Ειδικό δικαστήριο: Οι απαλλακτικές προτάσεις της εισαγγελέα ενόχλησαν το μιντιακό κατεστημένο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι προτάσεις της εισαγγελέα της έδρας στις δύο δίκες του Ειδικού Δικαστηρίου (η μία για την υπόθεση στην οποία κατηγορούμενος είναι ο Νίκος Παππάς, η άλλη για την υπόθεση στην οποία είναι κατηγορούμενοι η Ελένη Τουλουπάκη και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) δεν απασχόλησαν παρά ελάχιστα τα mainstream ΜΜΕ. Ο λόγος είναι απλός. Η εισαγγελέας Όλγα Σμυρλή δεν δικαίωσε το κυβερνητικό αφήγημα για τους τρεις κατηγορούμενους, αφού παρουσίασε στο δικαστήριο πλήρως απαλλακτικές προτάσεις για όλους! Πώς να βρει έτσι χώρο αυτή η είδηση στα δελτία ειδήσεων των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας για παράδειγμα; Δεν ήταν εύκολο…

Αποδείξεις που καταρρίπτουν το κατηγορητήριο

Ως προς τον Νίκο Παππά, η κα Σμύρλη χρησιμοποίησε, κατά την αγόρευσή της εκφράσεις που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Όταν η εισαγγελέας φτάνει να ισχυρίζεται ότι “εδώ πρέπει να σταματήσουμε την έρευνα για την παράβαση καθήκοντος για τον Νικόλαο Παππά”, καταλαβαίνει κανείς ότι στα μάτια της έμπειρης αυτής δικαστικού, το κατηγορητήριο έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Μάλιστα, όπως εκμυστηρεύτηκε στην “Εποχή” άνθρωπος που παρακολούθησε δια ζώσης το σύνολο της διαδικασίας, κατά τη διάρκεια της δίκης όχι μόνο δεν αποδείχθηκε η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για τον πρώην υπουργό, αλλά διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι με τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες προστατεύτηκαν, τα συμφέροντα του δημοσίου. Είχαμε δηλαδή μία αντιστροφή της κατάστασης, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους δικαστές την ώρα της απόφασης.

Η εισαγγελέας, επίσης, τόνισε πώς το γεγονός ότι τελικά η εταιρεία του γιου του Χρήστου Καλογρίτσα δεν μπόρεσε να προσκομίσει τα χρήματα και να πάρει τελικά την τηλεοπτική άδεια, “είναι απόδειξη που καταρρίπτει το κατηγορητήριο”. Το χαρτί “Καλογρίτσα” δεν βγήκε, για να το διατυπώσουμε κομψά, παρά το γεγονός ότι μετά την αλλαγή στάσης του, οι απόψεις του επιχειρηματία βρήκαν πρόσφορο έδαφος στα μίντια και υιοθετήθηκαν ως αξιώματα που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να διαψευστούν.

Παράλληλα, οι μεθοδεύσεις της τελευταίας στιγμής από την πλευρά της πολιτικής αγωγής που δημιούργησαν το αφήγημα της σακούλας (αυτό και αν έπαιξε κατά κόρον στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ) αποδείχθηκε, κατά την ίδια πηγή, “ευτελής ενέργεια” και τίποτα παραπάνω. Άλλωστε, τόσο αυτή η θεωρία όσο και τα SMS που προσκόμισε καθυστερημένα η πλευρά Καλογρίτσα δεν είχαν άμεση σχέση με την κατηγορία η οποία βαρύνει τον Νίκο Παππά.

