Δημ. Τζανακόπουλος: Οι άνθρωποι που εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή θα είναι εκεί

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Οι άνθρωποι που πορεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μια δεκαετία τώρα την Κυριακή θα βρίσκονται στα 1000 εκλογικά τμήματα γιατί είναι άνθρωποι ορατοί, δυναμικοί και λειτουργούν με δημόσια δυνατή φωνή και γνωρίζουν πότε είναι η στιγμή της συσπείρωσης και της καταλυτικής συμμετοχής».

Τα παραπάνω δηλώνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με συνέντευξή του στο iEidiseis.gr και στον Βασίλη Σκουρή, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απαντά και για τη σύγκριση που επιχειρείται με τον αριθμό όσων ψήφισαν στο ΠΑΣΟΚ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές τον Ιούλιο του 2019 έλαβε 1.780.000 ψήφους με οργανωμένα κομματικά μέλη περίπου 24.000. Το ΚΙΝΑΛ στις ίδιες εκλογές είχε πάρει 457.000 ψήφους. Είναι ασύγκριτα τα μεγέθη έτσι κι αλλιώς, διαφορετικών οργανισμών με διαφορετικές διαδικασίες. Εμείς προχωράμε σε αυτές τις καινούριες διαδικασίες, με δημοκρατικές τομές, γιατί πιστεύουμε ότι το κόμμα μας πρέπει να αντιστοιχήσει την οργανωτική του συγκρότηση με την εκλογική και κοινωνική του επιρροή».

«Μία μόνο προτεραιότητα υπάρχει από τη Δευτέρα 16 Μαΐου: Όσο πιο γρήγορα φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο πιο γρήγορα ο τόπος αποκτήσει αριστερή και προοδευτική κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για την χώρα και την κοινωνική πλειοψηφία», αναφέρει για την επόμενη μέρα, ενώ στο ερώτημα αν θα είναι και πάλι γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ: «Στην Αριστερά κανείς δεν κουβαλάει καμία καρέκλα από το σπίτι του, ούτε οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τις προσωπικές επιθυμίες, αλλά τα πρόσωπα υπηρετούν πολιτικά σχέδια και συλλογικούς στόχους. Στην Αριστερά αναλαμβάνουμε καθήκοντα και χρεώσεις και όχι αξιώματα. Επομένως κι εγώ θα αναλάβω όποια χρέωση αποφασίσει το κόμμα μου ότι μπορεί να είμαι χρήσιμος».

“Προσκλητήριο” για την εκλογή Τσίπρα την Κυριακή κ. Τζανακόπουλε. Ποιος είναι ο πολιτικός στόχος; Και πόσα νέα μέλη περιμένετε;

Θεωρούμε ότι η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη της πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Είναι ένας σταθμός μιας μεγάλης διαδρομής και ταυτόχρονα η αρχή για την επιτάχυνση της μελλοντικής μας πορείας. Εμείς καλούμε την Κυριακή σε μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συνάντηση που θα δώσει ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα. Και αποσκοπούμε αυτή η συνάντηση να στεριώσει, να παράξει μια νέα πολιτική μορφή, ένα πραγματικά παρεμβατικό, κοινωνικά χρήσιμο κόμμα της σύγχρονης αριστεράς.

Οι άνθρωποι που πορεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μια δεκαετία τώρα την Κυριακή θα βρίσκονται στα 1000 εκλογικά τμήματα γιατί είναι άνθρωποι ορατοί, δυναμικοί και λειτουργούν με δημόσια δυνατή φωνή και γνωρίζουν πότε είναι η στιγμή της συσπείρωσης και της καταλυτικής συμμετοχής.

