Εκλογές 2023 – Η «σφαγή» των μικρών: Πέντε κόμματα στο κατώφλι του 3% για τη Βουλή

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Μιχάλη Χαριάτη –

Πρώτα από όλα το αξίωμα: Η κάλπη είναι «γκαστρωμένη». Και πάντοτε σε μια εκλογική αναμέτρηση μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Μικρότερες ή μεγαλύτερες. Ευχάριστες ή δυσάρεστες. Στα αναμφισβήτητα δεδομένα, με τα στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων, εγγράφονται η εκλογική κυριαρχία και η πρωτιά της ΝΔ αλλά και η μεγάλη διαφορά που θα καταγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αγωνία της αυριανής εκλογικής βραδιάς επικεντρώνεται, πλέον, σε συγκεκριμένα σημεία. Η ισχύς της «γαλάζιας» αυτοδυναμίας αλλά και το «ανοιχτό παράθυρο», μέχρι και την τελευταία στιγμή, σχετικά με τον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στην Βουλή. Δυο κρίσιμα στοιχεία «δεμένα» μεταξύ τους. Και αυτό γιατί ο στόχος της αυτοδυναμίας πηγαίνει μακρύτερα ή έρχεται πιο κοντά ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που τελικά θα περάσουν το κατώφλι της Βουλής.

Η μια τετράδα κομμάτων που θα βρεθεί στα κοινοβουλευτικά έδρανα είναι γνωστή. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ. Και από εκεί και πέρα αρχίζει το εκλογικό θρίλερ για πέντε κόμματα (Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, «Νίκη», ΜέΡΑ25 και «Σπαρτιάτες» που στηρίζει ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης) τα οποία δίνουν την μάχη για την είσοδο τους στην Βουλή. Δύσκολο αλλά υπαρκτό, με βάση τις μετρήσεις της Παρασκευής που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το σενάριο και για την παρουσία 9 κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι διαφορές είναι μικρές, η εκλογική μάχη οριακή και όλα είναι ανοιχτά μέχρι και την τελευταία στιγμή. Το εκλογικό θρίλερ για τα πέντε κόμματα που βρίσκονται στην ζώνη του 3% προκειμένου να περάσουν το κατώφλι της Βουλής αποτυπώνεται στις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων της τελευταίας ημέρας.

Σύμφωνα με την Metron Analysis η Ελληνική Λύση κινείται από 2,2% έως 4,0%, η «Νίκη» από 2,6% έως 4,6%, η Πλεύση Ελευθερίας από 2,8% έως 4,8%, το ΜέΡΑ 25 από 2,0% έως 3,8% ενώ οι Σπαρτιάτες κυμαίνονται από 1,9% έως 3,7%. Σύμφωνα με την MRB στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων η Ελληνική Λύση κινείται από 2,8% έως 4,8%, η «Νίκη» από 2,5% έως 4,5%, η Πλεύση Ελευθερίας από 2,9% έως 4,9%, οι «Σπαρτιάτες» από 2,3% έως 4,3% και το ΜέΡΑ25 από 1,7% έως 3,7%. Για την Marc στην εκτίμηση ψήφου η Ελληνική Λύση κυμαίνεται από 3% έως 4,6%, η Πλεύση Ελευθερίας από 3% έως 4,6, η «Νίκη» από 2,4% έως 4%, οι Σπαρτιάτες από 2,1% έως 3,5% και το ΜέΡΑ25 από 1,7% έως 3,1%.

Ελάχιστες ώρες έμειναν μέχρι να υπάρξει η λύση στον δύσκολο γρίφο για τον συνολικό αριθμό των κομμάτων που, εντέλει, θα πιάσουν το 3% και θα εισέλθουν στη Βουλή. Οι απαντήσεις προσεχώς, πολύ προσεχώς…

Πηγή: ieidiseis.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γάζα: Η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά...

Εξελίξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ: Ραγκούσης – Θεοχαρόπουλος ζητούν δημοψήφισμα για την κεντροαριστερά

Μπαράζ κινήσεων και προτάσεων έρχεται στην Κεντροαριστερά μετά τα...

Ο «έμπορος αστείων» Μητσοτάκης και η «αριστεία» του (ανύπαρκτου) ανεμιστήρα 

*Γράφει ο Γεράσιμος Χολέβας - Στις πρώτες δηλώσεις του...

Έκρηξη με μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο μαγειρικών σκευών στην Κάτω Κηφισιά

Αναστάτωση στην περιοχή της Κάτω Κηφισιάς μετά από μεγάλη...
Διαφήμιση