Εκδήλωση των «3»: Μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία και η απαραίτητη συνέχεια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Δημήτρη Τερζή – Η εκδήλωση στο Θέατρο Αλφα το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης είχε πετύχει πριν καν πραγματοποιηθεί. Το γεγονός ότι επί μία εβδομάδα όλα τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνταν με αυτήν κάνοντας προβλέψεις, υφαίνοντας σενάρια, καταθέτοντας ερωτήματα για την επόμενη μέρα αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Η επιτυχία της ολοκληρώθηκε την ίδια μέρα, όταν στο θέατρο δεν έπεφτε καρφίτσα, ο κόσμος κατέκλυσε το φουαγιέ, τις σκάλες, τη στοά, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν να σταθούν για περισσότερες από δύο ώρες όρθιοι εντός του χώρου της εκδήλωσης μόνο και μόνο για να ακούσουν τους ομιλητές.

Το κερασάκι στην τούρτα της επιτυχίας ήταν ο ερχομός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος με μια επικοινωνιακού τύπου κίνηση θέλησε να στείλει μηνύματα, «αδειάζοντας» την ίδια ώρα όλα εκείνα τα στελέχη του κόμματός του τα οποία τις προηγούμενες μέρες επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν ή να απαξιώσουν την εκδήλωση της «Εφ.Συν.». Οι υποστηρικτές του προέδρου, την ώρα που επιχειρούσαν να συνέλθουν από το σοκ να τον βλέπουν να χαιρετά την Εφη Αχτσιόγλου και τον Διονύση Τεμπονέρα -ο οποίος είχε ήδη ακούσει τα μύρια όσα τις μέρες που προηγήθηκαν-, βρήκαν ένα νέο αφήγημα προκειμένου να δικαιολογήσουν την αμηχανία τους: «Ο πρόεδρος πήγε να δώσει απάντηση στο ερώτημα της εφημερίδας για το “ποιος” θα ρίξει τον Μητσοτάκη». Μόνο που οι δημοσκοπήσεις, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν τους δικαιώνουν.

Σε ό,τι αφορά τον πυρήνα της εκδήλωσης, οι εκατοντάδες κόσμου που βρέθηκαν εκεί αναζητούσαν μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυριαρχία της Δεξιάς, γνωρίζοντας πως οι συγκλίσεις είναι απαραίτητες για το μέλλον του προοδευτικού, αριστερού χώρου κι έχοντας επίγνωση των ποσοστών και της επιρροής των κομμάτων τους στην κοινωνία. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν η αρχή. Το ζητούμενο είναι η συνέχεια.

Μια βαθύτατα πολιτική εκδήλωση

Γιάννης Δρόσος, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών

Ηταν ευχάριστος αιφνιδιασμός η συρροή ακροατηρίου πολύ μεγαλύτερου απ’ όσο ανέμεναν οι οργανωτές, αλλιώς θα επέλεγαν πολύ μεγαλύτερο χώρο – ίσως την επόμενη φορά.

Με συμπαθητική αμηχανία, οι ομιλητές και η ομιλήτρια εμφανώς αναδείκνυαν τη διαφορετικότητα της πολιτικής τους ταυτότητας, αλλά χωρίς αυτή να εμφανίζεται ως απροσπέλαστο τείχος. Σαν να λέγανε: σε θέλω, αλλά θέλε με κι εσύ όπως είμαι! Με αρκετά κοινά σημεία, ακόμη και σε επίπεδο language, όπου το σημείο επαφής θα μπορούσε να είναι γέφυρα, αλλά, αν στράβωναν τα πράγματα, θα μπορούσε να γίνει χαράκωμα και σύνορο. Κάθε σημείο που υποδήλωνε σύγκλιση, διάλογο, σύμπραξη προκαλούσε παρατεταμένο χειροκρότημα. Σαν όλοι να περίμεναν να περάσει επιτέλους η εκκρεμότητα των ευρωεκλογών, να καθαρίσει ο ουρανός από πρόσωπα και πράγματα και να δούμε πρακτικά τη συνέχεια.

