Χαρίτσης: «Υπάρχει άλλος δρόμος, η ιστορία δεν τελείωσε, από αύριο στη μάχη των Ευρωεκλογών»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς, μετά από ένα τριήμερο γεμάτο σημαντικές παρεμβάσεις, ζυμώσεις και ξεχωριστές ομιλίες, ενώ αναμένεται η έγκριση της πολιτικής απόφασης. .

Κλείνοντας την τριήμερη συνεδρίαση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Αλέξης Χαρίτσης έστειλε το μήνυμα πως « υπάρχει άλλος δρόμος, η ιστορία δεν τελείωσε, η πολιτική δεν ξόφλησε. Τίποτα δεν τελείωσε. Όλα τώρα ξεκινάνε».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς έκανε ένα μίνι απολογισμό του τριημέρου σημειώνοντας ότι έκλεισε η πρώτη φάση συγκρότησης του νέου πολιτικού φορέα και προσθέτοντας ότι «αυτούς τους τρείς σχεδόν μήνες έγιναν πολλά, πολύ γρήγορα. Μπήκαμε σε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη διαδικασία. Το είπαμε κ το καταφέραμε: Η πολιτική επιστρέφει! Ακούσαμε πολιτικές ομιλίες, με αισιοδοξία, προβληματισμό με έναν όμως κοινό στόχο: Η Νέα Αριστερά να μεγαλώσει, να κάνουμε τη Νέα Αριστερά το μεγάλο ανοιχτό και ευρύχωρο σπίτι. Για εκείνους που δεν υποκύπτουν στον εκφυλισμό και στην απογοήτευση. Που θέλουν να παλέψουν, να δημιουργήσουμε μαζί την ενναλακτική απέναντι στην δεξιά του κ. Μητσοτάκη που προβάλλει σαν μονόδρομος. ‘Ακουσα με μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις. Τις προτάσεις, τις συμβολές, τις διαφωνίες. Αυτός είναι ο πλούτος στην Αριστερά. Να συζητάμε, να συνθέτουμε».

Να μετατρέψουμε τη Νέα Αριστερά στο μεγάλο σπίτι

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα είπε: « Αυτό που προέχει τώρα, στη επόμενη φάση της Νέας Αριστεράς που θα έχει κρίσιμο και κομβικό σταθμό την κάλπη των ευρωεκλογών, είναι να μετατρέψουμε τη Νεά Αριστερά στο μεγάλο σπίτι. Να σπάσουμε την λογική της αποχής και της ιδιώτευσης. Για να το κάνουμε αυτό δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε αριστεροί. Όχι να τα πούμε όλα, εξαντλητικά. Οφείλουμε να δώσουμε περιεχόμενο. Να μιλήσουμε για το πως θα ζήσουμε καλύτερα. Να μιλήσουμε για τη στεγαστική κρίση, για την στήριξη της μισθωτής εργασίας, για τους νέους αγρότες και την κλιματική κρίση, για τα δημόσια αγαθά, το ισχυρό κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την υγεία για τις ανισότητες, την ακρίβεια, την αναδιανομή. Από Δευτέρα ξεκινάμε με τη μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου μέσα και έξω από την βουλή. Για αυτά πρέπει να μιλήσουμε και να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Από αύριο όλες και όλοι που βρεθήκαμε εδώ στην Συνδιάσκεψη μας και οι χιλιάδες συντρόφισσες και σύντροφοι, οι φίλες και οι φίλοι που μας παρακολουθούν να μπούμε στην μάχη για τις ευρωεκλογές. Για τη ζωή που μας αξίζει!».

Πετύχαμε έναν μικρό άθλο, πάμε για τις ευρωεκλογές

Νωρίτερα στη δική του παρέμβαση ο Νάσος Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε πως «το τριήμερο είναι ένα κάλεσμα και μία επισήμανση ότι στον κόσμο της Αριστεράς δεν αξίζει η απαξίωση που ζει το τελευταίο διάστημα. Να προχωρήσουμε σε μία διαδικασία που θα βγούμε με το κεφάλι ψηλά από τις ευρωεκλογές. Να δείξουμε ότι η Νέα Αριστερά δεν είναι μία εφήμερη κίνηση, αλλά μία δύναμη που ήλθε για να ριζώσει, ώστε να έχουμε τον χρόνο να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς επισήμανε ότι «δεν υπάρχει προοδευτική πλειοψηφία» για να συμπληρώσει πως «βρισκόμαστε σε περίοδο ήττας. Προφανώς υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, αλλά ίσως χρειαστεί να περάσουμε μία έρημο. Στην Ελλάδα δεν θα υπάρξουν Νέοι Εργατικοί – όπως στην Αγγλία της Θάτσερ – στην Ελλάδα θα υπάρξει αριστερά. Μιλάμε για την επανασύσταση της Αριστεράς».

«Χρειαζόμαστε ρήξη με την πολιτική της εκφώνησης. Πολιτική δεν κρίνεται από το να τα λες καλά, η πολιτική είναι η διαμόρφωση των συσχετισμών δύναμης. Αν δεν συγκροτήσουμε μπλοκ και συσχετισμούς δύναμης, δεν υπηρετούμε τη πολιτική. Οι οργανώσεις δεν είναι φόρουμ τηλεοπτικού σχολιασμού, πρέπει να είναι μάχιμες μονάδες. Τέλος να βρεθεί ο κόσμος της εργασίας στο προσκήνιο» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Τέλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε άνοιγμα και στον συνδικαλιστικό χώρο επισημαίνοντας «το να είσαι συνδικαλιστής δεν είναι εύκολο, στο προηγούμενο διάστημα ήταν τιμωρία. Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που δίνουν μάχες. Η πολιτική μας δεν μπορεί να χωρά την αυτοδικαίωση. Η αυτοκριτική μας πρέπει να φανεί στη πράξη. Αν κρατάω ένα στοιχείο από το παρελθόν, είναι ότι όταν παίχτηκαν μεγάλα στοιχήματα, δεν κρυφτήκαμε, μπήκαμε στη μάχη. Θέλω μία Αριστερά που θα μπαίνει στη μάχη και θα υπηρετεί τον κόσμο, γιατί αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης».

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αύξηση μισθών, εργασία με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια

*Γράφει η Μαρία Καραμεσίνη - Χωρίς αύξηση μισθών και...

Ελληνική οικονομία: Μήπως ετοιμάζεται μια νέα φούσκα;

*Γράφει ο Δημήτρης Μάρδας - Δύο βασικά χαρακτηριστικά της...
Διαφήμιση