O δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μίλησε στο ΒΗΜΑ Talks για τη διαδρομή του από τα στενά του Γκύζη μέχρι την επικράτησή του στις δημοτικές εκλογές και τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως στο κόμμα, «πρέπει, είναι κι άποψή μου, να υπάρχουν και να δίνουμε χώρο σ’ όλες οι φωνές, και γι’ αυτό πάλεψα».
Ερωτηθείς για την ενασχόλησή του με τα κοινά και πότε ξεκίνησε, απάντησε: «Μικρός άκουγα τις συζητήσεις με τον πατέρα μου και συχνά μ’ έπαιρνε σε συσκέψεις στην ΟΛΜΕ. Θυμάμαι τις εντάσεις, στεναχωριόμουν, και μου εξηγούσε ότι είναι συνηθισμένο. Όταν γύρισα απ’ τη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησα το διδακτορικό μου, άρχισα σιγά-σιγά με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Είχα εκλεγεί αντιπρόεδρος στο προεδρείο της αντιπροσωπείας, μέλος στη διοικούσα επιτροπή… Κι επειδή είχα μια έμφαση κυρίως στην ενέργεια, στο κλίμα, στο περιβάλλον, με βάλανε κάποια στιγμή στον Τομέα Ενέργειας στο ΠΑΣΟΚ. Και η Φώφη Γεννηματά μ’ έκανε Γραμματέα του τομέα. Νομίζω ότι αυτό ήταν: Εκεί ενηλικιώθηκα πολιτικά, δηλαδή η Φώφη μ’ ενηλικίωσε, είχαμε στενή συνεργασία και μια ιδιαίτερη σχέση».
Στη συνέχεια, σε ερώτηση αν προέβλεπε την κάθοδό του στην πολιτική, εξήγησε: «Όχι, δεν το σκεφτόμουν. Στη συνέχεια, με τον Νίκο Ανδρουλάκη που παρέμεινα, και με τον ενεργειακό πόλεμο είχα μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και εκεί, είναι αλήθεια, άρχισα να το σκέφτομαι, αλλά μου φαινόταν μακρινό. Όταν όμως μπαίνεις σε πάνελ με βουλευτές ή στελέχη κομμάτων, σου ’ρχεται η ιδέα. Ότι μπορεί να χρειαστεί, να πρέπει, να’ ναι και σημαντικό να παλέψεις και σ’ αυτό τον στίβο. Δηλαδή με τον Νίκο Ανδρουλάκη άρχισε να μπαίνει περισσότερο στο μυαλό μου».
«Καμία απ’ τις δύο αποφάσεις δεν προετοιμαζόταν καιρό πριν. Στην πρώτη, είχε γίνει μια διερευνητική, η πρόταση ήρθε τέλος Ιουλίου και 3 Αυγούστου ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για δήμαρχος. Στην δεύτερη, μια βδομάδα μετά τις ευρωεκλογές, άρχισε να διαμορφώνεται μέσα μου το ερώτημα. Και θέλω να ’μαι πολύ καθαρός και γρήγορος σ’ αυτό που αισθάνομαι ότι είναι σωστό και να το κάνω. Δεν παρασύρομαι απ’ το συναίσθημα. Κάποιοι λένε ότι θα πρέπει να μετράς περισσότερο το κεφάλαιο… Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός» πρόσθεσε.
Σχετικά με την απόφασή του να κατέβει για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: «Αν κάποιος με ρωτούσε εγώ θα ’θελα το ΠΑΣΟΚ να ’ναι δεύτερο κόμμα και μια τέτοια διαδικασία να είχε ανοίξει 3-4 χρόνια αργότερα. Αλλά άνοιξε, όχι με δική μου ευθύνη, η διαδικασία για την κεντροαριστερά και την κατεύθυνσή της και θεωρούσα χρέος μου να βάλω το πλαίσιο. Χωρίς να είμαι κρυπτόμενος, χωρίς να είμαι μπροστινός, ούτε ενδιάμεσος. Παίρνω την ευθύνη και κατεβαίνω υποψήφιος. Ταυτόχρονα ένας λόγος που το ’κανα είναι και ο δήμος Αθηναίων, όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο. Διότι δεν περίμενα ότι θα είναι τέτοια η προσέγγιση της κυβέρνησης, τόσο συγκεντρωτική. Γιατί στην πραγματικότητα δεν πιστεύει στην αυτοδιοίκηση και δεν το λέω μόνο για τη δική μου περίπτωση -συνολικά για τους δήμους της Αττικής. Και θεώρησα ότι μπορώ, μέσα κι απ’ αυτή μου την ιδιότητα, να ενισχύσω το κομμάτι της αποκέντρωσης του πρώτου βαθμού διοίκησης και να δείξω έναν άλλο δρόμο. Ότι δεν χρειάζεται να είσαι βουλευτής ή κάτι άλλο για να γίνεις υποψήφιος πρόεδρος ή και Πρόεδρος. Μπορεί να είσαι και δήμαρχος -κάποιοι λέγανε και δημαρχάκος….
Θεωρούσα απ’ την αρχή κι ακόμα το θεωρώ, παρότι καταλαβαίνω ότι υπάρχουν ενστάσεις, ότι είναι συμπληρωματικό. Το γαλλικό μοντέλο δηλαδή, που ισχύει και σ’ άλλες χώρες, έχει σημασία, αξία. Διότι συχνά στην πολιτική θεωρητικολογείς ή λες πράγματα που αφορούν έναν στρατηγικό σχεδιασμό. Ενώ στον δήμο κρίνεσαι κάθε μέρα, στην πράξη. Αν συνδέσεις το τοπικό με το εθνικό, μπορείς να πετύχεις μεγάλα αποτελέσματα. Λένε όλοι ενεργειακή φτώχεια, λένε ενεργειακός πόλεμος, ακριβές τιμές. Και τι έκαναν γι’ αυτό; Εμείς φτιάξαμε Γραφείο Καταπολέμησης Ενεργειακής Φτώχειας και μηδενίσαμε τα δημοτικά τέλη για τους ενεργειακά φτωχούς. Δεν το ’χει κάνει άλλος στην Ευρώπη. Λένε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις ανισότητες. Τι κάνεις για τις ανισότητες; Εμείς ενισχύουμε τις κοινωνικές μας δομές και δίνουμε σε 4000 επιπλέον οικογένειες δυνατότητες με το κοινωνικό παντοπωλείο και σχολικά είδη σε 1700 παιδιά. Λέμε δωρεάν δημόσια υγεία. Τι κάνει ο δήμος; Δουλεύουμε τα δημοτικά μας ιατρεία, κάνουμε δωρεάν ελέγχους, τα κάνουμε αυτοδύναμα, πολυδύναμα. Αυτή η σύνδεση νομίζω έχει απτά αποτελέσματα -την πίστεψα πολύ. Ήταν μια καινοτομία, αλλά προχωράμε.
Η αίσθησή μου, με τις κινήσεις και τις δράσεις μου, λέει το αντίθετο. Ούτε προσπάθησα να διασφαλίσω το κεφάλαιο που χτίστηκε απ’ αυτή την ιστορία, ούτε να το υπερδιπλασιάσω. Αντίθετα μπήκα σ’ όλες τις μάχες, με τις αρχές, τις αξίες μου. Όπως και στης Αθήνας, γιατί πίστευα ότι μπορεί να ’χει μια καλύτερη τύχη αν κάνουμε πέντε πράγματα, τα οποία και παλεύουμε. Αν είχα καβαλήσει το καλάμι ούτε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας θα κατέβαινε ο πρώτος δήμος της χώρας, ξέροντας ότι θα χάσει. Κατεβήκαμε για να παλέψουμε ακριβώς για την αυτοδιοίκηση. Ούτε στο ΠΑΣΟΚ θα κατέβαινα. Είμαι του αγώνα. Πρέπει να παλεύεις, ανεξαρτήτως αν χάσεις, για τις αξίες σου. Χάσεις-κερδίσεις, συνεχίζεις, στρατιώτης».
ΠΗΓΗ: dnews.gr