Οι ομιλίες, η συμμετοχή, η εκδήλωση ως γεγονός μού εδραίωσαν τη γνώμη ότι η διεκτραγώδηση της σημερινής κατάστασης δεν είναι αρκετή και, σε μεγάλο βαθμό, ούτε πειστική, όπως ούτε ο αποσπασματικός καταγγελτικός λόγος, έστω συνοδευόμενος από βιαστικές προτάσεις. Οτι η καταφυγή σε αόριστες κοινωνικές διεργασίες συχνά είναι αποφυγή της ευθείας πολιτικής συζήτησης – που είναι δύσκολη και γιατί πιάνει και πρόσωπα. Οτι η υποτίμηση του αντιπάλου δεν παρουσιάζει κανένα στοιχείο πολιτικής ευφυΐας.

Το ενδιαφέρον στην εκδήλωση ήταν ο βαθύτατα πολιτικός της χαρακτήρας. Ο,τι επικοινωνιακό επιχειρήθηκε, στη μεν αίθουσα έπεσε στο κενό και στην έκδηλα ενοχλημένη αδιαφορία ενός κόσμου που πήγε να ακούσει, όχι να δει, στις δε τηλεοπτικές κ.λπ. οθόνες μεγεθύνθηκε, ίσως επειδή ο βαθύτατα πολιτικός χαρακτήρας της εκδήλωσης είχε και κάτι το αισιόδοξα απειλητικό. Γι’ αυτό και, όσο και αν την εύχομαι, δεν είναι καθόλου εύκολη η συνέχισή της.

«Σινιάλο»… από τη Θεσσαλία

Φώτης Λαμπρινίδης, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας για το Περιβάλλον, Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

Η πρωτοβουλία της «Εφ.Συν.» για ευρύ διάλογο κορυφής με θέμα το περιεχόμενο και την αναγκαιότητα της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης στην ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, είναι ομολογουμένως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για κάθε δημοκρατικό άνθρωπο.

Το ζητούμενο είναι στο εξής η κουβέντα αυτή να μη μείνει σαν μια ακόμη καλή προσπάθεια, αλλά να «αγγίξει» τους πολίτες, το μυαλό και τις καρδιές τους, να πάρει «σάρκα και οστά» σε δράσεις κοινωνικού και πολιτικού, περιφερειακού και κεντρικού χαρακτήρα. Οι άνθρωποι που ενεργοποιούμαστε στα κινήματα και τους θεσμούς μπορούμε και απαιτείται να «βγούμε μπροστά».

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, εν προκειμένω, με τις ιδιαιτερότητες που κληροδότησαν οι καταστροφές του 2023, αλλά και οι τελευταίες περιφερειακές εκλογές, μπορεί να εξελιχθεί όχι απλώς σε ένα πετυχημένο πείραμα μετώπου Δημοκρατίας στην πράξη, αλλά πρωτίστως δείγμα γραφής μιας σύγχρονης προοδευτικής συνεργασίας προς όφελος των συμπολιτών μας και των τοπικών κοινωνιών.

Η διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην πράξη δείχνει σήμερα τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συγκλίνουν δυνάμεις, να παράγουν έργο και να εφαρμόζουν πολιτικές βασιζόμενες στις ανάγκες συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Μια πρόκληση για τις προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις, για τους προοδευτικούς, δημοκρατικούς ανθρώπους να συνθέσουν και ταυτόχρονα να υπερβούν το χθες, κάνοντας «σινιάλο» για τον κεντρικοπολιτικό προσανατολισμό.

