Χάος στο Σουδάν: Πάει για εκκένωση η αμερικανική πρεσβεία – Απομακρύνονται πολίτες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζει όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές ενόψει μιας πιθανής εκκένωσης της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Σουδάν, όμως δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις, δήλωσε την Παρασκευή (21/04) ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν.

«Αναπτύξαμε κάποιες δυνάμεις στην περιοχή για να διασφαλίσουμε ότι θα διαθέτουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές, εφόσον κληθούμε να κάνουμε κάτι. Και ακόμη δεν έχουμε κληθεί να κάνουμε τίποτα», είπε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία. «Δεν έχει ληφθεί απόφαση για τίποτα», πρόσθεσε.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ στέλνουν μεγάλο αριθμό δυνάμεων στη βάση που διατηρούν στο Τζιμπουτί, για την περίπτωση που αποφασιστεί η απομάκρυνση του προσωπικού τους από το Σουδάν.

Σουηδία: “Το προσωπικό της πρεσβείας θα απομακρυνθεί όταν αυτό θα είναι δυνατό”

Η Σουηδία θα απομακρύνει το προσωπικό της πρεσβείας της και τις οικογένειές τους από το Σουδάν μόλις η κατάσταση το επιτρέψει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, προσθέτοντας πως η Σουηδία συντονίζει την πολιτική της με άλλες χώρες.

«Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει σημαίνουν πως θα είναι δυνατό να απομακρύνουμε… προσωπικό της πρεσβείας και συγγενείς τους αν και όταν η κατάσταση ασφαλείας το επιτρέψει», δήλωσε ο Κρίστερσον στους δημοσιογράφους.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός είπε πως βοήθεια θα δοθεί και σε άλλους Σουηδούς στη χώρα, «στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό».

Εξετάζονται τρόποι απομάκρυνσης πολιτών της ΕΕ

Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι εξετάζει τρόπους για να απομακρύνει πολίτες της καθώς και ένα μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της στο Σουδάν εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικής δύναμης.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 Ελβετοί πολίτες είναι καταγεγραμμένοι στο Σουδάν ενώ άλλοι πιστεύεται ότι επισκέπτονται την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας ως τουρίστες.

Η Βέρνη είναι σε επαφή με άλλες χώρες για μια πιθανή κοινή απομάκρυνση πολιτών αλλά τόνισε ότι πρέπει να πληρούται μια σειρά προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για ασφαλή εναέριο χώρο.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις επαφές για την επίτευξη εκεχειρίας στο Σουδάν και για τη δυνατότητα να απομακρύνει μέσω χερσαίας μεταφοράς τους σχεδόν 1.500 πολίτες που έχουν παγιδευτεί στις μάχες στο Χαρτούμ, ανακοίνωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η απομάκρυνση (των πολιτών) δεν θα μπορεί να γίνει από το αεροδρόμιο, που είναι κλειστό, αλλά μέσω χερσαίας μεταφοράς και χρειαζόμαστε μια τριήμερη εκεχειρία για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης“, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας για να εξετάσουμε μια τέτοια επιχείρηση επί του παρόντος, αλλά θα είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη στιγμή“, πρόσθεσε.

Η επιχείρηση συντονίζεται από τη Γαλλία και την Ελλάδα, διευκρίνισε.

Η κατάσταση στο Σουδάν θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εντείνει τις επαφές με τους ηγέτες των χωρών της περιοχής. Συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών.

Σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ του τακτικού στρατού του στρατηγού ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, ηγέτη ντε φάκτο του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Η ΕΕ έχει αντιπροσωπεία στο Χαρτούμ και επτά χώρες — Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελλάδα και Δημοκρατία της Τσεχίας — έχουν αντιπροσωπείες στη σουδανική πρωτεύουσα.

Εναπόκειται στους αφρικανικούς οργανισμούς να εργαστούν για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Η σταθερότητα της περιοχής κινδυνεύει“, επέμεινε η ευρωπαϊκή πηγή.

