Αυτή την υπεράσπιση διάλεξε ο Λιγνάδης

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Της Φωτεινής Λαμπρίδη

Περιμέναμε λίγο έως πολύ το επίπεδο στο οποίο θα κινηθεί η υπεράσπιστική γραμμή του κ. Κούγια στη δίκη Λιγνάδη. Μας είχε προετοιμάσει με ομοφοβικές φράσεις όπως «επαγγελματίες ομοφυλόφυλοι», αλλά και ο πρότερος επαγγελματικός του βίος, μας έδινε μια ιδέα για το τι θα ζήσουμε.

Ωστόσο στη δίκη αυτή ξεπέρασε τον εαυτό του αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, οι καταγγελίες των ανθρώπων που με πόνο ψυχής καταθέτουν αυτές τις μέρες στο δικαστήριο, δεν είναι παρά μια «σκευωρία» ενώ αποκάλεσε «πατσαβούρες» δημοσιογράφους και «πουστάρα» πολίτη από το ακροατήριο. Ποιοι είναι οι σκευωροί κατά του σκηνοθέτη;

Η δημοσιογράφος Νάταλι Χατζηαντωνίου που πήρε τη συνέντευξη στον Νίκο Σ, τα ίδια τα θύματα, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καρατζάς για μια ανάρτηση που έκανε, ο τραγουδοποιός  Φοίβος  Δεληβοριάς που την κοινοποίησε, οι δικηγόροι των θυμάτων, οι απόφοιτοι του Αρσακείου που συνυπέγραψαν κείμενο για τα όσα έζησαν στο σχολείο που δίδασκε ο σκηνοθέτης κ.α.

Όλοι και όλες αυτοί-ες, συντονίστηκαν κατά τον Κούγια, σε μια «σκευωρία» κατά του αθώου Δ. Λιγνάδη.

Θα μπορούσε να είναι κωμικό αν δεν ήταν τραγικό. Αν δεν ακούγαμε ανατριχιαστικές καταθέσεις από τα θύματα. Καταθέσεις που έχουν μεταξύ τους κοινά σημεία ως προς τη δράση του σκηνοθέτη, ως προς τον τρόπο που χρησιμοποιούσε την εξουσία του, ως προς τις μεθόδους κακοποίησης ανηλίκων και ενηλίκων.

Η θεωρία της «σκευωρίας» ως γραμμή άμυνας ή αντεπίθεσης, «φοριέται» πολύ τελευταία από την υπόθεση Novartis έως την υπόθεση του «Αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοηθείας του υπ. Πολιτισμού και τη δίκη Λιγνάδη, μία δίκη εμβληματική.

«Εμβληματική , όχι τόσο από πλευράς me too. Σαφώς έχει σχέση και αυτό, γιατί έτσι πήραν θάρρος τόσοι άνθρωποι να καταγγείλουν έναν άνθρωπο με σοβαρή εξουσία. Όμως πρόκειται για μια πρωτοφανή δίκη βιασμού γιατί οι περιπτώσεις που είχαμε μέχρι τώρα, αφορούσαν  είτε κάποιον άγνωστο, είτε πρόσωπο από ένα φιλικό στο θύμα περιβάλλον (οικογένεια, παρέα, σύντροφο). Εδώ μιλάμε για ανήλικα άτομα από ελλειματικά περιβάλλοντα. Μιλάμε για μετανάστες, αλλοδαπούς που δεν είχαν οικογένεια, σπίτια, χρήματα και είχαν και μια ανάγκη προστασίας από κάποια παρουσία που θα μπορούσε να υποκαταστήσει τον πατέρα.» όπως είχε πει στο tvxs η δικηγόρος Μ. Κουρτέση. 

Μια δίκη που ξεκίνησε με καταγγελίες κατά του δικηγόρου Αλέξη Κούγια  στις οποίες προχώρησε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, για «απαράδεκτες, χυδαίες, προσβλητικές και ρατσιστικού περιεχομένου δηλώσεις. Και συνεχίζεται με ύβρεις, απειλές και θεωρίες περί «σκευωρίας».

Αλλά αυτή την υπεράσπιση επέλεξε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Θα μπορούσε να επιλέξει μια άλλη, αν ήθελε να υπερασπιστεί αν όχι την τέχνη του, έστω στοιχειωδώς την προσωπικότητά του μετά από τόσες καταγγελίες. Οι πρόθυμοι φίλες και φίλοι του, της τέχνης και της πολιτικής που έσπευσαν να τον υπερασπιστούν, κάνουν πολύ θόρυβο με τη σιωπή τους απέναντι σε μια υπεράσπιση, που αξιοποιεί ό,τι πιο χυδαίο έχει επειδείξει τελευταία ο νομικός κόσμος.

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει για τη χώρα νέο παραγωγικό μοντέλο σε ευρωπαϊκά πρότυπα

Στην Λάρισα περιόδευσε χθές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –...

“Δεν είμαστε όλοι ίδιοι” / Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στα fake news για την Αθηνά Λινού

Προσπαθούν να μετατοπίσουν τη συζήτηση που έχει φουντώσει μετά...

«Στα λαδάδικα πουλάνε αυτό που θες»…

*Γράφει ο Θύμιος Γεωργόπουλος - Εσχάτως -μετά την κάλπη...

Σαν τραπουλόχαρτο καταρρέει το δημόσιο σύστημα υγείας!

*Του Σπύρου Κυριάκη - Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν...
Διαφήμιση