Να δημιουργήσουμε την εναλλακτική λύση

Γιώργος Ιωακειμίδης, επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης Περιφέρειας Αττικής

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές νομίζω ότι θα σημάνουν ένα big bang για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Και αυτό θα συμβεί όχι μόνο στον χώρο τής πέραν της Νέας Δημοκρατίας Αριστεράς, αλλά και στον χώρο της συντηρητικής παράταξης. Οι αγροτικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, η καταδίκη της κυβέρνησης από το Ευρωκοινοβούλιο σπρώχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Κυρίως όμως είναι η αδυναμία του απλού πολίτη να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, την κακή δημόσια υγεία και τη δημόσια εκπαίδευση που συνεχώς χειροτερεύει.

Ο ένας μετά τον άλλο βιώνουμε στο πετσί μας ότι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη που έταξε η Νέα Δημοκρατία αφορούν πολύ λίγους και όχι τον απλό πολίτη που δυσκολεύεται κάθε μέρα και περισσότερο. Το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη που ακούστηκε όμορφα στα αυτιά μας αποδεικνύεται χωρίς αληθινό περιεχόμενο. Ο πολίτης νιώθει ολοένα και περισσότερο μόνος, χωρίς ασφάλεια, χωρίς μέλλον και προοπτικές για τον ίδιο, τα παιδιά του, την οικογένειά του και θυμώνει γι’ αυτό.

Οφείλουμε λοιπόν όλοι εμείς, του χώρου τής πέραν της Νέας Δημοκρατίας Αριστεράς, να δημιουργήσουμε τον πόλο που θα αποτελέσει την εναλλακτική κυβερνητική λύση. Αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνει ο χώρος της Δεξιάς-Ακροδεξιάς και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα.

Οφείλουμε να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και να δημιουργήσουμε την εναλλακτική λύση που θα προτείνουμε στον ελληνικό λαό. Δεν μας επιτρέπεται τίποτα διαφορετικό. Και φυσικά κανένας δεν έχει το δικαίωμα μέχρι τότε να παρακολουθεί τις εξελίξεις από το σαλόνι του.

Η εκκίνηση μιας κοινωνικοπολιτικής συνάντησης

Χάρης Τσιόκας, τ. βουλευτής, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

Ζούμε σε φάση έντονων κοινωνικών διεργασιών. Οι πολίτες αναζητούν έκφραση, λύσεις, μετασχηματισμό των αναγκών τους σε πρόταση διακυβέρνησης κι αυτό διαπερνά οριζόντια όλο το πολιτικό φάσμα.

Ηδη αναπτύσσονται αντιδράσεις για το περιβάλλον, την Παιδεία, την αγροτική οικονομία, την Υγεία, την ακρίβεια κ.λπ.

Αφετηρία για τη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συνάντηση αποτελούν πάντα τα μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως αξιωματική αντιπολίτευση, μαζί με τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, γίνεται κοινωνική ανάγκη να λειτουργήσουν υποβοηθητικά στη συγκρότηση μετώπου για τη δημοκρατία.

Μόνο με τέτοιους όρους μπορεί να ζωντανέψει το όραμα και η προοπτική που θα οδηγήσει τους δημοκρατικούς πολίτες σε ενεργοποίηση και συμμετοχή.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η εκδήλωση εξελίχθηκε σε σημείο εκκίνησης μιας ευρύτερης κοινωνικοπολιτικής συνάντησης και -γιατί όχι;- αφετηρία διεργασιών – ηχηρή απάντηση σε όσους εκφράστηκαν με δυσφορία. Εντυπωσίασε η συμμετοχή φορέων εκπροσώπων και πολιτικών στελεχών από σχεδόν όλο το προοδευτικό φάσμα.

Πολύ σημαντικό ότι η συζήτηση εξελίχθηκε στο έδαφος των κοινωνικών αναγκών. Οτι ο χαρακτήρας του διαλόγου και της συμμετοχής άνοιξε το παράθυρο μιας οπτικής που ξεπερνά τους μικροκομματικούς ανταγωνισμούς και τις κοινωνικά αδιάφορες περιχαρακώσεις κομματικών γραφειοκρατιών.

