«Δάκρυα» στις αντλίες από την εκρηκτική άνοδο του πετρελαίου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το ότι το κόστος του, έστω όχι πλήρους, εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ, θα έπεφτε στα συνήθη «υποζύγια», δηλαδή στους λαούς των κρατών – μελών της, αποτελεί κοινή διαπίστωση, των Βρυξελλών συμπεριλαμβανομένων, αν και, φυσικά, δεν διατυπώνεται με αυτόν τον τρόπο.

Πριν ακόμη προλάβουν να ολοκληρώσουν τις σχετικές ανακοινώσεις τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η τιµή του µπρεντ σηµείωσε άνοδο ξεπερνώντας τα 124 δολάρια και σπάζοντας το αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων τουλάχιστον δύο µηνών.

Το γεγονός, βέβαια, ότι αυτή η άνοδος ήταν η 9η συνεχόμενη δείχνει πως η απόφαση της ΕΕ έρχεται να δώσει ακόμη ένα σημαντικό χτύπημα στις ήδη σκληρά βαλλόμενες τσέπες των οικογενειών.

Έτσι, όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντεκτών», το συµβόλαιο παράδοσης Ιουλίου, η διαπραγµάτευση του οποίου έληγε  το βράδυ της Τρίτης, σηµείωσε άνοδο µεγαλύτερη των δύο δολαρίων αγγίζοντας τα 124,10 δολάρια ανά βαρέλι.

Ακόµα µεγαλύτερη άνοδο, 3,45 δολαρίων, κατέγραψε η τιµή του αντίστοιχου προθεσµιακού συµβολαίου του αµερικανικού αργού που σηµείωσε κέρδη για 4η συνεχόµενη συνεδρίαση φτάνοντας τα 119,60 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερό του επίπεδο από τις 9 Μαρτίου.

Η παραπάνω αυξήσεις είχε αποτέλεσµα ο Μάιος να αποτελέσει τον 6ο συνεχόµενο µήνα ανόδου των πετρελαϊκών τιµών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα, η άνοδος της τιµής του πετρελαίου από την αρχή της χρονιάς ξεπερνά το 55% ενώ σε σχέση µε ένα χρόνο πριν αγγίζει το 75%.

Το πρόβλημα είναι ότι οι ειδικοί αναλυτές δεν βλέπουν σύντομη κορύφωση των τιμών.

Δηλαδή, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα τελειώσει όλο αυτό και, συνεπώς, πού μπορεί να φτάσουν οι τιμές.

Για παράδειγμα, μιλώντας στον ρωσικό Τύπο, ο αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου Ενέργειας και Οικονομικών, Αλεξέι Μπελογκόριεφ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι παράγοντες όπως το ότι η παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται πολύ πιο αργά από το αναμενόμενο, ότι ο «OPEC Plus» αντλεί με μικρότερους ρυθμούς από ό, τι θα μπορούσε και αυτό οφείλεται στα προβλήματα με τις εξορύξεις στην Αγκόλα και τη Νιγηρία και ότι η Σαουδική Αραβία, προφανώς, επωφελείται από τις υψηλές τιμές και επομένως δεν θέλει να αυξήσει την παραγωγή, συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών. 

Ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η επίδραση βραχυπρόθεσμα θα είναι αντίστροφη, δηλαδή βοηθητική προς την Μόσχα, καθώς η Ρωσία επωφελείται από τις υψηλές τιμές. Επίσης, η αναποφασιστικότητα της ΕΕ έδωσε χρόνο στη Ρωσία χρόνο για να βρει εναλλακτικούς αγοραστές.

Το αποτέλεσμα αυτού του νοσηρού «ράλι» φάνηκαν και με το «καλημέρα» του Ιουνίου, την Τετάρτη, με την τιμή της αμόλυβδης να σπάει κάθε ρεκόρ.

Για παράδειγμα:

 • Άνδρος, 2,49 €/L
 • Τήνος, 2,499 €/L
 • Πάρος, 2,56 €/L
 • Μύκονος, 2,569 €/L
 • Αμοργός, 2,60 €/L
 • Μήλος, 2,66 €/L
 • Κως, 2,489 €/L
 • Κάρπαθος, 2,495 €/L
 • Ρόδος, 2,498 €/L
 • Καστελόριζο, 2,519 €/L
 • Κάλυμνος, 2,590 €/L

Μιλώντας στο MEGA, o Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως σήμερα η διυλιστηριακή τιμή διαμορφώνεται στα 2,20 ευρώ, αύξηση ρεκόρ που αναμένεται να φτάσει στις αντλίες.

«Στην αμόλυβδη θα έχουμε ραγδαία αύξηση στις τιμές των πρατηρίων. Ο πρατηριούχος θα αγοράσει πάνω από 2,25 ευρώ τη βενζίνη».

Σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή, μπορεί τα 3 ευρώ το λίτρο να είναι ένα πολύ μακρινό σενάριο, ωστόσο «η τιμή θα ξεπεράσει σύντομα τα 2,40/ λίτρο στις αστικές περιοχές».

«Μόλις παραλάβαμε βενζίνη με νέα αύξηση από τα διυλιστήρια, ανεβάζοντας τον μέσο όρο της τιμής της αμόλυβδης στα πρατήρια της Αττικής στα 2,30 – 2,38 ευρώ το λίτρο. Αν συνεχιστούν οι αυξήσεις με τον ίδιο ρυθμό έρχεται ακόμα πιο κοντά το σενάριο που θέλει τη βενζίνη πάνω από 2,50 ευρώ στα αστικά κέντρα και 3 ευρώ στα νησιά», λέει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η Μαρία Ζάγκα, πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής.

Στο μεταξύ, όμως, όλα δείχνουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», μια προβολή για τα τέλη Ιουνίου δείχνει ότι από τα χθεσινά επίπεδα των περίπου 1.044 ευρώ/μετρικό τόνο της χονδρικής τιμής διυλιστηρίου (αφορολόγητο), δεν θα ήταν απρόσμενο να δούμε τιμές μεταξύ 1.160 και 1.280+ευρώ/μ.τ. στις επόμενες 3-4 εβδομάδες.

Μαζί με τα έξοδα διαχείρισης, φορτωτικά, μεταφορικά, περιθώριο κέρδους εταιρειών πετρελαίου, χονδρεμπόρων και πρατηριούχων και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης οι τελικές τιμές στην αντλία μπορεί άνετα να φτάσουν από 2,46 έως 2,61 ευρώ ανά λίτρο τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Φωτιές: Ενίσχυση δυνάμεων πυρόσβεσης στην Άνδρο – Νέα μέτωπα σε Εύβοια και Κομοτηνή

Νέες πυρκαγιές ξέσπασαν και σήμερα σε διάφορες περιοχές της...

Πυρκαγιές: Πολύ κακή αρχή κ. υπουργέ Κικίλια

Για καλή τύχη της κυβέρνησης, οι φωτιές ξεκίνησαν μετά τις εκλογές....
Διαφήμιση