Εφιάλτης για την κοινωνία το κόστος της ιδιωτικής υγείας – Πιλότος και για την παιδεία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Εφιαλτικές καταστάσεις σε ζητήματα υγείας βιώνει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, εξαιτίας του κόστους των υπηρεσιών , σύμφωνα με δημοσκόπηση της διαΝΕΟσις. Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι οικονομικές ανισότητες οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα περίθαλψης , ενώ είναι προφανές ότι το ίδιο πρόβλημα θα το συναντήσει μπροστά της η κοινωνία μετά την ψήφιση του νόμου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Εκ των πραγμάτων οι πανάκριβες υπηρεσίας υγείας και σταδιακά της παιδείας θα οδηγήσουν ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας στο περιθώριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή και το μέλλον της χώρας, αλλά και για κάθε οικογένεια. Σύμφωνα με την έρευνα , περίπου ένας στους πέντε πολίτες τον τελευταίο χρόνο δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας που χρειαζόταν λόγω του κόστους – για την πλειοψηφία αυτό συνεπάγεται επίσης τη λήψη φαρμάκων. Και σε αυτά πρέπει να υπολογίσουμε και τα απογευματινά χειρουργεία…


 Είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό το γεγονός ότι άνθρωποι  που έχουν διαγνωστεί με χρόνιο πρόβλημα υγείας, είναι κατά 48% πιο πιθανό να μην μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας λόγω κόστους. Αντίστοιχα, και οι γυναίκες έχουν 43% μεγαλύτερη πιθανότητα από τους άνδρες να δηλώσουν το ίδιο.
Ειδικότερα, το 22% δήλωσαν ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν φορές που, λόγω του κόστους, δεν έκαναν χρήση υπηρεσιών υγείας τις οποίες χρειάζονταν –για την πλειοψηφία αυτό συνεπάγεται και τη λήψη φαρμάκων. Κάνοντας την αναγωγή στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1,9 εκατομμύρια άτομα.
Επιπλέον, οι ερωτώμενοι υπολόγισαν το μέσο κόστος για τις ανάγκες της υγείας τους τον τελευταίο χρόνο στα 955 ευρώ.


Τα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν επίσης ότι οι ερωτώμενοι δηλώνουν ότι τον τελευταίο χρόνο ξόδεψαν, κατά μέσο όρο, 955 ευρώ (συνολική δαπάνη του νοικοκυριού) για τις ανάγκες της υγείας τους. Επιπλέον, ένα 14% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1 στους 7, δηλώνουν ότι ξόδεψαν περισσότερο από 1.000 ευρώ. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι αρκετά μεγάλο μέρος του δείγματος, περίπου 1 στους 4 (23,3%), δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε το ποσό που ξόδεψε.
Είναι προφανές όμως πως τα ποσά αυτά όλο και θα αυξάνονται, καθώς όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα είναι κερδοσκοπικά χωρίς μάλιστα κανέναν έλεγχο. Ούτε οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα που πληρώνουν πανάκριβα για τις υπηρεσίες των πελατών τους, οπότε είναι βέβαιο πως το κόστος και της ιδιωτικής ασφάλισης θα πάει στα ύψη.  
    Μετά την ψήφιση του νόμου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, είναι απόλυτα σίγουρο πως το κόστος απόκτησης πτυχίου θα γίνει απλησίαστο για χιλιάδες νέους. Ακολουθώντας τα αμερικανικά πρότυπα ,είναι προφανές πως η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει μια καμπάνια για τα φοιτητικά δάνεια που στις ΗΠΑ θεωρείται το πιο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα , καθώς το πληρώνουν, όσοι τα καταφέρνουν στη μέση ηλικία.
 Όλα αυτά δεν συγκινούν την κυβέρνηση, δεν ενδιαφέρεται καν για το τι προκαλεί ο νομοθετικός της οίστρος υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. Μέχρις ότου υπάρξει ένα κίνημα ανατροπής, η Ελλάδα θα υποφέρει στα χέρια ενός πρωθυπουργού που εδώ και 4,5 χρόνια κάνει διαρκή επίδειξη της κοινωνικής αναισθησίας του…

Πηγή: omegapress.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Επικίνδυνη κυβέρνηση: Εικόνες ντροπής στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Ευαγγελισμός»

Οι εικόνες από την εφημερία του «Γ. Γεννηματάς», που είχαν...

Άγρια επεισόδια μεταξύ Ελλήνων οπαδών στο Βερολίνο – Σε κρίσιμη κατάσταση ένα άτομο

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας άνδρας, άλλοι δύο φέρουν...

Γεροβασίλη: Μαθήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν δεχόμαστε από αυτούς που μας χρεοκόπησαν

Μαθήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν δεχόμαστε από όσους χρεοκόπησαν τη...

Αλ. Χαρίτσης: Στην κυβέρνηση αντιτάσσουμε τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην βαθιά κρίση της Ευρώπης, “κρίση οικονομική, κρίση περιβαλλοντική,...
Διαφήμιση