Διονύσης Τεμπονέρας: Κυβέρνηση συνώνυμη της αποτυχίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει μία εξαιρετική ποιότητα ζωής…» επανέλαβε ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με νέους, στο πλαίσιο του «12ου Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας».

Τι χαρακτηριστικά έχει όμως, αυτή η «εξαιρετική ποιότητα ζωής», που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας δήθεν, να σταματήσει την φυγή των νέων στο εξωτερικό (brain drain);

1. Η Ελλάδα, έρχεται πρώτη σε ποσοστό ανεργίας των νέων, με 38,6%,, ποσοστό αυξημένο κατά δέκα μονάδες, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, όταν ήταν στο 26%. Η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση εντός της ΕΕ, με την Ισπανία (28,9%) και την Ιταλία (23,8%) να ακολουθούν με μεγάλη απόσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τον Απρίλιο του 2022, ο μέσος όρος εντός Ε.Ε., αλλά και Ευρωζώνης, στην ανεργία των νέων, ήταν 13,9% και τον Μάρτιο 14%. Σε σχέση με την «γενική» ανεργία, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση (12,7%), πίσω μόνο από την Ισπανία, η οποία καταγράφει ποσοστό 13,3%. Αν στα ανωτέρω, συνυπολογίσουμε και το χάσμα των αριθμών, μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και ΔΥΠΑ (η τελευταία καταγράφει 500.000 περισσότερους ανέργους) η πραγματική εικόνα, είναι πολύ χειρότερη, για το σύνολο του πληθυσμού. Τα παραπάνω μάλιστα συμβαίνουν την ώρα, που ήδη έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, κατά την οποία, χιλιάδες νέοι απασχολούνται στον τουρισμό και επισιτισμό και προκαλεί τρόμο, η χειμερινή προοπτική εκτόξευσης του αριθμού των ανέργων, οπότε και η τουριστική κίνηση υποχωρεί. Τα προγράμματα ανεργίας της νέας ΔΥΠΑ(πρώην ΟΑΕΔ) δεν φαίνονται ικανά, να συγκρατήσουν τους δείκτες και η κυβέρνηση καταλήγει, να παραμένει απλός θεατής.

2. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον Μάιο, δείχνουν νέο πληθωριστικό ρεκόρ στο 10,7% για την Ελλάδα. Μάλιστα, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, φτάνει σε ύψος – ρεκόρ 8,1% και ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι 2,6 μονάδες πιο πάνω, ο υψηλότερος σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη! Τα νοικοκυριά αναγκάζονται να κάνουν περικοπές πλέον ακόμη και σε βασικές τους ανάγκες, προκειμένου να επιβιώσουν. Η ανθρωπιστική κρίση είναι ήδη εδώ και η κυβέρνηση εξακολουθεί, να αντιμετωπίζει τις πληθωριστικές πιέσεις, σαν φυσικό και παροδικό φαινόμενο.

3. Οι εργαζόμενοι βλέπουν τον μισθό τους, να χάνει συνεχώς την αγοραστική του δύναμη. Μέχρι τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός, είχε υποχωρήσει κατά 18%. Η μείωση, ξεπερνά κατά πολύ την αθροιστική αύξηση των 9,5 μονάδων, που έγινε από την αρχή του έτους. Ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 9,9%, ο μισθός μερικής απασχόλησης κατά 28%, σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο. Η εκτόξευση του κόστους παραγωγής στην βιομηχανία, στο πρωτοφανές 48,8% για τον Απρίλιο, θα οδηγήσει σε νέα επιδείνωση της κατάστασης, σε αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας.

4. Τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ, για τον μήνα Μάιο 2021, είναι ανησυχητικά, για το μέλλον των μισθών, αλλά και των συντάξεων. Υπολογίζεται ότι 1 στους 3 εργαζόμενους, σε όλο τον ιδιωτικό τομέα (το 31,1%), λαμβάνει μηνιαίο μισθό μόνο 351 ευρώ καθαρά. Πρόκειται κυρίως για νέους εργαζόμενους, που απασχολούνται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ο θεσμός των mini jobs κάνει θραύση, ενώ η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, τείνει να γίνει ο κανόνας, στο νέο τοπίο, που διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά εργασίας.

