Δ. Τζανακόπουλος: Είμαστε κάτι παραπάνω από έτοιμοι, οι εκλογές έπρεπε να έχουν γίνει χθες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα αλλάξει μετεκλογικά τις συντεταγμένες και θα μεταθέσει το πρόβλημα αλλά και τη λαϊκή πίεση στις υπόλοιπες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, όπως επισημαίνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Σε μια τέτοια περίπτωση ο λαός δεν θα συγχωρήσει συστημικές αναδιπλώσεις που θα έδιναν στον κύριο Μητσοτάκη και στη Δεξιά δεύτερη ευκαιρία» τονίζει. «Μέχρι τέλους για να έρθουν όλα στο φως» αναφέρει για το σκάνδαλο Novartis, τονίζοντας πως υπάρχουν προϋποθέσεις τόσο για δημιουργία νέων αυτοτελών δικογραφιών όσο και για την ανάσυρση άλλων από το αρχείο, «καθώς έχουν προκύψει νέα στοιχεία». Παράλληλα, εκτιμά ότι αν και ο Μητσοτάκης κάνει πίσω λόγω της φθοράς και της διογκούμενης δυσαρέσκειας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, διαβεβαιώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι παραπάνω από έτοιμος, καθώς «οι εκλογές έπρεπε να έχουν γίνει χθες».

Τελικά, το αφήγημα της σκευωρίας στην υπόθεση Novartis κατέρρευσε και με τη βούλα της Δικαιοσύνης. Απέναντι στο «πάμε παρακάτω» του κ. Γεωργιάδη ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει το «μέχρι τέλους» ώστε να δοθούν όλες οι απαντήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ανοίγει ξανά η υπόθεση; Θα ζητήσετε διερεύνηση συγκεκριμένων πτυχών της;

Η κατάρρευση της θεωρίας της σκευωρίας, δηλαδή της υπερασπιστικής γραμμής Μητσοτάκη και όσων ενεπλάκησαν σε αυτήν την υπόθεση, αποτελεί κυριολεκτικά μείζον πολιτικό γεγονός με μακροπρόθεσμες συνέπειες. Μπορεί σήμερα το καθεστώς να το αποσιωπά, όμως το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, που απαλλάσσει όλους τους κατηγορουμένους για σκευωρία, δεν μπορεί να αγνοηθεί για πολύ. Από τους εκβιασμούς του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα ότι θα μας τσακίσει μέχρι το καθαυτό σκάνδαλο με τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων με παρέμβαση πολιτικών προσώπων και τα αδιευκρίνιστα ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του κυρίου Γεωργιάδη, για παράδειγμα, εκτιμώ ότι υπάρχουν προϋποθέσεις τόσο για δημιουργία νέων αυτοτελών δικογραφιών όσο και για την ανάσυρση άλλων από το αρχείο, καθώς έχουν προκύψει νέα στοιχεία.  Όσο για τις δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη περί συμμορίας, εγκληματικών οργανώσεων, «ελευθεροδολοφονίας», αυτές θα απαντηθούν από τον ελληνικό λαό, που έχει πλέον κατανοήσει ότι πρόκειται για τον πλέον αξιολύπητο αλλά ταυτόχρονα αδίστακτο και διαπλεκόμενο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης. Μέχρι τέλους, λοιπόν, για να έρθουν όλα στο φως και να δικαιωθεί όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ελληνικός λαός.

Κατά την παρουσία του στο Στρασβούργο ο  Έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε σφοδρή κριτική από όλες τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου, πλην Βέμπερ, για τα θέματα της ελευθερίας του Τύπου, του κράτους Δικαίου, της διαχείρισης του Covid και του προσφυγικού. Μάλιστα φέρεται ότι επιτέθηκε φραστικά και σε δημοσιογράφους. Φαίνεται, λοιπόν, πως δεν πρόκειται απλώς για κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για ανησυχία των Ευρωπαίων ως προς τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Πώς σχολιάζετε αυτήν την εμφάνιση, δεδομένου ότι ο Κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί τη χώρα και όχι τη Ν.Δ.;

