Διονύσης Τεμπονέρας: Άρχισαν τα όργανα για μισθωτούς και επαγγελματίες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου ολοκληρώθηκαν και πριν ακόμα τελειώσει η οριστική καταμέτρηση των ψήφων, που αποτυπώνουν το νέο πολιτικό περιβάλλον, «άρχισαν τα όργανα» για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι «πολλές και καλές θέσεις εργασίας» που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης δίνουν τη θέση τους στην ανασφάλεια και στη συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών, ενώ οι μικρομεσαίοι αναμένεται να ζήσουν δύσκολες ημέρες:

1.Η αρχή έγινε κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά η είδηση πέρασε «κάτω από τα ραντάρ» της δημοσιότητας. Πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση απέστειλε στις Βρυξέλλες, το «Πρόγραμμα Σταθερότητας», στο οποίο η ίδια διαψεύδει τον εαυτό της. Ενώ ο κ. Χατζηδάκης, προεκλογικά ισχυριζόταν ότι, η ανεργία θα μειωθεί κάτω από το 10% τους αμέσως επόμενους μήνες(ήτοι μέσα στο 2023) με άμεση συνέπεια το ξεπάγωμα των τριετιών, το κείμενο που κατατέθηκε στην Κομισιόν, προβλέπει μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%, στο μακρινό 2027.

Και αυτό γιατί, ενώ η ανεργία θα μειωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος στο 9,8% το 2026, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης, σε σχέση με τις τριετίες, ο υπολογισμός της ανεργίας θα γίνει σε ετήσια βάση και θα ληφθούν κατόπιν οι αποφάσεις. Στο τέλος του 2026, θα γίνει η αποτίμηση για το ποσοστό της ανεργίας (σ.σ. δηλαδή αν έχει πέσει κάτω από 10%) και τότε θα χαραχθούν οι πολιτικές.

Σημειωτέο ότι, με την ισχύουσα νομοθεσία, οι προσαυξήσεις του κατώτατου μισθού(επίδομα προϋπηρεσίας) παραμένουν παγωμένες, μέχρι η ανεργία να μειωθεί κάτω από το 10%(ΠΥΣ 2012). Ακόμα όμως και μετά το ξεπάγωμα των τριετιών, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να «κρατάνε μικρό καλάθι», για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους:

Πρώτον γιατί οι προσαυξήσεις θα δοθούν στους μισθωτούς όχι αναδρομικά όπως λένε όλες οι πληροφορίες, αλλά από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και εφεξής(πιθανότατα από το 2027 και μετά) και δεύτερον γιατί όσοι αμείβονται με υψηλότερους μισθούς, θα δουν την αύξηση να απορροφάται από την υπερβάλλουσα διαφορά, εκτός αν ή ατομική η συλλογική σύμβαση που ισχύει, ορίζει διαφορετικά. Επειδή λοιπόν οι εργοδότες, θα έχουν προβλέψει σχετικές «ρήτρες», είτε στις ατομικές είτε στις συλλογικές συμβάσεις, κάτι το οποίο θα το έχουν υπόψη τους στις κρίσιμες ημερομηνίες της ατομικής ή συλλογικής διαπραγμάτευσης, η εξέλιξη των μισθών δεν προβλέπεται ιδιαίτερα ευνοϊκή.

Επιπλέον, η αυτόματη αύξηση θα αφορά μόλις ένα μικρό ποσοστό του εργατικού δυναμικού της χώρας, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τις αποδοχές των 780 ευρώ(είτε με μερική, είτε με πλήρης απασχόληση) σήμερα δεν είναι παραπάνω από 585.000, συνεπώς ας συνυπολογίσει κανείς ότι, μιλάμε μόλις για το 20% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Αυτό κατά βάση οφείλεται στην απουσία συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι ο βασικός μοχλός υποστήριξης των ενδιάμεσων μισθολογικών κλιμακίων. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, το ποσοστό κάλυψης εργαζομένων από ΣΣΕ ανέρχεται στο 24%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ανέρχεται στο 60-70%.