Ενθάρρυνε πρωτοβουλίες σύνθεσης και υπέρβασης που μπορούν να επαναφέρουν τον προοδευτικό χώρο σε τροχιά κυβερνησιμότητας. Η κουβέντα που αναπτύχθηκε έδειξε πως αυτό μπορεί να γίνει διατηρώντας το κάθε κόμμα την αυτοτέλειά του.

Η μεγάλη συμμετοχή, η παρουσία εκπροσώπων πολλών κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, ο δημιουργικός διάλογος και ο… αντι-νεοφιλελεύθερος προσανατολισμός άνοιξαν τον δρόμο ενδυνάμωσης διεργασιών ενός δημοκρατικού μετώπου για προοδευτική διέξοδο.

Ας ξεπεράσουμε προσπάθειες εσωστρέφειας, αμφισβήτησης και αποπροσανατολισμού. Είναι τώρα η ώρα ανταπόκρισης συλλογικά στο αίτημα της κοινωνίας για συμπόρευση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Και είναι στο DNA των δημοκρατικών ανθρώπων, κατά συνέπεια και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., να επιδιώκουν συνθέσεις και υπερβάσεις, ενωτικές πρωτοβουλίες με στόχο το φως στον ορίζοντα και τη δρομολόγηση κυβερνητικής διεξόδου.

Μια συζήτηση αναγκαία και χρήσιμη για την κοινωνία ξεκίνησε!

Πέτρος Φιλίππου, πρ. δήμαρχος Σαρωνικού, πρ. αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής

Η αθρόα προσέλευση στην εξαιρετική εκδήλωση της «Εφ.Συν.» για τον προοδευτικό χώρο είναι δηλωτική της αγωνίας του κόσμου για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να υπάρξει μια θετική πολιτική εξέλιξη επιτέλους στη χώρα.

Παρακολουθώντας την τρίωρη συζήτηση, τους ομιλητές και τις τοποθετήσεις που έγιναν στη συνέχεια, έγινε σαφές ότι το ερώτημα τελικά δεν είναι «απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;» αλλά το «πώς». Η δημιουργία συγκλίσεων και κοινών τοποθετήσεων στα κεντρικά ζητήματα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Η σύσταση ενός πολιτικού μετώπου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα μπορέσει να λειτουργήσει λυτρωτικά για την ενεργοποίηση του προοδευτικού χώρου, να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, να εμπνεύσει τους πολίτες που παρακολουθούν «παγωμένοι» και απογοητευμένοι τις εξελίξεις και βεβαίως να ανακόψει και την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η συζήτηση που ξεκίνησε στο θέατρο «Αλφα» να έχει και συνέχεια. Θέλω να πιστεύω πως το μήνυμα το έλαβαν οι εκπρόσωποι και των τριών κομμάτων. Θα πρέπει δε να μην ξεχνάμε πως η ανάδειξη των πολιτικών πρωταγωνιστών δεν αποφασίζεται μέσα σε κομματικά γραφεία. Η κοινωνία είναι αυτή που θα αποφασίσει ποιος θα έχει κεντρικό και ποιος δευτερεύοντα ρόλο. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να βρεθούμε δίπλα της.

Αναγκαιότητα, αξιοπιστία και επικοινωνία

Χρήστος Τσιγουρής, πολιτικός συντάκτης Open

Η πρωτοβουλία της «Εφ.Συν.» έδωσε πολιτικό «οξυγόνο» σε μια περίοδο στασιμότητας η οποία φτάνει στα όρια της πολιτικής ασφυξίας για τον προοδευτικό χώρο. Είναι δε σίγουρο ότι έδωσε ήδη το έναυσμα για να ειπωθεί φωναχτά αυτό που αρκετοί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν, αλλά ξέρουν πως τελικά θα αναγκαστούν να αποδεχτούν: Οτι κανείς μόνος του δεν μπορεί να αναχαιτίσει τη συντηρητική ηγεμονία.

H μεγάλη προσέλευση στην εκδήλωση δείχνει ότι έδαφος και ευήκοα ώτα πλέον υπάρχουν… Ωστόσο, βασικό συστατικό μιας πολιτικής προτροπής -ακόμα και ως συνισταμένης- αποτελεί η αξιοπιστία, και στον βαθμό που τα τρία κόμματα αναζητούν πεδία αντιπαράθεσης και όχι συγκλίσεων, η αξιοπιστία των όσων επρόκειτο να ειπωθούν έμοιαζε ώς ένα σημείο υπονομευμένη.

Κασσελάκης και Ανδρουλάκης θέλουν ο καθένας για τον εαυτό του να έχει το «πάνω χέρι» στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου. Το «τραύμα» από τη διάσπαση είναι ακόμα νωπό για ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά που ακόμα ανταλλάσσουν βέλη. Ο Στ. Κασσελάκης, που μιλούσε για ηχορύπανση, επέλεξε να παραστεί διεκδικώντας τελικά για λογαριασμό του τη νομιμοποίηση αυτών που αποκαλούσε «υποκλοπείς» βουλευτικών εδρών.

Η κομματική κριτική για τα δύο (από τα τρία) στελέχη δημιούργησε ελπίδες για τοποθετήσεις πέρα από τον σχεδιασμό των ηγεσιών. Το «bullying» όμως σε Τεμπονέρα και Χριστοδουλάκη «ψαλίδισε» κάθε τέτοια εκδοχή, με αποτέλεσμα -πέραν της αγωνίας για την κυριαρχία της Δεξιάς- τα τρία στελέχη να πουν πράγματα που λίγο ώς πολύ έχουν ξαναπεί. Πάνω σ’ αυτά ήρθε η παρουσία Κασσελάκη που -ώς ένα σημείο- επισκίασε επικοινωνιακά την εκδήλωση. Οι εντυπώσεις, ωστόσο, κρατούν λίγο, ενώ η πραγματικότητα είναι παρούσα και επίμονη.

Η συζήτηση για το «πώς» απέναντι στον Μητσοτάκη ξεκίνησε κι αυτή είναι η επιτυχία της εκδήλωσης. Την επόμενη φορά (άραγε πριν ή μετά τις ευρωεκλογές), η συμμετοχή δεν θα μπορεί να «δαιμονοποιηθεί» κι ενδεχομένως οι τοποθετήσεις να είναι περισσότερο θαρραλέες…

Τέκνο της ανάγκης

Νίκος Γιαννόπουλος, πολιτικός συντάκτης «news247.gr»

Αυτό ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε -επιτυχημένα- η «Εφημερίδα των Συντακτών» την περασμένη Τρίτη στο θέατρο «Αλφα». Ανάγκης να δοθεί -επιτέλους- μια πρώτη συγκεκριμένη απάντηση στη μονοκρατορία της Δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα από σύνθεση απόψεων των προοδευτικών ανθρώπων. Προσπάθεια που ερμηνεύω ως πάλη κόντρα στο σκοτάδι του ελλείμματος δημοκρατίας, της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους και της φτωχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων.

Καταγράφηκαν, λοιπόν, συγκλίσεις. Και αυτό είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο. Συγκλίσεις σε ζητήματα μάλιστα αποφασιστικής σημασίας, όπως η επείγουσα ανάγκη για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, το πράσινο αποτύπωμα που οφείλουν να έχουν οι σύγχρονες πολιτικές από εδώ και στο εξής, η ενίσχυση των θεσμών και η διαφάνεια.