Ξέρετε, όμως, ότι η συμμετοχή στις κάλπες θα συγκριθεί με τα 180.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν πρόσφατα στις εσωκομματικές της Χαριλάου Τρικούπη…

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές τον Ιούλιο του 2019 έλαβε 1.780.000 ψήφους με οργανωμένα κομματικά μέλη περίπου 24.000. Το ΚΙΝΑΛ στις ίδιες εκλογές είχε πάρει 457.000 ψήφους. Είναι ασύγκριτα τα μεγέθη έτσι κι αλλιώς, διαφορετικών οργανισμών με διαφορετικές διαδικασίες. Εμείς προχωράμε σε αυτές τις καινούριες διαδικασίες, με δημοκρατικές τομές, γιατί πιστεύουμε ότι το κόμμα μας πρέπει να αντιστοιχήσει την οργανωτική του συγκρότηση με την εκλογική και κοινωνική του επιρροή.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το πλήθος των φίλων του κόμματος, οι υποστηρικτές του, η νέα γενιά, οι άνθρωποι που σήμερα ασφυκτιούν, οι άνθρωποι που εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή θα είναι εκεί και δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο συγκρίσεων. Και την ίδια στιγμή θα συστρατευτούν, θα ενώσουν τις διαφορετικές τους πορείες σε ένα μεγάλο ποτάμι ελπίδας, πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής.

Ταυτόχρονα εκλέγεται και η νέα κεντρική επιτροπή. Τι νέο φέρνει στο κόμμα σας και το πολιτικό σύστημα;

Δύο μεγάλες τομές. Η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη είναι μια πολιτική τομή που υπερβαίνει την συγκυρία, υπερβαίνει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας και παράδειγμα για τα αριστερά και προοδευτικά κόμματα στην Ευρώπη. Το κομματικό φαινόμενο βρίσκεται πολλά χρόνια σε κρίση, η κρίση αντιπροσώπευσης απομακρύνει το πολύμορφο πλήθος της παραγωγής από την κομματική συμμετοχή. Εμείς δεν γινόταν να παρατηρούμε άλλο το φαινόμενο ως κάτι φυσιολογικό ή κάτι αναντίστρεπτο.. Είμαστε κόμμα μεγάλων ιστορικών παραδόσεων της λαϊκής συμμετοχής και μας αντιστοιχεί να φτιάξουμε ένα νέο υπόδειγμα κομματικής ένταξης και λειτουργίας για την Αριστερά του 21ου αιώνα. Παραφράζοντας θα έλεγα “όλη η εξουσία στα μέλη” γιατί ακούμε την επιθυμία δημοκρατίας που δημιουργείται στην κοινωνική παραγωγή. Έτσι ένα κόμμα που θέλει να αποκαταστήσει την χαμένη τιμή της πολιτικής με περισσότερη δημοκρατία ξεκινά πρώτα απ’ όλα από το δικό του οργανισμό.

Καθιερώνουμε την ισάριθμη εκπροσώπηση των φύλων σε όλη την κομματική δομή. Αυτό αποτελεί μια τεράστια τομή, την εποχή που κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος αμφισβητούνται ή και ανατρέπονται, που υπάρχει μια γενικευμένη υπερσυντηρητική επίθεση στα ζητήματα της γυναικείας χειραφέτησης, που οι έμφυλες διακρίσεις και η πατριαρχία σκοτώνουν, εμείς λέμε “50/50 παντού”. Και αυτό είναι ένα σημαντικό πολιτικό και κοινωνικό σήμα μεγαλύτερης ενεργοποίησης στο πεδίο των διεκδικήσεων, αλλά και στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής από μια προοδευτική κυβέρνηση αύριο.

Το σύνολο των καταστατικών αλλαγών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί μια αλληλουχία, είναι όλα αλληλένδετα μεταξύ τους και δείχνουν ότι είμαστε ένα κόμμα σε κίνηση και ένα κόμμα που έχει να προτείνει περισσότερα για την κοινωνική και πολιτική οργάνωση.

Και αμέσως μετά τις κάλπες; Από τη Δευτέρα; Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ;

Μία μόνο προτεραιότητα υπάρχει από τη Δευτέρα 16 Μαϊου: Όσο πιο γρήγορα φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο πιο γρήγορα ο τόπος αποκτήσει αριστερή και προοδευτική κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για την χώρα και την κοινωνική πλειοψηφία.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που πήρε συγχαρητήρια για τη διοργάνωση του συνεδρίου και, μέχρι τώρα, και για τις εσωκομματικές εκλογές, θα είναι και πάλι υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα του κόμματος;

Τα συγχαρητήρια, εφόσον κρίνετε ότι αρμόζουν, πρέπει να τα πάρει το κόμμα ως σύνολο, ως πολιτική συλλογικότητα, όχι εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος.

Το 3ο Συνέδριο του Κόμματος ήταν ένα πολιτικό γεγονός και όχι απλώς μια εκδήλωση. Ήταν το πιο μαζικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ήταν επιτυχημένο επειδή παράγει ήδη κοινωνική κίνηση και πολιτικά αποτελέσματα. Πριν από αυτό προηγήθηκαν οι μαζικές διαδικτυακές παρεμβάσεις του κόμματος σε συνθήκη πανδημίας και υγειονομικών περιορισμών, οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις και Προγραμματική Συνδιάσκεψη επίσης σε πρωτόγνωρες συνθήκες, σε συνθήκες πανδημίας και lockdown. Μια σειρά από τέτοια γεγονότα μεγάλωσαν αριθμητικά τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και έφεραν ένα μαζικό και ουσιαστικά πολιτικό συνέδριο. Το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή με την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, πάλι με πρωτόγνωρες διαδικασίες. Για να είναι όλα αυτά επιτυχημένα στην εκτέλεσή τους απαιτείται συλλογική κινητοποίηση του δυναμικού του κόμματος. ‘Ηταν λοιπόν τα στελέχη, οι οργανώσεις, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που διέθεσαν προσωπικό χρόνο και σκληρή δουλειά για να γίνουν όλα αυτά.

Στην Αριστερά κανείς δεν κουβαλάει καμία καρέκλα από το σπίτι του, ούτε οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τις προσωπικές επιθυμίες, αλλά τα πρόσωπα υπηρετούν πολιτικά σχέδια και συλλογικούς στόχους. Στην Αριστερά αναλαμβάνουμε καθήκοντα και χρεώσεις και όχι αξιώματα. Επομένως κι εγώ θα αναλάβω όποια χρέωση αποφασίσει το κόμμα μου ότι μπορεί να είμαι χρήσιμος.

Ανήκω σε μια γενιά που στρατεύτηκε στην Αριστερά μια περίοδο που αυτό θεωρούνταν το λιγότερο αντιδημοφιλής επιλογή. Και μέσα από αυτό το μεγάλο σχολείο της πολιτικής στράτευσης έμαθα ότι σημασία έχει να είμαστε κοινωνικά χρήσιμοι και πολιτικά αποτελεσματικοί. Ο πολιτικός στόχος λοιπόν όλων μας το επόμενο διάστημα ταυτίζεται με τον στόχο της κοινωνικής πλειοψηφίας: Να απαλλαγεί ο τόπος από το καθεστώς Μητσοτάκη και αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μια αριστερή και προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

*Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή από το ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

8 Δεκέμβρη 2008 / 15 χρόνια από την εξέγερση που τάραξε την Ελλάδα

Ηδιαδήλωση φουντώνει.Ο Αλέξης έπεσε νεκρός αλλά είναι ζωντανός.Ζεστό αίµα...

Αντιδημοκρατική δυσανεξία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Με αφοπλιστικό τρόπο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχτηκε χθες...

2023: Ένας πλανήτης αλυσοδεμένος στα χρέη

*Γράφει η Έλλη Πετρίδη - Σε επικίνδυνη πορεία βρίσκεται...

Μέση Ανατολή: Σφυροκόπημα από το Ισραήλ στη νότια Γάζα – «Στόχος οι υπόγειες σήραγγες»

Η Γάζα φλέγεται για ακόμη ένα 24ωρο, με τον ισραηλινό στρατό...
Διαφήμιση