Αργεντινή: Κοινωνική έκρηξη κατά του Χαβιέρ Μιλέι – Μέρες 2001 ξαναζεί το Μπουένος Άιρες (ΒΙΝΤΕΟ)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο θόρυβος του ελικοπτέρου που πριν από μερικά χρόνια απομάκρυνε εσπευσμένα τον τότε Πρόεδρο της Αργεντινής Φερνάντο ντε λα Ρούα από την ταράτσα του Κογκρέσου εν μέσω γενικευμένης κοινωνικής εξέγερσης θα πρέπει να στοιχειώνει ήδη το μυαλό του Χαβιέρ Μιλέι. Μέχρι σήμερα η «θεραπεία-σοκ» του «El Loco» εφαρμοζόταν αποκλειστικά με δικά του προεδρικά διατάγματα. Η πρώτη προσπάθεια του ακραία νεοφιλελεύθερου Προέδρου να περάσει από το Κογκρέσο ακόμα ένα πακέτο λιτότητας προκάλεσε κοινωνική έκρηξη που η χώρα δεν είχε ζήσει εδώ και δεκαετίες.

Οι δρόμοι του Μπουένος Άιρες μετατράπηκαν για πολλές ώρες την Τετάρτη σε πεδίο μάχης καθώς χιλιάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν το Κογκρέσο απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο επιβάλλει μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές συντάξεων και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικαλιστικών ενώσεων και κομμάτων της Αριστεράς, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο συγκεντρώθηκαν από νωρίς μπροστά στο κτήριο χτυπώντας τύμπανα και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η χώρα μας δεν είναι για πούλημα» και «Θα υπερασπιστούμε το Δημόσιο». Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί γύρω από το κτήριο χρησιμοποιώντας κανόνια νερού και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν το πλήθος. Σύννεφα δακρυγόνων έπνιξαν την περιοχή, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης, να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Ακολούθησαν εκτεταμένες συγκρούσεις. Αρκετά οχήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες, δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Πραξικόπημα βλέπει ο Πρόεδρος

Στη δική της ανακοίνωση η προεδρία της χώρας χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «τρομοκράτες», κατηγορώντας τους πως με «ρόπαλα, πέτρες και χειροβομβίδες» αποπειράθηκαν να προχωρήσουν σε «πραξικόπημα». Βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν από την πλευρά τους την κυβέρνηση ότι «κήρυξε πόλεμο στον λαό της Αργεντινής».

Μέσα στο Κογκρέσο οι γερουσιαστές συζητούσαν την ίδια ώρα την τελευταία εκδοχή του πακέτου μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του Χαβιέρ Μιλέι, που αρχικά περιείχε 600 άρθρα και υιοθετήθηκε με αρκετές τροπολογίες και συνολικά 238 άρθρα από τη Βουλή τον Απρίλιο. Ανάμεσα στις υποχωρήσεις που αναγκάστηκε να κάνει η κυβέρνηση ήταν η μείωση των ιδιωτικοποιήσεων από περίπου σαράντα σε λιγότερες από δέκα. Έμεινε ωστόσο η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αερομεταφορέα, της Aerolineas Argentinas. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης πρόγραμμα ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας που, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, γυρίζει την Αργεντινή «έναν αιώνα πίσω».

Επειτα από θυελλώδη συνεδρίαση που ξεπέρασε τις δέκα ώρες, η Γερουσία ενέκρινε τελικά το νομοσχέδιο με 37 ψήφους υπέρ έναντι 36 κατά. Οι νομοθέτες θα έπρεπε όμως στη συνέχεια να εγκρίνουν κάθε άρθρο ξεχωριστά. Ακόμα και αν περάσει από τη Γερουσία, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί και από το Κοινοβούλιο προκειμένου ο Πρόεδρος Μιλέι να πετύχει την πρώτη του νίκη στο Κογκρέσο.

«Εκατό χρόνια πίσω»

«Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι στην Αργεντινή συζητάμε νόμο που μας πάει εκατό χρόνια πίσω» σχολίασε ένας από τους διαδηλωτές, ο 55χρονος Φάμπιο Νούνιες.

Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο έκανε λόγο για «καταλύτη για την ανάκαμψη» της οικονομίας. Μοιάζοντας ωστόσο να προεξοφλεί απόρριψή του, τόνισε πως ακόμα και καταψήφιση του νομοσχεδίου «δεν θα αλλάξει τίποτα» καθώς, όπως υποστήριξε, «η χώρα θα ανακάμψει μόνη της επειδή η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει πορεία».

Η «θεραπεία σοκ», η «μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ιστορία της ανθρωπότητας» όπως τη χαρακτηρίζει ο Μιλέι, περιλαμβάνει μέχρι τώρα τη μεγάλη υποτίμηση του πέσο (-54%), απελευθέρωση τιμών και ενοικίων, τέλος στις επιδοτήσεις στις μεταφορές και στην ενέργεια και πάγωμα δημόσιων έργων.

Ο νέος Πρόεδρος της Αργεντινής μπορεί να καυχιέται πως «υπέταξε» τον πληθωρισμό, αλλά οι σαρωτικές περικοπές του έχουν ήδη στραγγαλίσει την κατανάλωση, με συνέπεια μια ύφεση της τάξης του 5,3% που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Εξι μήνες αφότου ανέλαβε την προεδρία, ο Μιλέι δεν έχει περάσει ούτε έναν νόμο από το Κοινοβούλιο καθώς το κόμμα του Η Ελευθερία Προχωρεί (Libertad Avanza) αποτελεί την τρίτη δύναμη διαθέτοντας μόλις επτά από τις 72 έδρες.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το εκλογικό μήνυμα δεν ελήφθη (και να δεις τι σου ‘χουν για μετά…)

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Αν υποθέσουμε ότι η αποχή-ρεκόρ...

Ισπανία: Η λύση κατά της ακρίβειας με μείωση του ΦΠΑ πέτυχε – Τι λέει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας

Το ημερολόγιο έγραφε 28 Δεκεμβρίου 2022, όταν η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε...

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ / «Πόσα Λίτρα… συγνώμης αντέχουμε;»

Να μεριμνήσει άμεσα, χωρίς παιχνίδια εντυπωσιασμού, και να πάρει σοβαρά...
Διαφήμιση