Άσχημα μηνύματα για ΝΔ από την MRB: «Και αν οι αναποφάσιστοι πάρουν απόφαση;….»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Δυνατές καμπάνες» ήχησαν στη Νέα Δημοκρατία μετά τη δημοσίευση της τελευταίας έρευνας της MRB (για το OPEN), καθώς οι τάσεις που καταγράφονται στην εκλογικά πολύ κρίσιμη κατηγορία των αναποφάσιστων, είναι άκρως ανησυχητικές για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Πρώτα απ όλα, το ίδιο το ποσοστό των αναποφάσιστων το οποίο στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση κινείται στο 16%, ενώ σε όλες τις έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ξεκινούν από διπλάσιο ποσοστό.

Δεύτερον, διότι αν και πρώτο κριτήριο για την τελική τους επιλογή δηλώνουν ότι θα είναι η ακρίβεια, σε ποσοστό 86,2% ( όπως και η πλειονότητα των ψηφοφόρων ), ακολουθούν με αμελητέα διαφορά τα ζητήματα της διαφθοράς, με ποσοστό 81,8%.Το στοιχείο αυτό, είναι ανησυχητικό, καθώς μέχρι σήμερα, το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούσε ότι τα σκάνδαλα τύπου Πάτση, αν και δημιουργούν δυσμενείς, δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την εκλογική συμπεριφορά των εκλογέων. Φαίνεται, ωστόσο, ότι δεν ισχύει το ίδιο, τουλάχιστον για όσους δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα που θα κατευθύνουν την ψήφο τους, οι οποίοι τα ιεραρχούν ψηλά. Όπως επίσης, ως πολύ σημαντικά θεωρούν την εγκληματικότητα σε ποσοστό 74,3%, τα ελληνοτουρκικά σε ποσοστό 68,3% και τις υποκλοπές σε ποσοστό 48,3%. Δηλαδή, ένας στους δύο!

«Μπορεί μέχρι σήμερα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, το σκάνδαλο των υποκλοπών να μην αφήνει σοβαρό αποτύπωμα και οι υποθέσεις Πάτση και Χειμμάρα να έχουν φύγει από την αιχμή της επικαιρότητας, αλλά είναι ζητήματα που μπορεί να λειτουργήσουν διαβρωτικά στο προεκλογικό έδαφος της ΝΔ» εκτιμά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι η πιθανή δυσφορία των πολιτών μπορεί να μην είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού, αλλά να αποτυπωθεί στις κάλπες. Ιδιαίτερα στις πρώτες, της απλής αναλογικής.

Εξαιρετικά σημαντικά είναι και τα ευρήματα της δημοσκόπησης στο ερώτημα «ποιος θα σας ενοχλούσε αν κέρδιζε τις εκλογές έστω και με μία ψήφο», αφού από τις απαντήσεις προκύπτει σαφώς μια εξαιρετικά μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, με τη ΝΔ , ωστόσο, να «παίρνει κεφάλι», με 36,6%, έναντι 35,1% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι μισοί από το δείγμα, σε ποσοστό 51,7% δεν θέλουν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα να κερδίσει τις εκλογές.

«Γολγοθάς» οι αναποφάσιστοι για την κυβέρνηση

Στο αντίστροφο ερώτημα, ποιον θέλουν νικητή οι αναποφάσιστοι, σε ποσοστό 51,7% απάντησαν «κανένα κόμμα», σε ποσοστό 14,1% τον ΣΥΡΙΖΑ (αύξηση 5,3%) και σε ποσοστό 9,2% (μείωση 4,9%) τη ΝΔ.

Τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, δείχνουν ότι η προσέγγιση των αναποφάσιστων από την κυβερνητική πλειοψηφία, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι περίπατος, αν δεν είναι δρόμος μετ εμποδίων.

Υπάρχουν ωστόσο, και άλλα ευρήματα «καμπανάκια» για την κυβερνητική παράταξη, αφού οι αναποφάσιστοι, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας σε ποσοστό 51,9% ενώ μόνο το 39,8% δηλώνει ότι θέλει ξανά εκλογές.

Το γαλάζιο εκλογικό επιτελείο, εξακολουθεί να ευελπιστεί ότι μπορεί να στρέψει προς τη ΝΔ ένα ποσοστό 30% με 40% των αναποφάσιστων, με «όπλο» το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες :υγεία, ασφάλεια δικαιοσύνη, αλλά και κοινωνική ατζέντα. Στις κατ ιδίαν συζητήσεις, ωστόσο, τα στελέχη του κόμματος παραδέχονται ότι το στοίχημα γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

*Της Έλλης Τριαναταφύλλου

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο ηθοποιός Donald Sutherland. Ο θρυλικός...

Πορεία στο Σύνταγμα με σύνθημα “Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργαζόμενους” (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα...

Μητσοτάκης αμετανόητος, με υποσχέσεις και δειλά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα

Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ...
Διαφήμιση