Δικαιολογίες Μητσοτάκη στους αγρότες: “Είμαστε δίπλα σας αλλά… δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε”

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

“Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε”, διαμηνύει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στους αγρότες δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη κινητοποίηση στην Αθήνα ενόψει της οποίας η κυβέρνηση εμφανίστηκε δια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη αρνητική για την σχεδιαζόμενη κάθοδο και τρακτέρ στην πρωτεύουσα.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο νέες πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ικανοποίησαν τους αγρότες οι οποίοι αποφάσισαν στις συνελεύσεις τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνεται μέσω της εβδομαδιαίας ανάρτησης για την ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, των παρεμβάσεων που έχουν γίνει από την κυβέρνηση για την στήριξη του αγροτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Την περασμένη Τρίτη συναντήθηκα με πολυμελείς αντιπροσωπείες των αγροτών απ’ όλη την Ελλάδα. Είχαμε έναν νηφάλιο διάλογο, άκουσα με προσοχή τις εύλογες αγωνίες τους και ανακοίνωσα επιπλέον δύο μέτρα στήριξής τους -φθηνότερο ρεύμα για όλους τους παραγωγούς στα όρια του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μια δεκαετία και προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου μαζί με δέσμευση να αλλάξουμε προς το δικαιότερο με βάση τους όγκους παραγωγής την επιστροφή από το 2025. Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές.

Επιπρόσθετα, η Κομισιόν προωθεί κανονισμό που προβλέπει τη μερική εξαίρεση των Ευρωπαίων αγροτών -και των Ελλήνων επομένως- από τον κανόνα της αιρεσιμότητας για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση. Ο κανονισμός τέθηκε ήδη σε ισχύ, θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1/1 έως 31/12/2024. Ήταν και δική μας πρόταση, ενώ σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ αντιτάχθηκαν. Δεν θα επαναλάβω εδώ τι έχουμε κάνει συνολικά από το 2019 για τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής. Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου με την ψήφιση της ισότητας στον πολιτικό γάμο κάνοντας λόγο για μία «ιστορική ρύθμιση που ψηφίστηκε πανηγυρικά την Πέμπτη στη Βουλή», για την οποία γνωρίζουμε, όπως αναφέρει, «ότι δεν επιλύουμε ένα πρόβλημα που αφορά την πλειονότητα της κοινωνίας, αλλά μια μειοψηφία της».

“Από αυτό το πρίσμα ίσως κάποιοι ακόμη αναρωτιούνται γιατί επιμένουμε να τη θεωρούμε τόσο σημαντική. Μα ακριβώς γιατί αποδεικνύουμε στην πράξη ότι όντως είμαστε μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που νοιάζεται όχι μόνο για τους πολλούς, αλλά και για τους λίγους -πρωτίστως για τους πιο ευάλωτους όπως είναι τα παιδιά- αποδίδοντας δικαιώματα, δικαιοσύνη και ελευθερία, σε μια μερίδα συμπολιτών μας που έως σήμερα τα στερούνταν», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Προσθέτει επίσης ότι «η ρύθμιση χαιρετίστηκε απ’ όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ μέσω των πρεσβειών στην Αθήνα, αναδείχθηκε με θετικό τρόπο από όλα τα μεγάλα δυτικά ΜΜΕ ως «νίκη-ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο πρωθυπουργός κάνει επίσης αναφορά σε ζητήματα που αφορούν στην Υγεία,στην Δικαιοσύνη, αλλά και στο «γενικότερο -πολύ σοβαρό- φαινόμενο της βίας και της παραβατικότητας με δράστες και θύματα ανηλίκους, το οποίο παρουσιάζει ανησυχητική ένταση τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την περίοδο των περιορισμών λόγω της πανδημίας».

Υπογραμμίζει με αφορμή την σύσταση επιστημονικής επιτροπής για την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισής του την οποία απαρτίζουν έγκριτοι Έλληνες επιστήμονες, ότι «θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε συγκροτημένα και πολυεπίπεδα» και επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία αυτή «δεν είναι μεμονωμένη, αλλά εντάσσεται στη δέσμη των πολιτικών μας εναντίον της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας και κατά του bullying, για την προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και φυσικά παράλληλα με το πολύ σημαντικό εθνικό σχέδιο για τα άτομα με αναπηρία».

Προαναγγέλλει εξάλλου ότι από τον Μάρτιο θα τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα για την καταγγελία περιστατικών bullying στο σχολείο από το Υπουργείο Παιδείας, και θα ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Ολόκληρη η σημερινή ανάρτηση του πρωθυπουργού:

Πηγή: dnews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μερικές (όχι και πολύ) βιαστικές παρατηρήσεις για την επίθεση του Ιράν

*Του Γιώργου Τσιάρα - Είναι απομεσήμερο της Κυριακής και,...

Πέθανε ο σπουδαίος μας ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Θλίψη έχει σκορπίσει στο καλλιτεχνικό στερέωμα η είδηση του...

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να μην δώσει ο λαός λευκή επιταγή στο σύστημα εξουσίας της Ν.Δ.

Τα Μέγαρα επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος...
Διαφήμιση