Δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς των πιθήκων στον Βρετανό ασθενή

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Λήξη συναγερμού για την υπόθεση του Βρετανού τουρίστα που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αττικόν», καθώς φερόταν ως ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς πιθήκων (monkeypox). Αντίθετα, το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς.

Θυμίζουμε πως ο 29χρονος που φέρει δερματικά εξανθήματα και άλλα ήπια συμπτώματα αξιολογήθηκε ως ύποπτο περιστατικό από τις υγειονομικές αρχές και άμεσα διακομίστηκε με ειδική κάψουλα στο νοσοκομείο «Αττικόν» σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Ο καθηγητής παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας είναι επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης του 29χρονου και της συνοδού του ενώ σε εγρήγορση βρίσκεται και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ δεν ανιχνεύθηκε ιός Ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella – chickenpox). Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για Ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ.

Ο ιός της Ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τον ιούς που προκαλούν Ευλογιά ή Ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την Ανεμοβλογιά και την Ευλογιά, Ευλογιά των πιθήκων.

Η Ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980 ενώ η Ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την Ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Ευλογιά.

Ο ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 100 κρούσματα στο δυτικό ημισφαίριο, 20 εκ των οποίων στη Βρετανία και τουλάχιστον τρία Γερμανία, ενώ περιστατικά μόλυνσης επιβεβαίωσε και η Ελβετία.

Ο ΠΟΥ περνά από το σημείο των συστάσεων για υπομονή, στο αίτημα της λήψης μιας σειράς μέτρων για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων, όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες από το βήμα της 75ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Είναι «επείγον και άκρως απαραίτητο» να υπάρξει κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τον ιό, δήλωσε ο οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Γενεύη, το βράδυ του Σαββάτου. Επιπλέον, η επιδημιολογική πολιτική που συστήνει ο ΠΟΥ περιλαμβάνει και την ιχνηλάτηση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων, τα οποία στη συνέχεια θα απομονωθούν πλήρως για το ελάχιστο διάστημα των 21 ημερών. Αυτή την τακτική έχει ήδη υιοθετήσει το Βέλγιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Der Standaard.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει για τη χώρα νέο παραγωγικό μοντέλο σε ευρωπαϊκά πρότυπα

Στην Λάρισα περιόδευσε χθές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –...

“Δεν είμαστε όλοι ίδιοι” / Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στα fake news για την Αθηνά Λινού

Προσπαθούν να μετατοπίσουν τη συζήτηση που έχει φουντώσει μετά...

«Στα λαδάδικα πουλάνε αυτό που θες»…

*Γράφει ο Θύμιος Γεωργόπουλος - Εσχάτως -μετά την κάλπη...

Σαν τραπουλόχαρτο καταρρέει το δημόσιο σύστημα υγείας!

*Του Σπύρου Κυριάκη - Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν...
Διαφήμιση