* Γράφει ο Ανδρέας Πετρόπουλος στην ”ΑΥΓΗ” του Σαββάτου
Όταν μια επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές, οι αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων συμπιέζονται… Αλλά και όταν μια επιχείρηση καταγράφει εκτόξευση της κερδοφορίας της τα πράγματα μπορεί να πάνε ακόμα χειρότερα για τους εργαζόμενους. Και να απειλούνται με απολύσεις, αν δεν δεχθούν να παραιτηθούν από τα νόμιμα δικαιώματά τους.
Αυτό ουσιαστικά συμβαίνει εδώ και δύο ημέρες με τους εργαζόμενους διανομείς στην e- food.
Άνεργος ή «συνεργάτης» είναι το εκβιαστικό δίλημμα που έχει θέσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στους εργαζόμενους. Με απλά λόγια είτε να βρεθούν στην ανεργία, με τη μη ανανέωση της σύμβασής τους, είτε να αποδεχθούν την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης με τη μετατροπή τους από μισθωτούς σε «συνεργάτες».
Εάν δεν δεχθούν να εργάζονται ως freelancers με μπλοκάκι ή τίτλο χρήσης, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι και μόνο τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Συγκεκριμένα αναφέρεται:
«Αγαπητή Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing.
Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, αλλά, με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης».
Το δίλημμα ή άνεργος ή «συνεργάτης»
«Θα θέλαμε να σου προτείνουμε και εκτιμάμε ότι θα ήταν καλύτερο να εργαστείς ως freelancer. Σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης» αναφέρει συνοπτικά το μήνυμα – απειλή της επιχείρησης.
Οι εργαζόμενοι που δούλευαν ως διανομείς για λογαριασμό της συγκεκριμένης επιχείρησης, με τρίμηνες συμβάσεις μέσω της εταιρείας «Manpower Group», κινδυνεύουν τώρα να βρεθούν στην ανεργία καθώς η λήξη των συμβάσεων αξιοποιείται από την επιχείρηση ως εργαλείο για να απαλλαχθεί από τα νόμιμα δικαιώματά τους.
Τι σημαίνει «συνεργάτης»
“Συνεργάτης”, όπως προβλέπει ο τελευταίος εργασιακός νόμος της κυβέρνησης για τους freelancers, σημαίνει εξάμηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση, που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές και δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς θα πληρώνει με το κομμάτι. Τακτική που ακολουθεί έτσι κι αλλιώς η πολυεθνική Delivery Hero (μητρική εταιρεία της e-food) σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται και με αυτόν τον τρόπο ανταγωνίζεται και όλες τις υπόλοιπες.
Κανένας να μην δεχθεί το τελεσίγραφο
Λίγες ώρες μετά τις απολύσεις των διανομέων από γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείων με σκοπό την έναρξη της συνεργασίας της με τις e-food και Wolt, ήρθε το τελεσίγραφο από την e-food προς τους διανομείς πως, αν δεν γίνουν εξωτερικοί συνεργάτες, θα απολυθούν. Αυτό είναι το σχέδιό τους: εργαζόμενοι χωρίς συλλογικές συμβάσεις – χωρίς εργασιακά δικαιώματα!
“Κανένας συνάδελφος διανομέας δε πρέπει να δεχτεί να του επιβάλει η εταιρεία το ‘συνεργατικό’ μοντέλο. Αυτό το μοντέλο δεν εφαρμόζεται από την εταιρεία για να επωφεληθούν οι μόνιμοι διανομείς. Αλλά για να απαλλαγεί από τα δικαιώματα όσων δουλεύουν σταθερά και έχουν ήδη πολλές ανανεώσεις τρίμηνων συμβάσεων.
Καμιά δικαιολογία της εταιρείας δε γίνεται δεκτή, ειδικά τη στιγμή που κυριαρχεί στο κομμάτι της διανομής σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και τα κέρδη που έχει βγάλει από τη σκληρή δουλειά των διανομέων και όλων των εργαζομένων της εταιρείας είναι υπέρογκα” αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Τουρισμό και Επισιτισμό και τα συνδικάτα βάσης των διανομέων.
Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση τους έδωσε τα εργαλεία
«Η e-food προχωράει σε μαζική μετατροπή συμβάσεων εργασίας. Από μισθωτή εργασία θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε ‘αυτοαπασχολούμενους’» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει:
«Δεν υπάρχει καμία απορία για τη στάση που θα κρατήσουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας. Έχουν ήδη φροντίσει να δώσουν εργαλεία στους εργοδότες γι’ αυτή την εξέλιξη. Διαλύουν τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας. Σταθερά νομοθετούν και κυβερνούν υπέρ των λίγων».
«Δική μας δουλειά η ανατροπή της πολιτικής τους», καταλήγει ο Νάσος Ηλιόπουλος, «για μια εργατική νομοθεσία που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του παρέχει ασφάλεια και έναν μισθό με τον οποίο θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια».
Επιμένει στους εκβιασμούς και τις απολύσεις
Δεν είχε… πρόθεση να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η e-food και στη συνέχεια διευκρινίζει ότι δεν κάνει πίσω και επιμένει στο εκβιαστικό δίλημμα και τις απολύσεις:
“Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του e-food πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς, των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.
Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία, που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές”.
Η e-food οχυρώνεται πίσω από το άρθρο 69 του τελευταίου εργασιακού νόμου Χατζηδάκη (4808/21), που ουσιαστικά εισάγει (και προσφέρει) εναλλακτικά τη freelance απασχόληση στον κλάδο των ταχυμεταφορών. Ουσιαστικά επιτρέπει στις εταιρείες να προχωρήσουν με ωμό και εκβιαστικό τρόπο στη μετατροπή της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου – π.χ. τρίμηνες συμβάσεις) σε αυταπασχόληση με τη μορφή συνεργασίας freelance.
Εκτόξευση κερδών εν μέσω πανδημίας
Αν υπάρχει μια οικονομική δραστηριότητα, που εν μέσω της πανδημίας και της καραντίνας εκτόξευσε τις πωλήσεις της και είδε τη διείσδυσή της στο καταναλωτικό κοινό να αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό, αυτή δεν είναι άλλη από την online αγορά, η οποία μόνο τον Απρίλιο εμφάνισε αύξηση στην καταναλωτική δαπάνη κατά 171%.
Στην e-food η αύξηση στον κύκλο εργασιών προήλθε κυρίως από την αύξηση των παραγγελιών, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, που αυξήθηκαν κατά 13,4 εκατ. ευρώ, στα 46,143 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον ο τζίρος της αυξήθηκε και λόγω της χρήσης των υπηρεσιών προώθησης των συνεργαζόμενων καταστημάτων στην πλατφόρμα, όπως premium placement, προτεινόμενα πιάτα κ.λπ.
Τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών ανήλθαν στα 13,527 εκατ. ευρώ, 5,3 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2019.
Αντίστοιχα τα ταμειακά της διαθέσιμα ξεπέρασαν τα 40,84 εκατ. ευρώ από 28,9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Σε ό,τι αφορά τη διάθεση των κερδών η διοίκηση της εταιρείας για τη χρήση του 2020 προτείνει τη διανομή μερίσματος 20 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα με απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης της 15ης Απριλίου του 2020 εγκρίθηκε η διανομή μερισμάτων 11 εκατ. ευρώ.
Στην εταιρεία απασχολούνταν 378 άτομα, από 268 άτομα το 2019, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοί της είναι ενοικιαζόμενοι με τρίμηνες συμβάσεις από γνωστή διεθνή εταιρεία, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση.
H συνεργασία με Σκλαβενίτη
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με την εταιρεία Σκλαβενίτης, η e-food σημειώνει πως το 2020, μετά την υπογραφή σύμβασης συνεργασίας με την εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης για παραγγελιοληψία προϊόντων σούπερ μάρκετ και διανομής των προϊόντων αντί προμήθειας, εκδόθηκε εγγυητική επιστολή 2 εκατ. ευρώ με ρήτρα καλής πληρωμής υπέρ της εταιρείας Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης. Για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής υπάρχει δέσμευση καταθέσεων 1 εκατ. ευρώ.
Απολύσεις και εκβιασμοί με υπογραφή Μητσοτάκη – Χατζηδάκη
Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ο αγώνας στο πλευρό των εργαζομένων και των νέων για την προάσπιση του μόχθου, της δουλειάς και των δικαιωμάτων τους, η κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και η διασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά.
Την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε στη ΔΕΘ να παρουσιάσει μια εικονική κοινωνική πραγματικότητα με επικοινωνιακά τεχνάσματα ισχυριζόμενος ότι στηρίζει την εργασία και τους νέους για να βρουν δουλειά, ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) σε πλήρη εφαρμογή οδηγεί σε ανεξέλεγκτες και μαζικές απολύσεις και εργοδοτικούς εκβιασμούς αλλαγής των συνθηκών εργασίας υπό την απειλή της μη ανανέωσης των συμβάσεων και της απόλυσης, σημειώνει σε δήλωσή της τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
“Ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, στη συζήτηση για τον ‘εργασιακό νόμο’, ισχυριζόταν ότι προστατεύει τους διανομείς και τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Βέβαια για την κυβέρνηση της Ν.Δ. ‘προστασία’ είναι η κατάλυση των εργασιακών σχέσεων και η μετατροπή των εργαζομένων στις πλατφόρμες σε ‘αυτοαπασχολούμενους’ χωρίς εργασιακά δικαιώματα!…
Αυτά είναι τα δραματικά αποτελέσματα των ασκούμενων πολιτικών, που αντιμετωπίζουν κατεξοχήν οι νέοι εργαζόμενοι, της φθηνής και ελαστικής εργασίας υπό τη συνεχή απειλή της ανεργίας, για τα οποία επαίρεται η κυβέρνηση του εργασιακού οδοστρωτήρα” σημειώνει η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενη στις μεθοδεύσεις της εταιρείας e-food.
“Δέσμευσή μας ο αγώνας στο πλευρό των εργαζόμενων και των νέων για την προάσπιση του μόχθου, της δουλειάς και των δικαιωμάτων τους, η κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και η διασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένες εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς” καταλήγει η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: avgi.gr