Ελένη Τουλουπάκη: Το σκάνδαλο Novartis έπληξε και τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Συνέντευξη στον ενημερωτικό ιστότοπο Euractiv έδωσε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η οποία επισήμανε ότι το σκάνδαλο Novartis δεν έβλαψε μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον προϋπολογισμό υγείας της Ε.Ε. Εξήγησε ότι πετυχαίνοντας υψηλές τιμές στην Ελλάδα, κατόρθωσε να έχει υπερκέρδη και στις άλλες χώρες-μέλη.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο, εξήγησε πώς αυξήθηκε το φαρμακευτικό κόστος, αλλά και γιατί διώκονται η ίδια, άλλοι δικαστικοί, αλλά και οι δημοσιογράφοι που ερεύνησαν το σκάνδαλο.

Όσον αφορά τις τιμές των φαρμάκων, είπε η Ελένη Τουλουπάκη:

«Θα το θέσω πολύ απλά: εάν τα κράτη μέλη, λόγω αδικαιολόγητων αυξημένων τιμών, είχαν αυξήσει τις φαρμακευτικές δαπάνες, οι οποίες βαρύνουν αντίστοιχα τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς, αυτές οι χώρες θα κατέβαλλαν αυτόματα μειωμένη συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και, ως εκ τούτου, στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Ο προϋπολογισμός και τα οικονομικά του συμφέροντα βλάπτονται».

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς στον καθορισμό των τιμών, όχι μόνο σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά και σε τρίτες χώρες. Εφόσον λοιπόν, μέσω των αθέμιτων παροχών της εταιρείας προς τα πρόσωπα που καθορίζουν τις τιμές στην Ελλάδα, η εταιρεία πέτυχε αυξημένες τιμές των προϊόντων της στη χώρα μου, πέτυχε αυτόματα “μαγειρεμένες” τιμές σε εκείνες τις χώρες που χρησιμοποιούσαν τις τιμές στην Ελλάδα ως βάση αναφοράς».

Όσον αφορά τη διώξή της, παρά το γεγονός ότι ήταν η επικεφαλής της έρευνας της δικαιοσύνης για το σκάνδαλο, η Ελένη Τουλουπάκη επισημαίνει ότι ήταν αντίποινα, γιατί η έρευνα «διατάραξε το πολιτικοοικονομικό σύστημα της χώρας».

Όπως είπε, το σκάνδαλο Novartis έθιξε «ένα πολιτικοοικονομικό σύστημα με ισχυρές δομές», το οποίο «κινητοποιήθηκε αμέσως εναντίον μας για να εξουδετερώσει την έρευνα και να τιμωρήσει εμένα και τους συναδέλφους μου εισαγγελείς, καθώς και δημοσιογράφους που ερευνούσαν την υπόθεση».

«Η κυβέρνηση κατάργησε την Εισαγγελία Διαφθοράς και πέτυχε να τερματίσει την εν εξελίξει έρευνα και να αφαιρέσει την υπόθεση Novartis εν μιά νυκτί», προσθέτει.

Όπως επισημαίνει, η έρευνα αφορούσε στελέχη της Novartis, κυβερνητικούς αξιωματούχους, άτομα που εμπλέκονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και γιατρούς για υπερβολική συνταγογράφηση, αλλά τώρα, όταν εκκρεμούν δικαστικές διώξεις εις βάρος δικαστών «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σοβαρής αποζημίωσης από τη Novartis».

Επίσης σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια αμφιβολίας για την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης» και προσθέτει ότι στην Ελλάδα, «όταν ο εισαγγελέας που έχει διοριστεί ειδικά για θέματα διαφθοράς αγγίζει πολιτικούς, διώκεται και απολύεται».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο Euractiv.

Πηγή: politicus.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κατεστραμμένο CD Καραϊβάζ, κατεστραμμένος φάκελος Ανδρουλάκη! – Πέφτει μεγάλο δούλεμα!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Η είδηση που δημοσίευσε το...

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στη διαφθορά καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο

Πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών στην Ευρωπαϊκή...

Ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση

Την ώρα που έχει ξεσηκωθεί ολόκληρη η κοινωνία απέναντι...
Διαφήμιση