Το περαιτέρω πάγωμα των τριετιών σε μια περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλές, πλήττει κυρίως τους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Παράλληλα η υποτίμηση των μισθών, δημιουργεί ένα άγριο περιβάλλον εργασίας και ευνοεί τους εργοδότες που προχωρούν σε «μισθολογική μειοδοσία» αφού το 1.000.000 των ανέργων της ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ παρέχει ευελιξία και αποτελεί «δεξαμενή» για φτηνή εργασία. Η κυβέρνηση έχει φυσικά την δυνατότητα να νομοθετήσει και να αλλάξει αυτήν την προοπτική, κάτι το οποίο όμως μετά την αποστολή του σχετικού κειμένου στις Βρυξέλλες, φαντάζει απίθανο. Φυσικά, όλη αυτή η εξέλιξη έγινε σε πλήρη συνεννόηση, με τον «ΣΕΒ εσωτερικού και εξωτερικού» ώστε να δοθούν συγκεκριμένα διαπιστευτήρια για το τι πρόκειται να συμβεί, τώρα που επιστρέφουν οι σφιχτοί δημοσιονομικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

2. «Πογκρόμ» κατασχέσεων και μηνύσεων, αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης, αφού το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών(ΚΕΑΟ) αναμένεται να «απασφαλίσει» το επόμενο διάστημα. Οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ και η ανοχή που υπήρχε μέχρι σήμερα ,ως προς τα αναγκαστικά μέτρα που λαμβάνει το ΚΕΑΟ κατά των οφειλετών, λαμβάνει τέλος.

Οι υπηρεσίες μάλιστα έχουν κατηγοριοποιήσει τα μέτρα που θα λάβουν ανάλογα με το ύψος της οφειλής:

Για οφειλές έως 30.000 ευρώ, θα ειδοποιούνται οι οφειλέτες για τα επικείμενα αναγκαστικά μέτρα και αν δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα γίνονται κατασχέσεις καταθέσεων ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.

Για οφειλές άνω των 30.000 ευρώ, θα γίνονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, αλλά ταυτόχρονα θα υποβάλλονται και μηνύσεις εναντίον των οφειλετών στην εισαγγελία.

Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, πλην των κατασχέσεων θα ζητείται η ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας κατά των οφειλετών.

Συγχρόνως, για οφειλές άνω των 250.000 ευρώ, πλην των ανωτέρω αναγκαστικών μέτρων το ΚΕΑΟ θα εγγράφει υποθήκες επί της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών ακόμη και αν τα χρέη αυτά είναι ρυθμισμένα και μέχρι να εξοφληθούν.

Η συγκεκριμένη «διαρροή» από το ΚΕΑΟ, έρχεται σε μια περίοδο που οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία, υπό την έννοια ότι η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, έχει εκτοξεύσει το κόστος λειτουργίας και παραγωγής. Ακόμα πιο πολύ επιβαρύνεται η κατάσταση από το γεγονός ότι η ΝΔ, δεν περιλαμβάνει κάποια ρύθμιση οφειλών στο προεκλογικό της πρόγραμμα, ενώ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει σε ισχύ τον πτωχευτικό νόμο.

Το βέβαιο είναι ότι η επιλογή αυτή δεν αποτελεί αστοχία και παράλειψη, αλλά συγκεκριμένη πολιτική επιλογή εκκαθάρισης των μικρομεσαίων, εις όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που δεν αντιμετωπίζουν προκλήσεις ρευστότητας και κεφαλαιακή επάρκειας.

Η απουσία προγραμματικής αντιπαράθεσης στην προεκλογική περίοδο, ενέχει τον κίνδυνο η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στις 26 Ιουνίου να έχει στα χέρια της μια πανίσχυρη «λευκή επιταγή» την οποία θα μπορεί να επικαλείται …δια πάσα νόσο.

Και αυτός ο κίνδυνος, πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί.

(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος)

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αποκλεισμός των “Σπαρτιατών” με ένα σκεπτικό που οδηγεί σε μεγάλες περιπέτειες

Καλώς αποκλείστηκαν οι “Σπαρτιάτες” από τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές;...

Αλέξης στο Βερολίνο, Αλέξης στην Κωνσταντινούπολη, Αλέξης και στα… Βαλκάνια, που καίνε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Σε κορυφαίο πολιτικό γεγονός...

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...
Διαφήμιση