.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν διαφορετικά τις αντιρρήσεις της Αθήνας σε σχέση με εκείνες της Βουδαπέστης. Η ενόχληση στην Ουγγαρία είναι πολύ μεγαλύτερη, δεδομένου ότι το καθεστώς Όρμπαν έχει ούτως ή άλλος πιο θετική στάση απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, ενώ έχει βρεθεί αρκετές φορές σε ευθεία αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες. 

Η τελευταία εκδοχή του πακέτου, όπως σημειώνει το politico, δεν έχει πολύ μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα όσα έχουν διαρρεύσει εδώ και καιρό. Προσθέτει ορισμένα τεχνικά στοιχεία σχετικά με το ξεπάγωμα ορισμένων περιουσιακών στοιχείων και αποσαφηνίζει ότι το πετρέλαιο από το Καζακστάν μπορεί να συνεχίσει να έρχεται μέσω του αγωγού Ντρούζμπα. Παράλληλα, προσθέτει άλλες 50 ρωσικές εταιρείες στο καθεστώς κυρώσεων.

Και στις δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία και άλλα κράτη δεν θέλησαν να κατονομάσουν συγκεκριμένες χώρες προκειμένου να μην επιδεινώσουν τις διπλωματικές σχέσεις ή, ακόμη χειρότερα, να σπρώξουν κράτη στην αγκαλιά της Ρωσίας και της Κίνας.

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα συζητήσουν ξανά το συγκεκριμένο πακέτο, όμως είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει θέληση αυτό να ολοκληρωθεί.

Χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όμως η συζήτηση μπορεί να τραβήξει για αρκετό διάστημα, με τους Ευρωπαίους διπλωμάτες να μην βλέπουν «λευκό καπνό» πριν από τα τέλη Ιουνίου. 

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια κατά της σφαγής στη Γάζα – Συλλήψεις και πειθαρχικές διώξεις

Τις καλύτερες παραδόσεις του αμερικανικού αντιπολεμικού κινήματος πραγματώνουν οι διαμαρτυρίες κατά...

Δολοφονία στου Ρέντη: Βαρύ το κατηγορητήριο κατά των 67 συλληφθέντων – 12 κακουργήματα

Στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά των συλληφθέντων για τη...

Αμφισβητούν την αξιοπιστία της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιγράφει τα χάλια τους

Υποκλοπές, επαναπροωθήσεις, καταγγελίες, αναρίθμητα ρεπορτάζ και στοιχεία. Κι όμως...

ΣΥΡΙΖΑ: «Αέρα στα πανιά του Στέφανου Κασσελάκη» βλέπουν στην Κουμουνδούρου

*Του Γιάννη Τσακίρη - Το ακριτικό Καστελλόριζο και η Ρόδος είναι...
Διαφήμιση