Είπα πριν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αξιολύπητος. Η παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο δικαιώνει αυτόν τον χαρακτηρισμό. Για μια φορά βρέθηκε χωρίς την προστασία του καθεστώτος που έχει οικοδομήσει για να τον λιβανίζει και να τον αποθεώνει και εκεί φάνηκαν όλη η πολιτική του γύμνια, η καλυπτόμενη πίσω από την αλαζονεία του γόνου μικρότητα, αλλά και η απερίγραπτη φαυλότητά του. Οι παρεμβάσεις του Ευρωκοινοβουλίου δικαίωσαν κάθε πτυχή της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνησή του: θλιβερή πρωτιά σε θανάτους από Covid, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για να καταδικαστούν πολιτικοί του αντίπαλοι, κυνήγι κάθε διαφορετικής δημοσιογραφικής φωνής και, φυσικά, αδιανόητα ψέματα για τις επαναπροωθήσεις σε  Έβρο και Αιγαίο. Και τα ψέματα αυτά είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που αυτός και οι άλλοι συμμετέχοντες στην τότε κυβέρνηση έλεγαν για το Φαρμακονήσι.  Όμως το έγκλημα αυτό αποκαλύφθηκε οκτώμισι χρόνια μετά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τα εγκλήματα που τελούνται σήμερα, πιστέψτε με, δεν θα αργήσουν τόσο πολύ να αποκαλυφθούν.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, 1 στους 2  Έλληνες δεν θα κάνει φέτος διακοπές, καθώς δεν «βγαίνει» οικονομικά. Την ίδια στιγμή οι λογαριασμοί ρεύματος έρχονται ξανά φουσκωμένοι, ενώ τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν περιορίσει αισθητά τις αγορές τους. Βιώνουμε μια νέα ανθρωπιστική κρίση, κύριε Τζανακόπουλε; Υπάρχει περιθώριο αντιστροφής αυτής της πορείας;

Όλο τον τελευταίο χρόνο έχει συντελεστεί μια τεράστια επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, των συνταξιούχων, που υπερβαίνει κάθε προηγούμενο. Δεν είναι μόνο η ενέργεια, όπου έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στην Ευρώπη, αλλά και τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα, καθώς και η εκτόξευση των ενοικίων που διαμορφώνουν επιπρόσθετα συνθήκες και στεγαστικής κρίσης. Ο πληθωρισμός για τον Ιούνιο έφτασε στο δυσθεώρητο 11,2% και αυτή η εξέλιξη έχει σαφώς την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Όχι μόνο άφησε τα καρτέλ ανεξέλεγκτα, αλλά ειδικά στην ενέργεια τα επιδοτεί κιόλας, δεν έκανε καμία φορολογική παρέμβαση στα καύσιμα, όπως η μείωση του ΕΦΚ, δεν προχώρησε στην επιβολή πλαφόν, καθήλωσε μισθούς, διέλυσε την αγορά εργασίας, έκοψε τη 13η σύνταξη, με αποτέλεσμα να έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση στην αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και το χειρότερο είναι ότι μέσα σε αυτήν την απερίγραπτη συνθήκη, που πράγματι προοιωνίζεται μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε προχτές ότι αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Πρόκειται για θράσος χωρίς προηγούμενο. Η αντιστροφή αυτής της πορείας απαιτεί μια αριστερή προοδευτική κυβέρνηση για να σπάσει τα καρτέλ, είναι κοινό μυστικό ότι η ελληνική αγορά είναι καρτελοποιημένη από την ενέργεια μέχρι τις τηλεπικοινωνίες, να αυξήσει τους μισθούς, να ρυθμίσει τη διαλυμένη αγορά εργασίας, να βάλει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, να μειώσει τον ΕΦΚ και από εκεί, και φυσικά να επαναφέρει τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, όπως έγινε προχτές στη Γαλλία με τον κολοσσό παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Και όλα αυτά και πρέπει και μπορούν να γίνουν μέσα στον ελάχιστο δυνατό χρόνο για να μπει από εκεί και πέρα ένα συνολικότερο πρόγραμμα αναδιανομής και ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Συνεπώς, είστε έτοιμοι για την εκλογική αναμέτρηση ακόμα κι αν αυτή διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, παρά τις όψιμες περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη; Ποιος είναι ο στόχος και ποιος ο πήχης; Επιμένετε στο κάλεσμα για προοδευτική διακυβέρνηση; Δεδομένου ότι ο κύριος Ανδρουλάκης αποφεύγει να απαντήσει ανοιχτά.

