*Γράφει ο Αντρέας Παναγόπουλος – Γυναίκα έπεσε νεκρή από πυροβόλο όπλο μέσα στο σπίτι της, στη Σαλαμίνα.
Η 43χρονη είχε καταγγείλει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της ότι ο σύντροφός την ξυλοκόπησε σπάζοντάς της, μάλιστα, το πόδι. Εκεί, οι αστυνομικοί της συνέστησαν να φύγει από το σπίτι της μαζί με το ανήλικο παιδί της και να εγκαταστήσει την εφαρμογή panic button στο κινητό της.
Καμία από αυτές τις συστάσεις δεν ωφέλησαν.
Ο δράστης της δολοφονίας, πιθανότατα ο 71χρονος σύντροφός της, πήγε έξω από το πατρικό της όπου διέμενε η γυναίκα μετά τον ξυλοδαρμό της, σήκωσε το όπλο του, πιθανότατα μια κυνηγετική καραμπίνα, και την εκτέλεσε πυροβολώντας έξω από την πόρτα χωρίς εκείνη να προλάβει να πατήσει το panic button.
Να θυμίσουμε ότι η έναρξη λειτουργίας του panic button ανακοινώθηκε πανηγυρικά το περασμένο Μάρτιο από το υπουργείο Προστασίας Πολίτης και την ΕΛΑΣ ενώ πριν από μόλις μία εβδομάδα, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα από την εγκατάσταση και χρήση του panic button στα κινητά τηλέφωνα.
Όπως αναφέρει, «μέσα σε 7 μήνες από την πιλοτική διάθεση της mobile εφαρμογής panic button σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 2.700 γυναίκες ενημερώθηκαν για αυτήν και 789 επέλεξαν να την εγκαταστήσουν στο κινητό τους τηλέφωνο. Μάλιστα σε 120 περιπτώσεις έγινε χρήση του panic button από τις γυναίκες αυτές με 100% άμεση ανταπόκριση και παρέμβαση της Αστυνομίας με διάσωση των γυναικών».
Δεν γνωρίζουμε αλλά και δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφιβάλουμε για το εάν ευσταθούν οι παραπάνω αριθμοί που ανακοίνωσε ο υπουργός. Εκείνο που ξέρουμε όμως, μετά και τη σημερινή γυναικοκτονία, είναι πως οι συστάσεις και μόνο της αστυνομίας δεν έσωσαν μία νέα γυναίκα από τα χέρια και, εν τέλει, τις σφαίρες του κακοποιητή της.
Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα που αντιμετωπίζει με σοβαρό τρόπο τη μάστιγα της έμφυλης βίας εάν μία γυναίκα πήγαινε στην αστυνομία, με σπασμένο πόδι να καταγγείλει τον κακοποιητή της αυτός θα είχε συλληφθεί πάραυτα ενώ εκείνη θα βρισκόταν σε ένα καταφύγιο ή άλλη κοινωνική δομή μαζί με το παιδί της και βοήθεια από ιατρούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και νομική υποστήριξη.
Στη χώρα μας η αστυνομία απλά συμβουλεύει το θύμα να κατεβάσει στο κινητό της μια εφαρμογή και του λένε να πάει στους γονείς του -αν έχει γονείς.
Τρεις ημέρες μετά ο κακοποιητής δολοφονεί τη γυναίκα. Ακόμη μια γυναικοκτονία, ουσιαστικά με τις ευλογίες και την συμπαράσταση της ελληνικής αστυνομίας σε αυτόν τον καταραμένο τόπο.
Τα panic button είναι ωραίες εφευρέσεις για να γίνονται ημερίδες για να παρουσιάζονται ως «έργο» που «δείχνει το ενδιαφέρον της πολιτείας». Στην πραγματική ζωή χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα για να προστατευθούν τα θύματα.
Πηγή; anatropinews.gr