Δημ. Βίτσας: Αιτία της έντασης στη ΝΑ Μεσόγειο η αναθεωρητική πολιτική Ερντογάν

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Η κυβέρνηση Ερντογάν ακολουθεί μια αναθεωρητική πολιτική σε μια προσπάθεια να δείξει ότι είναι σταθερή και δυνατή. Η Τουρκία μπορεί να είναι μια μεγάλη χώρα αλλά τα τελευταία 15 χρόνια θέλει να είναι ο χωροφύλακας της περιοχής, κάτι που φυσικά δε μπορεί να συμβεί», σημείωσε ο Δημ. Βίτσας μιλώντα στον Ελλάδα 94,3.

O Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε συγκεκριμένα:

«Μπορεί ο κ. Ερντογάν να θεωρεί ότι είναι απαραίτητος προς τον κ. Μπάιντεν, και με αυτό το σκεπτικό να προβαίνει σε όλους αυτούς τους ” τσαμπουκάδες” , αλλά δε φαίνεται να πιάνουν. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία που οραματίζεται ο κος Ερντογάν, εδώ και 120 χρόνια δεν υπάρχει.
Η προσπάθειά του να εκφράσει τα συμφέροντα του συνόλου του Μουσουλμανικού στοιχείου, τη φέρνει σε αντίθεση με ισχυρές χώρες όπως είναι η Σαουδική Αραβία και άλλες.
Η αποστολή του 4ου γεωτρύπανου δε στοχεύει τόσο στο οικονομικό όφελος αλλά σε κυριαρχικά ζητήματα σε σχέση με την Κύπρο. Μάλιστα η υποτιθέμενη άδεια για τις έρευνες, δόθηκε από το παράνομο Τουρκοκυπριακό  ψευδοκράτος.
Η Κύπρος αντίθετα έχει προσδιορίσει ΑΟΖ, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τα περισσότερα κράτη. Κάτι τέτοιο, δεν αρέσει στην Τουρκία και ως εκ τούτου θα δημιουργηθεί ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Εδώ λοιπόν μένει να δούμε πως θα ανταποκριθούν οι χώρες που είναι μέλη της ΕΕ και κυρίως αυτές που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας.
Η Τουρκία, από άποψη προπαγάνδας, έχει ” στριμωχτεί” στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η προσπάθειά της να παίξει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο, προσκρούει στην Κύπρο και το Αιγαίο.
Εκτός από την οριοθέτηση της ΑΟΖ και την προσφυγή στη Χάγη εξ αιτίας αυτής, δεν έχουμε άλλο ζήτημα σε εκκρεμότητα με την Τουρκία.
Η Ελλάδα ως γνωστόν, ουδέποτε αμφισβήτησε τα μεταξύ μας σύνορα, ούτε ισχυρίστηκε ποτέ ότι η Ίμβρος και η Τένεδος είναι Ελληνικές.
Αυτή η ένταση, το μόνο που κάνει είναι να διευκολύνει τους μεγάλους κατασκευαστές όπλων και να αφαιρείται ένα τεράστιο ποσό και από τις δύο χώρες, που θα μπορούσε να πάει στην ανάπτυξη και στο κοινωνικό κράτος.»

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Άρση της στήριξης Μητσοτάκη στον Αχιλλέα Μπέο ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης

Να άρει τη στήριξή του στον Αχιλλέα Μπέο καλεί τον Κυριάκο...

Κώστας Ζαχαριάδης: Η Αθήνα που ονειρεύομαι

Πριν λίγες μέρες – στη διάρκεια της καταιγίδας- συμπολίτες...

Σόφι ιν’τ Βελντ: Να διασφαλιστεί από την Κομισιόν η ανεξαρτησία των εθνικών αρχών στην Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες έφτασε το θέμα της αντικατάστασης άρον-άρον των...

Ανθρωπιστική αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στέλνει ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ θα στείλει αυτό το Σαββατοκύριακο μια αποστολή...
Διαφήμιση