5. Η εργοδοτική αυθαιρεσία, έχει χτυπήσει κόκκινο. Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Οι εκβιασμοί, οι απειλές, οι απλήρωτες υπερωρίες, ακόμα και οι βιαιοπραγίες εις βάρος των εργαζομένων, είναι συνεχείς. Η κυβέρνηση με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη «έκλεισε το μάτι» στην εργοδοσία, η οποία πλέον δεν κρατά, ούτε τα προσχήματα. Με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, να αποτελούν μια πρώτης τάξεως δικαιολογία, για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, οι εργαζόμενοι είναι κυριολεκτικά απροστάτευτοι. Η νέα Επιθεώρηση Εργασίας, ως ανεξάρτητη αρχή πλέον, με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες της, είναι αδύνατον να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας.

6. Το «κεφαλοκλείδωμα» στα συνδικάτα, με την θέσπιση του ψηφιακού μητρώου, το χτύπημα της απεργίας, η απορρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, απενεργοποίησαν του συλλογικούς αγώνες. Κάθε απεργία που φτάνει στις δικαστικές αίθουσες, κρίνεται παράνομη μετά τις απίθανες διατυπώσεις και προϋποθέσεις νομιμότητας, που έθεσε ο «νόμος Χατζηδάκη»(ν.4808/2021).

7. Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, έχει αρνητικές συνέπειες στην κατανάλωση και το βιοτικό επίπεδο πολλών ομάδων εργαζομένων, ειδικά των πιο ευάλωτων, όπως εκείνων που εργάζονται με άτυπες μορφές εργασίας, των νέων, των γυναικών, των μεταναστών. Η υποχρηματοδότηση των δομών δημόσιας υγείας, έχει επηρεάσει και τη δυνατότητα των πολιτών, να καλύψουν βασικές ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό εκείνων που ήταν 16 ετών και άνω και δήλωσαν το 2020 αδυναμία πραγματοποίησης ιατρικών εξετάσεων, λόγω οικονομικής στενότητας στην Ελλάδα, ήταν 5,9%.

Η περιγραφή της κατάστασης φυσικά δεν αρκεί. Η κοινωνία «φωνάζει» ότι, χρειάζεται άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η αδράνεια και η καθυστέρηση, που δείχνει η κυβέρνηση, είναι καταστροφική. Οι προτεινόμενες λύσεις, έχουν ήδη κατατεθεί στο τραπέζι, από διαφορετικές αφετηρίες.

Απαιτείται να υπάρξει αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, αναστολή φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, και σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη. Πρέπει να μπει πλαφόν στην χονδρική και στη λιανική τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Ο κατώτατος μισθός, πρέπει να ανέβει στα 800 ευρώ άμεσα. Πρέπει να αποκατασταθεί το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για να υπάρξει ουσιαστική αύξηση των μισθών. Η κυβέρνηση πρέπει να προστατέψει την πρώτη κατοικία των εργαζομένων και των μικρομεσαίων. Επίσης, είναι σημαντικό, να προκύψει διαγραφή σημαντικού μέρους των χρεών της πανδημίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, απέτυχε να προστατέψει την κοινωνία και τελικά γίνεται συνένοχη στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.

Ένα είναι βέβαιο.

Όσο θα μακροημερεύει αυτή η κυβέρνηση, θα αργοπεθαίνει η κοινωνία.

*Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Δίκη για την τραγωδία στο Μάτι: Ουαί υμίν υποκριταί!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Γιατί η ατιμωρησία επικρατεί...

Εργατική Πρωτομαγιά: Σε απεργιακό «πυρετό» όλα τα συνδικάτα  – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Σε «πυρετό» προετοιμασίας για τις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, σε...

Μέση Ανατολή: 72 κρίσιμες ώρες για τη Ράφα εν αναμονή απάντησης για εκεχειρία από τη Χαμάς

Σήμερα αναμένεται να δοθεί η απάντηση από την ισλαμιστική...

«Βράζει» το Columbia: Φοιτητές κατέλαβαν το ίδιο κτίριο από τις κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ

Σε μία κίνηση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με πολλαπλούς συμβολισμούς,...
Διαφήμιση