Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Με στοιχεία… πανδημίας ο τεκμαρτός φόρος

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Χρήστου Μέγα –

Η πανδημία, εξ αντικειμένου, αποδείχτηκε καταστροφική για την κοινωνία. Αλλά χρησιμοποιείται εντελώς… υποκειμενικά (πολιτικά) για την οικονομία.

Για τα 4,5 δισ. των απ ευθείας αναθέσεων της διετίας 2021-22, όπως αποκάλυψε το Ελεγκτικό Συνέδριο, ευθύνεται η πανδημία και οι έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό.

Για τα κεσάτια στην αγορά και τους αποκλεισμούς λόγω lockdown, φταίει απλώς η φοροδιαφυγή…

Το οικονομικό επιτελείο με οικονομικά στοιχεία (τζίρο και κέρδη) του 2021 και τη φορολογική δήλωση του 2022 «αποδεικνύει» ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι πιο… φτωχοί από τους χαμηλόμισθους…

Για παραδείγμα, από τους 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες, περίπου οι 500.000 έχουν εισοδήματα μόνο από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος (άλλοι 250.000 έχουν εισοδήματα και από μισθούς ή συντάξεις).

Το 54% των αμιγώς ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν μηδενικό εισόδημα, ενώ το 85% αυτών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από τις 10.000 ευρώ.

Όχι ότι δεν υπάρχει τεράστια-εκτεταμένη φοροδιαφυγή στην αγορά. Η οποία είναι σκαστή παρανομία για τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες αλλά, συνήθης, νόμιμη φοροαπαφυγή ή φοροαπαλλαγή για τις μεγαλύτερες εταιρείες. Από την άλλη όμως τα στοιχεία είναι… πολιτικά (σ.σ. δηλαδή σκόπιμα) πειραγμένα. Η βάση αναφοράς αφορά στην καρδιά της πανδημίας, την περίοδο του lockdown.

Και ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ελέγξει την τεράστια φοροαποφυγή (τριγωνικές συναλλαγές των μεγάλων επιχειρήσεων μεταξύ θυγατρικών, συμψηφισμοί ΦΠΑ κ.α.) ή να παρακολουθήσει την (δια)κίνηση των αγαθών και προϊόντων (π.χ. barcode στις αποθήκες), ουσιαστικά επεκτείνει το τέλος επιτηδεύματος δια της… μείωσης του.

Δηλαδή, μέχρι τώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεωνόταν «ετσιθελικά» στην καταβολή π.χ. 650 ευρώ σαν Τέλος Επιτηδεύματος. Σε όλυς οριζόντια, ανεξαρτήτως κερδών, ακόμη και με μηδενικούς τζίρους. Εις το εξής ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει έκπτωση 25% στο ανωτέρω ποσό, δηλαδή θα πλήρωνε… μόνο 488 ευρώ. Υπό την αυστηρή προϋπόθεση όμως ότι θα πλήρωνε φόρο 1.102 ευρώ. Συνολικά δηλαδή από 650 ευρώ σε περίπτωση μηδενικών κερδών, θα πάει σε ένα ελάχιστο, κατ έτος, ποσό φόρου 1.590 ευρώ…

Αν, εν τω μεταξύ, ο φορολογούμενος-ελεύθερος επαγγελματίας αμφισβητήσει τον τεκμαρτό φόρο, δηλαδή τη φορολόγηση του επαγγέλματός του αντί για τη φορολόγηση των κερδών του και, τελικά, δικαιωθεί από τη φορολογική διοίκηση ή τα Διοικητικά Δικαστήρια, το Τέλος Επιτηδεύματος θα επανέλθει και πάλι στα 650 ευρώ καθώς θα απολύσει την έκπτωση του 25% αφοί δεν θα καταβάλει τον τεκμαρτό φόρο των 1.102 ευρώ…

Μονά ζυγά δικά τους

Αλλά, όταν τεθεί θέμα για τις απ ευθείας αναθέσεις των 4,5 δισ. ευρώ την διετία 2021-22 η κυβέρνηση επικαλείται την πανδημία. ‘Έστω και εάν το 2022 δεν υπήρχε το πρόβλημα των έκτακτων και απρόβλεπτων δαπανών μετά το ευρύ πρόγραμμα εμβολιασμού από τα μέσα του 2021.

Πρόσθετα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε αυτεπάγγελτο έλεγχο για την προμήθεια 9.516.600 rapid tests, συνολικού κόστους 28.549.800 ευρώ. Προμήθεια που ανατέθηκε σε τρεις (από 18) εταιρείες του κλάδου, αναθέσεις οι οποίες τώρα ελέγχονται για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι…

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Εξοργίζει με τη δήλωσή του για τα Τέμπη ο Καραμανλής – Αυτοξεπλένεται για το έγκλημα

O βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Αχ....

Μέση Ανατολή: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν από λιμό – Ελπίδες για ανακωχή

Χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν το επόμενο διάστημα, καθώς...

Ναι, ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά από το σπίτι τους, τριγυρίζουν εκεί!!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Κι αν κάποτε οι...

Πανελλαδική Απεργία / Ένας χρόνος από τα Τέμπη – Οι συμμετέχοντες και τα αιτήματα – Τι ισχύει στα ΜΜΜ

Μεγάλη απεργία με πάρα πολλούς συμμετέχοντες είναι προγραμματισμένη για...
Διαφήμιση