Debate χαμηλών προσδοκιών και πολιτικών τακτικών σήμερα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου –

Ως μια διαδικασία χαμηλών προσδοκιών από πολιτικής αλλά και δημοσιογραφικής οπτικής θεωρείται η τηλεμαχία των 6 πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ. Η «σφιχτή» διαδικασία των ερωτήσεων – απαντήσεων σε περιορισμένο χρόνο, η απουσία πρόβλεψης για ερωτήσεις του ενός πολιτικού αρχηγού στον άλλον και η εξ των προτέρων ορισμένη θεματολογία, εκτιμάται από τους περισσότερους εμπλεκόμενους ότι θα οδηγήσει σε μία διαδικασία παράλληλων μονολόγων. Πρόκειται για μία συνθήκη που ευνοεί την εκπομπή προκατασκευασμένων μηνυμάτων, ενώ ταυτόχρονα απονευρώνει τον πολιτικό διάλογο από την διαδικασία της αντιπαράθεσης απόψεων.

Θυμίζουμε ότι η διαδικασία αποφασίστηκε στο πλαίσιο των συνεννοήσεων της διακομματικής επιτροπής με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Δηλαδή σε μία διαδικασία όπου το «βέτο» του κυβερνώντος κόμματος σε αιτήματα για «χαλάρωση» που πλαισίου της συζήτησης φέρεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο. Θυμίζουμε ότι στην ίδια επιτροπή απορρίφθηκε το αίτημα των δημοσιογράφων που θα συμμετέχουν να έχουν το δικαίωμα ερώτησης με «ελεύθερο θέμα».

Η διαδικασία

Να υπενθυμίσουμε ότι στην σημερινή διαδικασία θα συμμετάσχουν οι 6 πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο με σειρά αντίστοιχη της κοινοβουλευτικής τους δύναμης. Πιο συγκεκριμένα οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης. Τις ερωτήσεις θα υποβάλλουν οι δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν τους 6 μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς: Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤΕΝΝΑ), Παναγιώτης Στάθης (OPEN), Ράνια Τζίμα (ΜΕGA), Μάρα Ζαχαρέα (STAR) , Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA) και Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ) ενώ την συζήτηση θα συντονίσει εκ μέρους της ΕΡΤ ο Γιώργος Κουβαράς. Οι ερωτήσεις που θα υποβληθούν θα αφορούν 6 θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα την Οικονομία/Ανάπτυξη/Απασχόληση, την Εξωτερική Πολιτική/Άμυνα, το Κράτος/Θεσμοί/Διαφάνεα, την Υγεία/Παιδεία/Κοινωνικό κράτος, το Περιβάλλον/Ενέργεια και την Νέα Γενιά. Η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ και θα διαρκέσει 3 ώρες ενώ οι αρχηγοί θα προσέλθουν στα στούντιο της ΕΡΤ μία ώρα νωρίτερα.

Παρά την ασφυκτικά περιορισμένη διαδικασία του debate είναι σαφές ότι -11 ημέρες πριν τις εκλογές- τα επιτελεία των κομμάτων θα επιδιώξουν την αξιοποίηση της διαδικασίας για τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς σκοπούς τους.

Η Ν.Δ

O Κυριάκος Μητσοτάκης στις δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, δεν κρύβει ότι η εξέλιξη που προέκυψε είναι «εντός» του σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας. Εξαρχής το κυβερνών κόμμα είχε ταχθεί κατά μίας απευθείας αντιπαράθεσης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το debate και το σφιχτό χρονοδιάγραμμα των ερωταπαντήσεων «αυτοί είναι οι κανόνες που συμφωνήθηκαν.

