Ασυμφωνία διαρκείας και διχασμός των Ευρωπαίων για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Παραμένει ο διχασμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιμένει ο Ούγγρος πρωθυπουργός να απορρίπτει το εμπάργκο ενώ άλλοι ηγέτες «βλέπουν» σημάδια συμβιβασμού.

Καθοριστικές διαβουλεύσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου κορυφής.

Αρχικά οι πρέσβεις των «27» κατέληξαν σε μια πρώτη συμφωνία που προβλέπει να απαγορευτεί η εισαγωγή πετρελαίου στην Ευρώπη μόνο μέσω πλοίων από το τέλος του χρόνου όμως σε επίπεδο αρχηγών-κρατών δεν διαφαίνεται ακόμα κάποια πρόοδος.

Με όλα να δείχνουν πως οδεύουμε σε νέο «ναυάγιο», ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ζήτησε να μην ληφθούν υπόψιν οι προτάσεις των ειδικών αξιωματούχων αν δεν υπάρξει αρχικά συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών-κρατών καθώς «το θέμα είναι καθαρά πολιτικό».

Ουσιαστικά, ο Όρμπαν αντέκρουσε άλλους αξιωματούχους και διπλωμάτες της ΕΕ που επέμειναν ότι οι κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου είναι κυρίως τεχνικό θέμα.

Εάν ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιμείνει στη θέση του τότε θα οδηγηθούμε στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (στις 22 και 23 Ιουνίου) για να μπορέσει να υπάρξει μια πιθανή συμφωνία.

Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου, ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει «προς το παρόν» μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση», ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του.

«Δεν υπάρχει καμία συμβιβαστική λύση προς το παρόν» είπε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο Όρμπαν είπε επίσης ότι η Ουγγαρία χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο διά της θαλάσσιας οδού εάν σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Ντρουζμπά.

«Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…) αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε» πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. «Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.

Θολό τοπίο 

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς.

Ο ηγέτης της Γερμανίας εμφανίστηκε απόλυτα πεπεισμένος ότι «σήμερα, αύριο μπορούμε να συζητήσουμε περαιτέρω για μια καλή λύση» και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με όσα ακούει «φαίνεται να υπάρχει συναίνεση».

Χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων μέσα στις επόμενες 48 ώρες εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Eργαστήκαμε πολύ σκληρά και με επιτυχία για τα πέντε πακέτα κυρώσεων ήδη. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Είναι το ίδιο τώρα με το έκτο πακέτο. Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να προχωρήσουμε με αυτό το πακέτο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχει ωριμάσει σίγουρα» ανέφερε.

Πριν την έναρξη της συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα έχουν κατ’ ιδίας συνομιλίες ενώ λόγο αργότερα στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Νωρίτερα, το Reuters, επικαλούμενο προσχέδιο των συμπερασμάτων, μετέδωσε πως δεν φαινόταν να καταλήγουν οι «27» σε όλες τις λεπτομέρειες του εμπάργκο και θα εξέταζαν το ζήτημα το «συντομότερο δυνατό». Σύμφωνα με το πρακτορείο, θα συμφωνήσει εντός της ημέρας ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα περιλαμβάνει το αργό και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη-μέλη, με προσωρινή εξαίρεση για τις παραδόσεις αργού αγωγού μέσω αγωγών.

«Το Συμβούλιο προτρέπει να το οριστικοποιήσει και να το εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού», αναφέρεται στο προσχέδιο.


Κυπριακές αντιρρήσεις

Η απαγόρευση αγοράς ακινήτων από Ρώσους στην ΕΕ εξαιρέθηκε από το τελευταίο προσχέδιο των υπό συζήτηση νέων κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές.

Το πρακτορείο στις αρχές του μήνα ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προτείνει την απαγόρευση της πώλησης ή μεταβίβασης ακινήτων σε Ρώσους πολίτες και νομικά πρόσωπα στην ΕΕ. Ένα τέτοιο μέτρο αποκλείστηκε λόγω πιέσεων για το συγκεκριμένο θέμα από την Κύπρο, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...

Η αποτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνεργάστηκαν για την πρόταση μομφής

*Του Φοίβου κλαυδιανού - Νέα δεδομένα φαίνεται να δημιουργεί...
Διαφήμιση