Οι εμπόλεμες πλευρές αγνόησαν τις πολλές εκκλήσεις για εκεχειρία με αφορμή τη γιορτή ‘Ειντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους.

Νεκρός εργαζόμενος του ΟΗΕ

Ένας εργαζόμενος στον ανθρωπιστικό τομέα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σκοτώθηκε σε μάχες στο Σουδάν, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.

Με βαριά καρδιά επιβεβαιώνω τον θάνατο ενός αφοσιωμένου μέλους του προσωπικού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο Σουδάν σήμερα το πρωί, όταν το ιδιωτικό όχημα με το οποίο ταξίδευε μαζί με την οικογένειά του νοτίως της πόλης Ελ Ομπέιντ επλήγη σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών“, δήλωσε ο Αντόνιο Βιτορίνο.

Έχω λυπηθεί βαθύτατα από τον θάνατο του συναδέλφου μας και συμμετέχω μαζί με τη σύζυγό του, το νεογέννητο παιδί του και την ομάδα μας στο Σουδάν στο πένθος“, πρόσθεσε ο Βιτορίνο.

Ο 49χρονος εργαζόμενος σουδανικής υπηκοότητας ταξίδευε μαζί με την οικογένειά του σε περιοχή κοντά στο Ελ Ομπέιντ, μια πόλη νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Χαρτούμ, όταν επλήγη από διασταυρούμενα πυρά, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Τρεις εργαζόμενοι στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) του ΟΗΕ σκοτώθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα στις μάχες που μαίνονται στο Σουδάν από τα μέσα Απριλίου μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών.

Οι παράλογοι θάνατοι αμάχων, συμπεριλαμβανομένων μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις εργαζόμενους του ΡΑΜ στο Βόρειο Νταρφούρ το Σάββατο, πρέπει να σταματήσουν και η ειρήνη να αποκατασταθεί“, ζήτησε ο Βιτορίνο.

Η έκρηξη της βίας στο Σουδάν ανάγκασε τον ΔΟΜ — όπως και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις — να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα. Ωστόσο ο πληθυσμός, που είναι ήδη πολύ ευάλωτος, έχει ελλείψεις στα πάντα.

Η ασφάλεια του συνόλου του προσωπικού του ΔΟΜ είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου“, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ που εδρεύει στη Γενεύη.

Όλες οι πλευρές πρέπει να εγγυώνται την ασφάλεια των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και να τους επιτρέπουν την πρόσβαση χωρίς περιορισμό για να μπορούν να βοηθούν τους πλέον ευάλωτους“, επέμεινε.

Ο ΔΟΜ — που ασχολείται με τους μετανάστες αλλά που προσφέρει επίσης βοήθεια στους εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας — επιχειρεί στο Σουδάν από το 2000. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, υπήρχαν πριν από τις πρόσφατες συγκρούσεις 3,7 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας.

Πριν από την τελευταία έκρηξη της βίας, 15,8 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν, δηλαδή το ένα τρίτο του πληθυσμού, χρειάζονταν ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγή: news247.gr

Φωτογραφία: REUTERS/Stringer

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γάζα: Η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά...

Εξελίξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ: Ραγκούσης – Θεοχαρόπουλος ζητούν δημοψήφισμα για την κεντροαριστερά

Μπαράζ κινήσεων και προτάσεων έρχεται στην Κεντροαριστερά μετά τα...

Ο «έμπορος αστείων» Μητσοτάκης και η «αριστεία» του (ανύπαρκτου) ανεμιστήρα 

*Γράφει ο Γεράσιμος Χολέβας - Στις πρώτες δηλώσεις του...

Έκρηξη με μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο μαγειρικών σκευών στην Κάτω Κηφισιά

Αναστάτωση στην περιοχή της Κάτω Κηφισιάς μετά από μεγάλη...
Διαφήμιση