Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, άνοιξε επί της ουσίας την προεκλογική περίοδο θέτοντας το δίλημμα: «Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω» αναφέροντας παράλληλα οτι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Με το τρίπτυχο «συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα», ο πρωθυπουργός, από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, ανακοίνωσε ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου λέγοντας πως «οι επόμενοι μήνες είναι προεκλογικοί» θέτοντας παράλληλα το δίλημμα: «Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω».
Βέβαια, δεν είπε κουβέντα αν θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή και τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει. Το μόνο που είπε ήταν πως θα εξαντλήσει την τετραετία. «Δεν δέχομαι πιέσεις και “υποβολείς”, επισπεύδων πολιτικής αστάθειας δεν θα γίνω», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία «στην πρόοδο» και όχι μια δεύτερη ευκαιρία «στη συμφορά» και έστειλε τα καρφιά του στην αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να την κατονομάσει, λέγοντας πως «μένει στο ρόλο του διαμαρτυρόμενου κομπάρσου».
Στην καθαρά προεκλογική του ομιλία έκανε αναφορά στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και δεν έκρυψε τον αυτοθαυμασμό του για τα «οικονομικά επιτεύγματα» των τελευταίων ετών. «Ύστερα από τρία χρόνια, αυτά που είπαμε έγιναν και γίνονται», είπε με έπαρση.
Ευρισκόμενος σε προφανή δύσκολη θέση αφού οι γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ κατέρρευσαν άρχισε να μιλά για «ανασύνταξη των δυνάμεων» και «συντονισμού» του «ρεύματος της δημοκρατίας και της προόδου» έχοντας στο μυαλό του την αναβίωση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου «με πρώτη, ασφαλώς, την παράταξή μας, την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας».
Κατέληξε λέγοντας πως «χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή που να αποφασίζει χωρίς να χρειάζονται παράλληλες κουβέντες, χωρίς να εμπλεκόμαστε σε ατελέσφορα παζάρια».
Έχοντας στην πλάτη του το σκάνδαλο των υποκλοπών και την ακρίβεια να γονατίζει τα νοικοκυριά φάνηκε να είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας μιλώντας για «το εθνικό στοίχημα που συνεχίζει να διαπερνά τον χρόνο» για έναν τόπο «ελεύθερο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο» που «οι πολίτες ευημερούν, αναπνέοντας τον αέρα μιας δημοκρατίας που τους προστατεύει και τους παρέχει ευκαιρίες να δημιουργούν γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους».
Όπως αναμενόταν κράτησε ερμητικά κλειστό το στόμα του για το «ελληνικό watergate» και τις καταιγιστικές εξελίξεις επαναλαμβάνοντας μονότονα το αφήγημα περί επιχειρησιακού λάθους στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη ενώ δεν αναφέρθηκε καθόλου στην παρακολούθηση του Χρήστου Σπίρτζη.
Μάλιστα, δεν δίστασε να πει ότι η επικαιρότητα δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις φήμες και τα σενάρια στέλνοντας και πάλι την μπάλα στην εξέδρα τινάζοντας από πάνω του κάθε μερίδιο ευθύνης και λέγοντας πως το θέμα απασχολεί τη Δικαιοσύνη και το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Έθεσε τις προτεραιότητες για το επόμενο χρονικό διάστημα και δεν απέφυγε τις πατριωτικές κορώνες με μηνύματα στη γείτονα χώρα και τον πρόεδρο της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Τα νταηλίκα γιοκ με την Ελλάδα», είπε, χαϊδεύοντας τα αυτιά του Δεξιού ακροατηρίου του.
Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια έχρισε αποκλειστικά υπεύθυνο τον Ρώσο πρόεδρο καλώντας τους πολίτες «να επιστρέψουν τον λογαριασμό της ακρίβειας στον κ. Πούτιν» και προτοίμασε τους πολίτες για ένα πολύ δύσκολο χειμώνα χωρίς όμως να αναλογιστεί την ευθύνη της κυβέρνησής του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Από την ομιλία του δεν έλειψαν και οι στιγμές αυτοθαυμασμού και προβολής ενός νέου success story για την ελληνική οικονομία προκειμένου να επισκιαστεί το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ανακοίνωσε μέτρα 5,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για οκτώ μέτρα άμεσης στήριξης, 12 μόνιμες παρεμβάσεις και μία που αφορά τη στέγη των νέων.
Πηγή: efsyn.gr