Εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις δασικές φωτιές του φετινού καλοκαιριού, καθώς το ολοένα πιο θερμό και ξηρό κλίμα που θα επικρατήσει την περίοδο του καύσωνα, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα.
Μάλιστα, το γεγονός ότι η φωτιά στα Πιέρια Όρη έκαιγε εκτός ελέγχου επί τρεις ημέρες παρότι αρχές Απριλίου, αλλά και οι εκδηλώσεις διάσπαρτων πυρκαγιών ακόμη και κοντά στα σύνορα, όπως στις Πρέσπες, προμηνύουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ακόμη χειρότερο από το περσινό, όπως αναφέρει στο Τhesstoday.gr o καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δημιουργούνται ανησυχητικές συνθήκες
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι φανερές στις καιρικές συνθήκες ήδη ένα μήνα πριν την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, με τον καθηγητή να κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για τους επόμενους, θερμούς μήνες. «Κρίνοντας από το ότι είχαμε τουλάχιστον δύο πυρκαγιές, αρκετά νωρίς για την εποχή, στη βόρεια Ελλάδα (σ.σ. σε Πιέρια Όρη και Πρέσπες), προβλέπεται ένα ακόμη πιο θερμό και ξηρό καλοκαίρι. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ανεβάσει τις θερμοκρασίες και δημιουργούνται ανησυχητικές συνθήκες», εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.
Όπως σημειώνει, ευτυχώς η πυρκαγιά στα Πιέρια Όρη περιορίστηκε κυρίως σε χαμηλή βλάστηση και δεν πρόλαβε να φτάσει στις δομές των δέντρων. «Ευτυχώς ήταν πυρκαγιά επιφάνειας, δεν επεκτάθηκε στις δομές παρά μόνο στην υπόροφο βλάστηση, κάτι πολύ θετικό γιατί σώθηκαν τα δέντρα».
Xωρίς δασοπυρόσβεση δεν σβήνονται οι φωτιές στα δάση
Ο καθηγητής επισημαίνει πως τα τελευταία δυο χρόνια οι πληγές από τις δασικές πυρκαγιές είναι ανυπολόγιστες, πρώτον με τη φωτιά στη Δαδιά να έχει καταγράψει μαύρο ρεκόρ για τα δεδομένα της Ευρώπης αλλά και το 2021 με την καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας. Αυτό, σε συνδυασμό με τα φετινά δεδομένα κάνει πιο επίκαιρη ποτέ την ανάγκη για ενεργή δασοπυρόσβεση. «Αυτό που λείπει από τον κρατικό μηχανισμό, είναι ο συντονισμός και η ενεργή κατάσβεση, με δασοπυροσβέστες να σβήνουν τη φωτιά μέσα στο δάσος, αντί να περιμένουν να απειλήσει κατοικημένη περιοχή. Για να σβήσεις τη φωτιά, πρέπει να μπεις στο δάσος. Είναι θέμα νοοτροπίας, βλέπουμε ότι θέτοντας ως προτεραιότητα μόνο τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες, χάνονται όλα τα υπόλοιπα κι έτσι είναι επόμενο να καεί το δάσος, όπως είδαμε και στη Δαδιά», υπογραμμίζει.
Πηγή: ethnos.gr