Αναξιόπιστες, αντιφατικές και αναληθείς καταθέσεις

Αναφορικά με την υπόθεση Τουλουπάκη-Παπαγγελόπουλου, νομικές πηγές τόνισαν στην “Εποχή” ότι η πρόταση της κα Σμυρλή (η οποία ήταν συμπτωματικά εισαγγελέας και σ’ αυτή τη διαδικασία) ήταν “αναμενόμενα απαλλακτική”. Και αυτό διότι κατά τη διάρκεια της δίκης για τη μεν Ελένη Τουλουπάκη δεν υπήρξε απολύτως τίποτα που να την ενοχοποιεί, για τον δε Δημήτρη Παπαγγελόπουλο η (βαριά) κατηγορία της παράβασης καθήκοντος δεν στηρίχθηκε αξιόπιστα σε καμία περίπτωση.

Η εισαγγελέας υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι οι μαρτυρίες των τριών συναδέλφων της (Ελένη Ράικου, Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργία Τσατάνη), υπήρξαν “αναξιόπιστες, αντιφατικές και αναληθείς” και “δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλα στοιχεία”. Κατηγόρησε, επίσης, την Ελένη Ράικου ότι με την εξαιρετικά αμφίβολης αξιοπιστίας κατάθεσή της “ακύρωσε το σύνολο του εισαγγελικού της έργου” και συμπλήρωσε ότι η κα Ράικου «ανασκεύασε τα όσα είχε καταγγείλει σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου μιλώντας για “εκτίμησή της” επιχειρώντας, έτσι, να πάρει πίσω τις αρχικές της καταγγελίες».

Ωστόσο, οι προτάσεις της εισαγγελέα δεν αποτελούν δικαστικές αποφάσεις, καθώς δεν δεσμεύουν το δικαστήριο. Είναι όμως σαφές ότι οι εν λόγω προτάσεις τεκμηριώθηκαν με τόσο λεπτομερή τρόπο και διατυπώθηκαν με τόσο ξεκάθαρες εκφράσεις που δεν είναι δυνατόν ένα δικαστήριο όπως το Ειδικό, που απαρτίζεται από εμπειρότατους ανώτατους δικαστικούς, να μην τις λάβει υπόψη του.

Στοχοποίηση

Αυταπάτες, πάντως, δεν υπάρχουν. Ήδη από την επόμενη των εισαγγελικών προτάσεων, οι πάσης φύσεως πιέσεις, ακόμα και δημόσιες, άρχισαν να αυξάνονται. Την εισαγγελέα Σμυρλή “περιέλαβαν” όχι ένας, όχι δύο αλλά τρεις συστημικοί δημοσιογράφοι οι οποίοι εξέφρασαν “απορίες” για το περιεχόμενο αλλά και τα κίνητρα των απαλλακτικών προτάσεων. Αλλά δημοσιεύματα, όχι στον αριστερό Τύπο, έκαναν λόγο για “πρωτοφανείς πιέσεις στους δικαστές των Ειδικών Δικαστηρίων” και μιλούσαν για “σκοτεινές διεργασίες”.

Σε όλα αυτά πάντα πρέπει να υπολογίζεται σοβαρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη σε άτυπη προεκλογική περίοδο. Μπορεί να πάει η Νέα Δημοκρατία στις κάλπες χωρίς να έχει δικαιωθεί η ρητορική περί “διαφθοράς” του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας; Και αν όχι ποιος θα πιστέψει το επιχείρημα ότι τυχόν επιστροφή σε κυβερνητικό σχήμα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι βασική δύναμη συνιστά ρίσκο για τη χώρα κτλ κτλ;

Οψόμεθα, όπως και να έχει, για τις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν σε μη ουδέτερο πολιτικά χρόνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

*Του Νίκου Γιαννόπουλου

Πηγή: epohi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ακρίβεια: 6 στους 10 Έλληνες ‘μόλις τα βγάζουν πέρα’ (Έρευνα ΙΟΒΕ)

Αύξηση της δυσκολίας στην κάλυψη βασικών αναγκών και απαισιοδοξία...

Τριήμερη επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Γερμανία

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκινά το ταξίδι του για τη...

EuroJam 2024: Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για την Ευρώπη

Την Τετάρτη 8 Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί...
Διαφήμιση