Ακόμα ένα «χαστούκι» από διεθνή οργανισμό προς το Ισραήλ, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η σφαγή άμαχων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (δηλαδή, το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών) αποφάνθηκε ότι η κατοχή από το 1967 των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ είναι «παράνομη». Όπως σημειώνει, η κατοχή πρέπει να τερματιστεί «το συντομότερο δυνατό», προσθέτοντας ότι ισραηλινοί εποικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.
Η γνωμοδότηση των δικαστών στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΧ) δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει βαρύτητα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη γνωμοδότηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα της κατοχής παλαιστινιακών εδαφών.
Τι αναφέρει το ΔΔΧ
«Οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και το καθεστώς που συνδέεται με αυτούς, έχουν ανεγερθεί και διατηρούνται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Ναουάφ Σαλάμ, αναγιγνώσκοντας τα πορίσματα μιας επιτροπής 15 δικαστών.
Όπως ανέφερε, τα επιχειρήματα του Ισραήλ για αυτήν την κατοχή -πως είναι απαραίτητη για στρατιωτικούς σκοπούς και λόγους ασφαλείας- είναι εντελώς άκυρα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για «μόνιμη κατοχή» που είναι ουσιαστικά το ίδιο με την προσάρτηση. Σύμφωνα με το ΔΔΧ το Ισραήλ έχει δημιουργήσει μια ασαφή και μη αναστρέψιμη κατάσταση για τον παλαιστινιακό λαό.
Το Διεθνές Δικαστήριο υπογράμμισε επίσης ότι τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αποτελούν μια «ενιαία εδαφική ενότητα», η οποία θα πρέπει να προστατεύεται και να γίνεται σεβαστή. Τονίζοντας ότι οι κανονισμοί της Χάγης έχουν γίνει μέρος του εθιμικού διεθνούς δικαίου και επομένως είναι δεσμευτικοί για το Ισραήλ, το δικαστήριο αποφάνθηκε: «Η προστασία που προσφέρει η Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν παύει σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης ή κατοχής».
Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να αποζημιώσει για ζημιές που προκλήθηκαν από την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.
→ Η υπόθεση είχε ξεκινήσει έπειτα από ένα αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, του 2022 πριν από τον σημερινό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να αξιολογήσει τις νομικές συνέπειες της «παρατεταμένης κατοχής, εποικισμού και προσάρτησης» παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και σχετικών πολιτικών της ισραηλινής κυβέρνησης.
Χαιρετίζει η Παλαιστίνη, για λανθασμένη απόφαση μιλά το Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «λανθασμένη» την απόφαση του Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι ο εβραϊκός λαός δεν μπορεί να θεωρηθεί καταπατητής στα ιστορικά εδάφη του.
«Οι Εβραίοι δεν είναι καταπατητές της δικής τους γης», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην πρώτη αντίδρασή του. «Καμία λανθασμένη απόφαση στη Χάγη δεν θα διαστρεβλώσει την ιστορική αλήθεια, καθώς η νομιμότητα των ισραηλινών οικισμών σε όλα τα εδάφη της πατρίδας μας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή προεδρία χαιρέτισε μια «ιστορική» απόφαση και μια «νίκη», σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Wafa.
«Η σημερινή είναι μια μεγάλη ημέρα για την Παλαιστίνη» σχολίασε εξάλλου η Βάρσεν Αγαμπεκιάν Σαχίν, η υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την ανάγνωση της απόφασης του Δικαστηρίου στη Χάγη. «Είναι το ανώτατο δικαστήριο (του ΟΗΕ) και παρουσίασε μια πολύ λεπτομερή ανάλυση για την παρατεταμένη κατοχή και τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε η Αγαμπεκιάν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr