Την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι αγροτικές κινητοποιήσεις για τη νέα ΚΑΠ, αλλά και τα χρωστούμενα της κυβέρνησης προς τους αγρότες, ενώ στη Θεσσαλία οι αγρότες αγωνιούν να επιβιώσουν μετά την ολική καταστροφή που έζησαν στις πλημμύρες του φθινοπώρου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιμένει στον εμπαιγμό.
Την ώρα που αρκετοί από τους πληγέντες της Θεσσαλίας ακόμη δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις, έξι μήνες μετά τη φυσική καταστροφή, ο Λευτέρης Αυγενάκης επιμένει ότι είναι ανακρίβειες όσα λέγονται περί μειωμένων αποζημιώσεων.
Αναφερόμενος στην καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλη Κόκκαλη, ότι ο ΕΛΓΑ πρόκειται να δώσει μειωμένες αποζημιώσεις στους πληγέντες της Θεσσαλίας κατά 35%, επειδή δεν επαρκούν τα χρήματα που διαθέτει, ο ΥπΑΑΤ, μίλησε για «ανοησίες και ανακρίβειες», διότι όπως είπε, οι αποζημιώσεις των αγροτών της Θεσσαλίας χρηματοδοτούνται, μετά από σχετική άδεια της Ε.Ε., από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Είπε ότι «έχουν ήδη δεσμευθεί 260 εκατ. ευρώ και αν χρειασθεί θα δοθούν κι άλλα», υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη καταβληθεί 150 εκατ. ευρώ και πως οι αποζημιώσεις θα καλυφθούν κατά 100%. Όπως είπε, το υπουργείο λαμβάνει ειδικά μέτρα για τη Θεσσαλία, ενώ το μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση των ζώων που πνίγηκαν και δωρεάν ανακατασκευή των σταύλων που καταστράφηκαν από τον Daniel.
Και, τέλος, αναφέρθηκε στο «αγροτικό 112», που ετοιμάζεται και το οποίο θα προειδοποιεί τους παραγωγούς για τα επερχόμενα κλιματικά φαινόμενα και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν.
Πώς βγαίνει η αποζημίωση για το βαμβάκι;
Από τη δική του πλευρά, ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, εκτέθηκε πολύ άσχημα, όταν έδειξε να μην γνωρίζει με ποιο τρόπο υπολογίζονται οι αποζημιώσεις των αγροτών για το βαμβάκι.
Όταν ο εκπρόσωπος αγροτών Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας τον ρώτησε με τι ποσά θα αποζημιωθούν τον Ιούνιο οι καλλιεργητές του βαμβακιού, δεν ήξερε να απαντήσει. Ο Κώστας Τζέλλας είπε ότι πήραν προκαταβολή 140 ευρώ το στρέμμα ενώ το κόστος ανά στρέμμα είναι 300 ευρώ. Τότε ο Σταύρος Κελέτσης του απάντησε: «Να μου πείτε ποια θα είναι η τιμή του βαμβακιού δεν έχουμε οριστική τιμή για να σας πούμε πόση αποζημίωση θα σας δώσουμε».
Η δήλωση αυτή έδειξε ότι ο υφ. Ανάπτυξης μάλλον δεν ξέρει τη διαδικασία:
«Δεν είστε ενημερωμένος υπουργέ», του απάντησε ο εκπρόσωπος των αγροτών. «Ξέρετε πώς βγαίνει η αποζημίωση στο βαμβάκι; Βάσει εκτιμώμενης παραγωγής και βάσει τιμή τριετίας στο βαμβάκι, βγάζει τις αποζημιώσεις ο ΕΛΓΑ και όχι με ποια τιμή έχει σήμερα το βαμβάκι».
Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι οι αποζημιώσεις για τις ζημιές Σεπτεμβρίου θα δοθούν τέλος Ιουνίου «χωρίς να λένε το ύψος της αποζημίωσης ενώ τα χρέη τρέχουν και μας χρωστάνε και από πέρσι. Πρέπει να αναπληρωθεί το εισόδημά μας γιατί από την καταστροφή δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας για ένα με δύο χρόνια».
Ανάλογη είναι η κατάσταση και για τους κτηνοτρόφους, με τον αντιπρόεδρο του ΣΕΚ, Δημήτρη Μόσχο να επισημαίνει στην ίδια εκπομπή ότι οι κτηνοτρόφοι μέχρι στιγμής έχουν πάρει 140 ευρώ αποζημίωση, ενώ απαιτούνται 300 ευρώ ανά ζώο και δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για το τελικά πόσα χρήματα θα τους δοθούν στο τέλος Ιουνίου.
Τόνισε σε ότι μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε ότι στις 12 Ιανουαρίου θα άνοιγε η πλατφόρμα για το ζωικό κεφάλαιο, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.
Και πάλι ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ήξερε το τελικό ποσό που θα δοθεί τον Ιούνιο στους κτηνοτρόφους.
Πηγή: efsyn.gr