Η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων μας προχωρά κανονικά, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος του κόμματος, οι οργανώσεις μας είναι σε πλήρη λειτουργία με εκδηλώσεις, περιοδείες και εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα, βλέπετε νομίζω την κινητικότητα, ενώ το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, πρόγραμμα άμεσης εφαρμογής, αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Επομένως, είμαστε κάτι παραπάνω από έτοιμοι, καθώς οι εκλογές έπρεπε να έχουν γίνει χθες. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης κάνει πίσω λόγω της φθοράς και της διογκούμενης δυσαρέσκειας, νομίζω όμως ότι ακόμα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.  Όλα εξαρτώνται από την πολιτική και κοινωνική πίεση που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, αν και απ’ ό,τι φαίνεται ο ίδιος φοβάται πραγματικά τις εκλογές και προσπαθεί να βρει δικαιολογία για να παραμείνει στην εξουσία. Το πολιτικό του αδιέξοδο φαίνεται εξάλλου από τη διαρκή του αμφιταλάντευση, που έχει όμως συνέπειες για τη χώρα.  Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο στόχος είναι ένας: πρωτιά στις εκλογές, που αποτελεί και την κρίσιμη και αποφασιστική μεταβλητή για τη διαμόρφωση αριστερής και προοδευτικής κυβέρνησης. Διότι, πιστέψτε με, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει μετεκλογικά τις συντεταγμένες και θα μεταθέσει το πρόβλημα αλλά και τη λαϊκή πίεση στις υπόλοιπες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Και ξέρετε, σε μια τέτοια περίπτωση ο λαός δεν θα συγχωρήσει συστημικές αναδιπλώσεις που θα έδιναν στον κ. Μητσοτάκη και στη Δεξιά δεύτερη ευκαιρία. 

Οι μετρήσεις καταγράφουν ένα σημαντικό ποσοστό αποχής που αφορά κυρίως νέους οι οποίοι ναι μεν αποδοκιμάζουν την κυβερνητική πολιτική, ωστόσο δεν φαίνονται πεισμένοι να την καταδικάσουν με την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε για να πείσετε τους νέους και τις νέες να έρθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν;

Το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανούς αβεβαιότητας και ανασφάλειας με συρροή κρίσεων, στις οποίες προστίθεται ο πόλεμος, και όλα αυτά σε συνδυασμό με την περιφρόνηση της πολιτικής συνολικά για λόγους που δεν είναι της παρούσης οδηγούν σε μια κοινωνία μειωμένων ή και μηδενικών προσδοκιών, και τούτο επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τις μικρότερες ηλικίες. Ενίοτε, και όχι αδικαιολόγητα, επικρατούν συμπεριφορές κυνικές, πρακτικές αποστασιοποίησης, κλεισίματος, καχυποψίας. Σε αυτό δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η Αριστερά και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Αυτή η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να συμβάλουμε με τον λόγο, τη δράση, τις παρεμβάσεις μας, τη συνολική μας στάση τελικά ώστε να ξαναγίνει η Αριστερά δύναμη εξόδου, το όχημα μιας γραμμής φυγής από το υπάρχον πλαίσιο περιορισμών, που τελικά είναι προϋπόθεση για να ανοίξουν νέες προοπτικές. Αυτή θα είναι μια κρίσιμη μεταβλητή και για τις επόμενες εκλογές.

*Συνέντευξη στον Σπύρο Ραπανάκη και στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ” της Κυριακής

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Στέφανος Κασσελάκης / Παραμένει πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος

Με τον Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος...

Κακοκαιρία Elias: Οι 11 περιοχές που κινδυνεύουν σήμερα –  Δύσκολη μέρα η Τετάρτη

Ισχυρά φαινόμενα σήμερα Τρίτη (26/9) σε Ιόνιο, Δυτική και...

Με τον Στέφανο Κασσελάκη, «Αγοράζεις τώρα – Πληρώνεις μετά…»

Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ...

Ανεμογεννήτριες στα καμένα / Έρχεται η «γαλάζια» κυβερνητική λαίλαπα, όχι η πράσινη ανάπτυξη

Σοκαρισμένο το πανελλήνιο πληροφορήθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ότι είκοσι...
Διαφήμιση