Εγώ προσωπικά πηγαίνω παντού και δεν έχω πρόβλημα να απαντώ σε καμία ερώτηση. Έχουμε έξι αρχηγούς και έξι δημοσιογράφους και πρέπει να υπάρχουν κανόνες». Επίσης συνέδεσε την άρνηση της Ν.Δ για απευθείας αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα με το εκλογικό σύστημα λέγοντας πως «οι εκλογές αυτές είναι εκλογές απλής αναλογικής και πρέπει ισότιμα να συμμετέχουν τα κόμματα στο debate». Πάντως ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «θα ήθελα και εγώ ένα πιο χαλαρό πλαίσιο» ενώ δεν έκρυψε και το πώς η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να εκμεταλλευθεί την παρουσία των 6 πολιτικών αρχηγών. Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «η ουσία του debate είναι να μας απαντήσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που θα τους έχουμε εκεί δίπλα-δίπλα, για το πώς “βλέπουν” μια προοδευτική διακυβέρνηση». Δείγμα του ότι η Νέα Δημοκρατία προσδοκά μέσω της τηλεμαχίας να ενισχύσει το αφήγημα της «τερατογέννεσης» και τις αναφορές στην πιθανή συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη και την τακτική της κινδυνολογίας. Θυμίζουμε πάντως πως ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί ότι σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής είχε αποδεχθεί την διενέργεια ενός debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, θεωρώντας όμως εξαρχής ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη μορφή της πολιτικής αντιπαράθεσης προκειμένου να καλυφθεί. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κρύψει την εκτίμησή του ότι θα πρόκειται για μία άνευρη διαδικασία που όχι απλά δεν θα συμβάλει στην κατανόηση των διλημμάτων των εκλογών αλλά δύσκολα θα προκαλέσει και την προσοχή του κοινoύ. Χθές μάλιστα αποκάλεσε το debate «αποστειρωμένο» εκτιμώντας πως θα υπάρξουν «παράλληλοι μονόλογοι».

Τόνισε μάλιστα πως «ούτε οι δημοσιογράφοι δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις ή ελεύθερο διάλογο οι πολιτικοί». Αόναφέρθηκε στα ζητήματα δημοκρατίας και ειδικά σε αυτά που αφορούν τα ζητήματα των υποκλοπών, μετά και την απόφαση της Επιτροπής PEGA εκτιμώντας ότι είναι η ερώτηση που θέλει να αποφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον πρωθυπουργό «φοβάται πάρα πολύ μια ευθεία ερώτηση γι’ αυτό και έβαλε αυτά τα κουτάκια. Αύριο δεν θα υπάρχει αυτή η ευθεία ερώτηση. Και η ευθεία ερώτηση που φοβάται πάρα πολύ είναι να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ένα πράγμα, που νομίζω ότι ήταν κορυφαία στιγμή στη θητεία του σε σχέση με το πώς διαχειρίστηκε θέματα δημοκρατίας. Γιατί παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα. Ποιος ο εθνικός λόγος που παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη, υπουργούς, βουλευτές, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Φοβάται αυτή την ερώτηση». Μάλιστα αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να θέσει ο ίδιος την ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «ακόμη και εάν τη θέσω, θα τη θέσω εκτός πλαισίου. Θα απαντώ σε μια άλλη ερώτηση και παρεμπιπτόντως θα πρέπει να πω δεν μας λέτε τι έγινε εκεί. Και δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει, διότι μετά θα είναι ο επόμενος που δεν θα είναι αυτός. Άρα γλιτώνει, ξεφεύγει».

Πώς θα κινηθούν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Όσον αφορά τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων είναι σαφές πως αποδέχθηκαν την συμμετοχή τους στην συγκεκριμένη διαδικασία με στόχο την προβολή των πολιτικών τους θέσεων εκτιμώντας ότι αυτές «χάνονται» στην αντιπαράθεση Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ εξαρχής είχε ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης διαδικασίας δίχως όμως να έχει απαιτήσεις για να «άκαμπτο» χρονοδιάγραμμα. Στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη θα είναι να παρουσιάσει ένα πολιτικό λόγο που θα διαφέρει από την τοξική αντιπαράθεση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και θα διαθέτει προγραμματική σαφήνεια.

Το ΚΚΕ δεν φαίνεται ότι θεωρεί την εν λόγω διαδικασία ως κάτι εξαιρετικό όσον αφορά την προβολή των θέσεων του όμως κατά πάγια πρακτική θα συμμετάσχει με βασικό γνώμονα την κατάθεση μιας διαφορετικής πολιτικής ατζέντας.

Ανάλογο στόχο έχει και το Μέρα25 ενώ παράλληλα ασκεί έντονη κριτική στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για την άνιση προβολή των απόψεών του από τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πυρά κατά Μητσοτάκη για ακρίβεια και εισοδήματα από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Στο στόχαστρο ο Κ.Μητσοτάκης, με τα...

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο φορολογικό σύστημα

Πρόταση Νόμου για το Φορολογικό, που περιλαμβάνει μείωση του...

ΠΑΣΟΚ: Τα όνειρα και τα εμπόδια στο δρόμο για τις ευρωεκλογές

*Του Κώστα Σαββόπουλου - Το φρενάρισμα των δημοσκοπικών ποσοστών...
Διαφήμιση