Οσοι πήγαν στην εκδήλωση για να ακούσουν τις τοποθετήσεις της Εφης Αχτσιόγλου, του Μανώλη Χριστοδουλάκη και του Διονύση Τεμπονέρα έφυγαν έχοντας στις αποσκευές τους υλικό προς επεξεργασία και προς ανάλυση. Αντιθέτως, όσοι πήγαν για να καταγράψουν παρουσίες ή απουσίες και να μετρήσουν τις επικοινωνιακές επιδόσεις από διάττοντες αστέρες της μεταπολιτικής προφανώς έφυγαν όπως προσήλθαν. Κενοί. Σε κάθε περίπτωση, οι ζυμώσεις στον προοδευτικό χώρο θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και θα κορυφωθούν μετά τις ευρωεκλογές, όταν και θα διαπιστωθεί η ανάγκη για ριζικές αλλαγές και συνθέσεις.

Η «Εφ.Συν.» έριξε τον σπόρο

Γιάννης Φασουλάς, πολιτικός συντάκτης ΕΡΤ

Η πρωτοβουλία της «Εφημερίδας των Συντακτών» για το μέλλον της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα αλλά και η στρατηγική των αριστερών και σοσιαλιστικών κομμάτων απέναντι στην ηγεμονία του Κ. Μητσοτάκη άνοιξε δρόμο για τη συνάντηση δυνάμεων της προόδου. Οχι τόσο για τη δημιουργία σχημάτων, αλλά κοινών δράσεων απέναντι σε πολιτικές που προκαλούν έντονες αντιδράσεις.

Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά έχει ξεκινήσει προ πολλού μέσα στην κοινωνία και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβληματίζονται για την απουσία ενός ισχυρού πόλου ως αντίβαρο στις πολιτικές της κυβέρνησης. Η αγωνία των πολιτών είναι δεδομένη. Τη διέκρινε όποιος βρέθηκε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση της 13ης Φεβρουαρίου.

Η πρωτοβουλία της «Εφ.Συν.» ήρθε να αποδείξει, μέσα σε ένα κατάμεστο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, ότι οι προοδευτικοί πολίτες ζητούν και αναζητούν πολιτικές προτάσεις που οδηγούν στο ξέφωτο. Και παρά το γεγονός ότι η συνάντηση τριών στελεχών από διαφορετικούς χώρους όλο το προηγούμενο διάστημα υπονομεύτηκε και αμφισβητήθηκε, απέδειξε στο τέλος της βραδιάς ότι ο δημοκρατικός διάλογος και η σύνθεση βγήκαν νικητές κόντρα στις μικροπολιτικές επιδιώξεις. Η παρουσία-έκπληξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης νομιμοποίησε τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, στέλνοντας μήνυμα από τη δική του την πλευρά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η «Εφ.Συν.» έριξε τον σπόρο. Το «παιχνίδι» πλέον περνάει στα χέρια των πολιτικών και το ερώτημα είναι: Θα μετατραπεί σε πολιτική ή θα παραμείνει στο επίπεδο ενός διαλόγου ή μονολόγου; Μένει να δούμε αν το χωράφι θα καρπίσει ή όχι. Για να καρπίσει πρέπει να υπάρχει και συνέχεια, το έχει ανάγκη ο τόπος, οι προοδευτικοί πολίτες και η δημοκρατία.

O ελέφαντας στο δωμάτιο

Νίκη Ζορμπά, υπεύθυνη Πολιτικού σε «Capital.gr» και «Κεφάλαιο»

Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος; Τα συμφραζόμενα μιας εκδήλωσης που τάραξε οριζόντια τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης και περαιώθηκε με απόλυτη επιτυχία από την «Εφ.Συν.» και τον συντονιστή της, Δημήτρη Τερζή.

Αναμφίβολα επιτυχημένη, καταρχάς γιατί έγινε είδηση πριν καν να γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος. Η προσέλευση αθρόα και οι ομιλητές, με όρους πολιτικούς, τα «καυτά» πρόσωπα της πολιτικής επικαιρότητας, αφού πρωτίστως φρόντισαν για αυτό τα ίδια τα κόμματά τους: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν -όχι ανέλπιστα- έντονα: Τόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Τεμπονέρας όσο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης «ελέγχονται» για ηγετική περπατησιά απέναντι στις ηγεσίες τους.

Δικαίως ένιωσαν απειλή σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου από το άνοιγμα αυτής της συζήτησης αυτή τη στιγμή, ενόψει των ευρωεκλογών, όταν στην ίδια την ερώτηση υπάρχει ο σπόρος της αμφισβήτησης πως κανείς από τους δύο διεκδικητές της δεύτερης θέσης δεν μπορεί να είναι η «πειστική απάντηση» απέναντι στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Ασφαλώς. Αυτός εξάλλου είναι και ο ελέφαντας στο δωμάτιο της Κεντροαριστεράς: Ούτε καν το (δημοσκοπικό) άθροισμα των τριών κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, δεν αρκεί για να κοιτάξει την κυβερνητική παράταξη κατάματα.

Σε κοινωνικό, πολιτικό, δημοσιογραφικό πεδίο, η συζήτηση έχει ανοίξει, όπως απέδειξε και η εκδήλωση της «Εφ.Συν.», και γίνεται σε πείσμα των ηγεσιών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Οχι όμως και σε πείσμα της πραγματικότητας.

Πολιτικό γεγονός

Κωστής Καρπόζηλος, εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς

Η εκδήλωση της Τρίτης ήταν ένα πολιτικό γεγονός. Και αυτό γιατί δεν ήταν μια εκδήλωση ρουτίνας. Ηταν μια συζήτηση που εκκινά από ένα πραγματικό ερώτημα: το πώς μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Τη Νέα Αριστερά τη νοιάζει το ερώτημα αυτό. Οχι αφηρημένα, αλλά γιατί η φαινομενικά ακλόνητη κυριαρχία της Δεξιάς επηρεάζει αρνητικά τις ζωές μας, υπονομεύει τη Δημοκρατία και εντέλει ακυρώνει τη δυνατότητα η χώρα μας να ανταποκριθεί θετικά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής. Και αυτό στο οποίο επιμένουμε είναι ότι το περιεχόμενο μετράει. Την απάντηση θα τη δώσει το πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο που θα επιμείνει στη δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα ριζικά και άμεσα.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον και τις διεργασίες που αυτό θα φέρει. Αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η όποια θετική ανασύνθεση του χώρου της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς δεν θα περιλαμβάνει τις σημερινές αναποτελεσματικές ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δεν θα ακολουθεί το δόγμα της συναίνεσης στις πολιτικές της Δεξιάς και δεν θα στηρίζεται στη λογική του «μέσου όρου». Χρειαζόμαστε μια δημιουργική επανάσταση. Με συγκροτημένη και συγκεκριμένη στρατηγική, με πειστικό σχέδιο και όχι φτηνή επικοινωνία, μα κυρίως με το βλέμμα στραμμένο στην ανάγκη της κοινωνίας να πάνε τα πράγματα αλλιώς.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφίες: ΜΑΡΙΟΣ ΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το προσωπικό στοίχημα Κασσελάκη για τις ευρωεκλογές… με το επακόλουθο ρίσκο

*Γράφει ο Ανδρέας Μαραθιάς - Σε εντελώς προσωπική υπόθεση...

Όλγα Νάσση: Αγορές, ελευθερία και στέγαση

ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ βιβλίο (The Road to Freedom) ο Joseph...

Τέμπη: Νέα στοιχεία «φωτιά» από τους εμπειρογνώμονες – Οργή κατά Μητσοτάκη από τους συγγενείς

Την τελική έκθεση του πραγματογνώμονα, Βασίλη Κοκοτσάκη, κατέθεσαν συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, στην...

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Μας «σέρβιρε» κοκτέιλ από ψέματα, ευχολόγια και σύγχυση

Νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του...
Διαφήμιση