Δημοσκόπηση ALCO για τη ΓΣΕΕ: Το 71% των εργαζομένων κόβει βασικά είδη διατροφής

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το φως της δημοσιότητας βλέπει μία δημοσκόπηση της ALCO για τις επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η οποία διενεργήθηκε σε συνεργασία με τη ΓΣΣΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας.

Πάνω από 19% της αγοραστικής δύναμης των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό χάθηκε τον Ιούλιο εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισμού, ενώ ακόμα περισσότερο στο 29.2% ανέρχεται η απώλεια της αγοραστικής δύναμης για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Παράλληλα το 71% των ερωτηθέντων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα δήλωσε ότι έχει περικόψει την αγορά βασικών ειδών διατροφής λόγω της εκτόξευσης των τιμών.

Αυτά είναι τα θέματα αιχμής που ανέδειξε το προεδρείο της ΓΣΕΕ σε συνέντευξη τύπου εν όψει της ΔΕΘ, εξαγγέλλοντας 24ωρη απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζουμε ότι το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα η ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας.

Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα από τα μεγέθη της οικονομίας , ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης τόνισε ότι η κατανάλωση παραμένει ανθεκτική παρά την ακρίβεια, κάτι όμως που δε θα μπορέσει να συνεχιστεί καθώς για να είναι βιώσιμη η αύξηση της κατανάλωσης πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και η απασχόληση.  Αντίθετα δε μπορεί να καταστεί βιώσιμη αν στηρίζεται στα επιδόματα.

Ο Γ. Αργείτης ανέφερε επίσης την πρόταση της ΓΣΕΕ για μείωση του ΦΠΑ στα ήδη διατροφής, κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες με δεδομένο ότι τα έσοδα ΦΠΑ από τα πετρελαιοειδή και τα είδη διατροφής  αυξήθηκαν κατά 2.8 δις ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του ινστιτούτου επεσήμαναν ότι ναι  μεν μειώθηκε η ανεργία αλλά η απασχόληση υστερεί εμφανίζοντας ποσοστό κάτω από το 60%, δηλαδή δέκα ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Ενδεικτικά της δυσκολίας που έχουν οι μισθωτοί να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια είναι και τα στοιχεία που αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα της Αlco σε συνεργασία με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε δείγμα 1500 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας 

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν περνάει στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων ιδιωτικού τομέα.

Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση στο μισθό του εντός του 2022.

Το 71% των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα δηλώνει ότι έχει οδηγηθεί σε περιορισμό δαπανών για βασικά αγαθά διατροφής.

  • Το 70% δήλωσε ότι δε μπορεί να ανταπεξέλθει – από πολύ  έως καθόλου- στις δυσκολίες του φετινού χειμώνα.
  • Το 63%  δήλωσε ότι η μόνη λύση είναι αύξηση των μισθών και κυρίως του κατώτατου μισθού
  • Το 20% -25% δήλωσε ότι έλαβε την από 1/1/22  αύξηση στον κατώτατο μισθό. Αυτό σημαίνει ότι πλην αυτού του ποσοστού που αμείβεται μα τον κατώτατο μισθό , οι αυξήσεις δεν πέρασαν στις άλλες κατηγορίες μισθωτών.
  • Το 40% δήλωσε πως εργάζεται περισσότερες ώρες και το 60% πως εργάζεται το συμφωνημένο ωράριο
  • Το 38% δήλωσε ότι εργάζεται  πάνω από 10 ώρες . Το εύρημα εμφανίζεται σε αυξημένο ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις  . Το 50% των εργαζομένων δήλωσε ότι πληρώνεται για την υπερωριακής απασχόληση και το 50% πως παραμένει απλήρωτο.
  • Επίσης το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει πως πρέπει να επανέλθει ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού στα χέρια των κοινωνικών εταίρων μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι «Είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων έτσι ώστε να προστατευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από πολυετή λιτότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και η στασιμότητας των εισοδημάτων απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων.»

Για τους λόγους αυτούς επιβάλλονται μεταξύ άλλων παρεμβάσεις όπως:

  • Στην προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης (60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης)
  • Σημαντική αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με στόχο το 70% των μισθωτών και θωράκισή τους με παράταση της ισχύος όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων.
  • Μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια και τα βασικά είδη διατροφής.
  • Εισαγωγή φόρου επί των έκτακτων κερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας και διάθεση του ποσού για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος επεσήμανε:

«Μας λένε να μη ζητάμε αυξήσεις στους μισθούς ανατροφοδοτείται ο πληθωρισμός . Εμείς είμαστε αυτοί που τα κόστη τα μεταφέραμε στην κατανάλωση;

Ερευνα της συνοσπονδίας των ευρωπαϊκών συνδικάτων καταδεικνύει την αντιστοιχία του κόστους της ενέργειας και των ημερών εργασίας. Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα, οι εργαζόμενοι στη Γαλλία και τη Ρουμανία χρειάζονται 30 ημέρες για να καλύψουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας, στην Ελλάδα απαιτούνται 54 ημέρες εργασία και στην Τσεχία 65.

Επίσης για να πληρωθεί ο ετήσιος λογαριασμός ενέργειας, στη Λιθουανία απαιτούνται 11 ημέρες εργασίας και στην Ελλάδα 36.

Η φτώχεια έχει επιδεινωθεί. Έχουμε προτείνει μείωση του ΦΠΑ για τα ειδη διατροφής  και αναστολή λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας . Η κυβέρνηση να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική και όχι επιδοματική  με τα υπερκέρδη των εταιρών .

Ο κατώτατος μισθός χρησιμοποιείται ως πολιτικό όπλο από την κυβέρνηση. Ακούστηκε και η επαναφορά των 751 ευρώ παραμονές εκλογών. Ωστόσο αν λάβουμε υπόψη μας την ευρωπαική πρακτική που προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι το 60% του διάμεσου και το 50% του μέσου μισθού τότε θα πρέπει να αυξηθεί πάνω από τα 751 ευρώ. Επίσης οι αυξήσεις πρέπει να περάσουν σε όλη τη γκάμα των μισθών κάτι που είναι δύσκολο καθώς μόνο το 24% των εργαζόμενων καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις έναντι 70% στην ΕΕ.

Οι μισθωτοί πληρώνουν την ακρίβεια. Εισηγούμαι στη διοίκηση της ΓΣΕΕ με αυτή την αιχμή εν όψει και του προϋπολογισμού, 24ωρη γενική απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ερωτηθείς ο κ. Παναγόπουλος αν έχουν πέσει στελέχη της ΓΣΕΕ θύματα παρακολουθήσεων της ΕΥΠ απάντησε: « Το 2008-2009 η υπηρεσία απορρήτων του ΟΤΕ ανακάλυψε απενεργοποιημένο κοριό στο γραφείο του προέδρου».

Πηγή: left.gr και πληροφορίες από το ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση