Χαρίτσης: Η «στρατηγική κρίση» του προοδευτικού χώρου και η «φιλοδοξία» της Νέας Αριστεράς

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Δεν έκρυψε τον προβληματισμό του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, για την κυριαρχία της Δεξιάς –όπως είπε– στη χώρα, αλλά και για την «αδυναμία» του προοδευτικού χώρου να αντιδράσει καταλλήλως.

«Βρισκόμαστε σε μία περίοδο στην οποία βλέπουμε ότι στη χώρα μας κυριαρχεί με πολιτικούς όρους η Δεξιά και μάλιστα μια Δεξιά, σκληρά νεοφιλελεύθερη και αυταρχική, η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη και στην Ευρώπη επελαύνει η ακροδεξιά. Και από την άλλη πλευρά, η Αριστερά, η Κεντροαριστερά και όλος ο προοδευτικός χώρος συνολικότερα, βρίσκονται μπροστά σε μία στρατηγική κρίση, η οποία αν δεν απαντηθεί, θα οδηγήσει σε διαιώνιση της κυριαρχίας της Δεξιάς», δήλωσε ξεκάθαρα ο κ. Χαρίτσης, μιλώντας, το βράδυ της Τετάρτης, στην ανοιχτή συνέλευση της Νέας Αριστεράς που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο πολιτισμού «Μηχανουργείο», στην Πάτρα. Όπως πρόσθεσε, «η αγωνία μας είναι πώς θα απαντήσουμε σε αυτήν τη στρατηγική κρίση». 

Αναφερόμενος στην αποχώρηση του ιδίου και άλλων στελεχών από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι «για πολλούς και πολλές από εμάς που προερχόμαστε από το ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χτίσαμε με πολύ μεγάλο κόπο για δύο δεκαετίες, δεν μπορούσε να ξεπεραστεί αυτή η στρατηγική κρίση μέσα από αυτόν τον πολιτικό φορέα. Δεν μπορούσαμε πλέον να δούμε τον εαυτό μας και να είναι το σπίτι μας αυτό το πολιτικό κόμμα, το οποίο οδηγήθηκε σε μία ραγδαία και βαθιά μετάλλαξη. Και νομίζω ότι η δική μας απόφαση, αυτή η εξαιρετικά δύσκολη απόφαση ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη. Γιατί ήταν μία απόφαση προσωπικής και συλλογικής αξιοπρέπειας, αλλά ήταν και μία απόφαση ευθύνης και ελπίδας για το μέλλον».

Η «αναγκαία» πολιτική δύναμη που «θα εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα»

Στο σημείο αυτό, ο Αλ. Χαρίτσης μίλησε για το τι φιλοδοξεί να επιτύχει η Νέα Αριστερά. Όπως είπε, οι στρατηγικές κρίσεις «απαιτούν στρατηγικές απαντήσεις. Και αυτό το οποίο έχει ανάγκη σήμερα ο αριστερός, ο προοδευτικός κόσμος είναι μία πολιτική δύναμη, η οποία θα εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα, θα είναι ένα λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, αλλά δεν θα καταφεύγει σε έναν εύκολο λαϊκισμό. Θα είναι μία πολιτική δύναμη, η οποία θα βάζει το εμείς πάνω από το εγώ, δεν θα αντιλαμβάνεται την πολιτική με όρους προσωπικής ιδιοτέλειας, αλλά με όρους συλλογικού συμφέροντος. Θα είναι μία πολιτική δύναμη, η οποία απέναντι στην επικοινωνιακή υπεροπλία του πολιτικού μας αντιπάλου δεν θα καταφεύγει στις ευκολίες και στις χυδαιότητες ενίοτε του ‘lifestyle’, αλλά θα επαναφέρει την αντιπαράθεση στην ίδια την πολιτική και θα επιμένει στο περιεχόμενο της πολιτικής. Και αυτή η πολιτική δύναμη φιλοδοξούμε να είναι η Νέα Αριστερά».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «το ζήτημα το οποίο βάζουμε ως κεντρική προγραμματική αιχμή και κεντρική πολιτική προτεραιότητα είναι το ζήτημα Δημοκρατίας, είναι το ζήτημα αυτό που εμείς ονομάζουμε δημοκρατική επανεκκίνηση».

Πώς θα ηττηθεί η Δεξιά

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι «επειδή πολλά ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με την περίφημη υπόθεση της σύγκλησης των προοδευτικών δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, λέω ότι πρέπει να ηττηθεί η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, διότι αυτός είναι ο όρος επιβίωσης της κοινωνίας» και πρόσθεσε: «Πώς όμως θα γίνει αυτό; Δεν θα ηττηθεί η Δεξιά με λογικές συμφωνιών πίσω από κλειστές πόρτες και με μοίρασμα καρεκλών και με μία λογική τεχνητής συγκόλλησης και άθροισης ποσοστών. Η Δεξιά θα ηττηθεί όταν βάλουμε κάτω τα προγραμματικά ζητήματα και όταν έχουμε την αυτοπεποίθησή να αντιπαρατεθούμε ιδεολογικά μαζί της. Ο διάλογος μεταξύ των αριστερών, των κεντροαριστερών και των προοδευτικών δυνάμεων, πρέπει να γίνει ανοιχτά, δημόσια με την κοινωνία παρούσα και πάνω στα ζητήματα που την απασχολούν. Έτσι θα μπορέσουμε να αντιπαρατεθούμε, να σπάσουμε την κυριαρχία της Δεξιάς και έτσι θα μπορέσουν οι ιδέες και οι πολιτικές της Αριστεράς να αποκτήσουν ξανά την ηγεμονία».

Από την πλευρά της, η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, τόνισε στην τοποθέτησή της στην ανοιχτή συνέλευση ότι «η Νέα Αριστερά ήλθε για να μείνει, διότι για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης υπάρχει τέτοιο ιστορικό κενό στον προοδευτικό, Αριστερό και Κεντροαριστερό χώρο». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «το μείζον είναι η καθαρή αντιπαράθεση, γιατί χάθηκε το όριο ανάμεσα στην Δεξιά και την Αριστερά».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση