Απομόνωση Μητσοτάκη – 18 αναπάντητες ερωτήσεις και 7 διαψεύσεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Κώστα Πουλακίδα

Στα ζάρια παίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο την πολιτική του καριέρα όσο και το πολιτικό μέλλον της (στενής και ευρύτερης) οικογένειας με την αλαζονική στάση του στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Η εμφάνιση του πρωθυπουργού την Παρασκευή στη Βουλή θύμιζε τον περίφημο αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού – τη σχολίασε δηκτικά στο Twitter o Νάσος Ηλιόπουλος: «Έχω την ευθύνη της ΕΥΠ, αλλά δεν ξέρω τι κάνει, ήταν νόμιμο, αν το ήξερα δεν θα γινόταν, αλλά δεν μπορώ να σας πω γιατί έγινε».

Όμως το βασικό πρόβλημα είναι ότι κατέστησε την υπόθεση θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και έδωσε τροφή για να αναζητηθούν οι δικές του ευθύνες.  Ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε ραντεβού στην Εξεταστική Επιτροπή, όπου (του προανήγγειλε ότι) θα τον καλέσουν ως μάρτυρα. Η θεσμική υποβάθμιση ενός πρωθυπουργού που εκθέτει τον εαυτό του… Το πρόβλημα, πάντως, θα πρέπει να πέσει στον Κώστα Τασούλα και στην Εξεταστική που θα συσταθεί αύριο, προκειμένου στην κλήση μαρτύρων να μην ισχύσει ο (υπέρ της μειοψηφίας) κανόνας των 2/5 – η Εξεταστική συστήνεται με τα 2/5 της Ολομέλειας και κατ’ αναλογία έτσι θα πρέπει να λειτουργεί η Επιτροπή.

«Δεν έχω χρέος να γνωρίζω»

«Εγώ δεν γνώριζα καμία παρακολούθηση, σας το είπα εξαρχής. Θεωρώ ότι δεν είναι χρέος να γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ, παρά μόνο ενδεχομένως ex post» υποστήριξε. Ο Αλέξης Τσίπρας τον διέψευσε: «Όχι μόνο γνωρίζατε, αλλά είσαστε ο ιθύνων νους της παρακρατικής λειτουργίας. Και γνωρίζατε και δεν διστάσατε να χρησιμοποιήσετε παρακρατικές μεθόδους για την εδραίωσή σας στην εξουσία».

Οι αναπάντητες ερωτήσεις

Για κάποιον λόγο ο Κ. Μητσοτάκης, αν και άμεσα πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, άφησε αναπάντητα όλα τα σημαντικά ερωτήματα του σκανδάλου:

– Αν παρακολουθούνται σήμερα πολιτικοί. Υπενθυμίζεται ότι η Καθημερινή έχει γράψει για 7-8 πολιτικούς και δημοσιογράφος που ασχολείται με το σκάνδαλο μιλά για 5 ονόματα.

– Αν παρακολουθούνται σήμερα δημοσιογράφοι.

– Γιατί η ΕΥΠ παρακολούθησε τον Ν. Ανδρουλάκη;

– Ποιος έδωσε την εντολή παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη; Με βάση το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να εμπλέκεται σε υποθέσεις κατασκοπείας ή υβριδικού πολέμου…

– Ποιοι είναι οι «εθνικοί λόγοι» για την παρακολούθηση;

– Γιατί ο πρωθυπουργός θα εμπόδιζε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αν και πιστεύει την ΕΥΠ ότι υπήρχαν εθνικοί λόγοι που επέβαλαν την παρακολούθησή του;

– Γιατί οι «εθνικοί λόγοι» δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια που ήταν ευρωβουλευτής;

– Γιατί οι «εθνικοί λόγοι» εξαφανίστηκαν μόλις ο Ν. Ανδρουλάκης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑ.ΛΛ;

– Πότε ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός και από ποιον για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη;

– Γιατί η κυβέρνηση άφηνε να διαρρέει ότι την παρακολούθηση Ανδρουλάκη ζήτησαν η Κίνα, η Αρμενία, η Ουκρανία;

– Πώς εξηγείται ότι υπήρξε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ και από το Predator;

–  Έχει καταστραφεί το αρχείο της παρακολούθησης Ανδρουλάκη (όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στο Mega «κάηκε, καταστράφηκε, τελείωσε»);

–  Όταν έδωσε εντολή στους υπουργούς Γιώργο Γεραπετρίτη και Κυριάκο Πιερρακάκη να πάνε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής γνώριζε ότι ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων θα κατέθετε ψευδώς ότι δεν παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα;

– Γιατί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (του αποχωρήσαντος εις την Εσπερία  Άγγελου Μπίνη) έκανε προσχηματικό και ημιτελή έλεγχο στην Intellexa (που πουλά το Predator), π.χ., χωρίς να ανοίξει κανέναν λογαριασμό και να ελέγξει αρχεία και συμβάσεις;

– Τι αφορούν οι απόρρητες συμβάσεις του Δημοσίου με την Krikel;

– Γιατί η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε την τροπολογία που απαγορεύει στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να ενημερώνει πολίτες που προσφεύγουν ότι έχουν υποστεί παρακολούθηση;

– Γιατί η τροπολογία ψηφίστηκε στις 31 Μαρτίου 2021, όταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης είχε υποβάλει αίτημα ενημέρωσης, αξιοποιώντας το δικαίωμα που του έδινε ο ισχύων εκείνη την περίοδο νόμος;

– Γιατί δεν καταργείται και με αναδρομική ισχύ η επίδικος τροπολογία;

Σημειώνεται πως η μόνη αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στον Θ. Κουκάκη ήταν ένα στεγνό «δεν τον γνωρίζω τον κύριο, δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου»… Πάντως, ο δημοσιογράφος είχε προσληφθεί ως μετακλητός στο Γραφείο Τύπου της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στις 28 Αυγούστου 2019. Ακόμα και σήμερα, έναν μήνα μετά την αποκάλυψη των παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη-Κουκάκη και 20 ημέρες μετά την ομολογία και τις παραιτήσεις Δημητριάδη-Κοντολέοντος, ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει άγνοια για τα πραγματικά γεγονότα. Και κοιμάται ήσυχος ως πρωθυπουργός ότι ελέγχει τι γίνεται στη χώρα που κυβερνά..

Ξέμεινε με τον Γεραπετρίτη

Πολιτικά σημαντικές είναι και οι απανωτές διαψεύσεις που δέχτηκε ο Κ. Μητσοτάκης – ακόμα και την ώρα που μιλούσε!  Όσους επικαλέστηκε στη γραπτή ομιλία του τον διέψευσαν, γεγονός που φανερώνει ότι το σύστημα Μαξίμου δεν λειτουργεί. Πλέον, ο Κ. Μητσοτάκης απώλεσε πολιτικά και τη δεξιά εκσυγχρονιστική (σημιτική) πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ξέμεινε με κάποια πρόσωπα του φερόμενου ως κεντρώου χώρου (π.χ., Γ. Γεραπετρίτης). Ενδεικτική είναι και η ερώτηση του Στέφανου Μάνου, ο οποίος επηρεάζει το φιλελεύθερο κοινό: «Αν δεν γνώριζε αυτός που είχε την αρμοδιότητα, ποιος γνώριζε;».

Ηχηρές διαψεύσεις

Η δε προσπάθεια εκβιασμού με τη διαρκή επίκληση ότι πρέπει να παρακολουθούνται οι πολιτικοί απέδωσε τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατήγγειλε τον πρωθυπουργό με ερωτήσεις: «θεωρεί ο Κ. Μητσοτάκης ότι μια κυβέρνηση μπορεί επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας με την έγκριση ενός ή έστω δύο εισαγγελέων να θέτει υπό διαρκή παρακολούθηση όλους τους πολιτικούς της αντιπάλους; Θεωρεί ο Κ. Μητσοτάκης ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να αντιμετωπίζονται από την ΕΥΠ όπως αλλοδαποί ύποπτοι για κατασκοπεία;». Και όταν ο πρωθυπουργός απάντησε στον Ε. Βενιζέλο υιοθετώντας το «γεραπετρίτειο συνταγματικό δίκαιο», έβγαλε δεύτερη ανακοίνωση.

Τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά όσο και ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης διέψευσαν τον ισχυρισμό Μητσοτάκη ότι αξιοποιήθηκαν παρακολουθήσεις της ΕΥΠ για την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής. «Στην ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής δεν υπήρξε “νόμιμη επισύνδεση” των τηλεφωνικών συνομιλιών των βουλευτών της, αν και ελέγχονταν για σοβαρά κακουργήματα. Το γνωρίζουμε από τη δικογραφία» έγραψε. 

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε τον πρωθυπουργό μέσα στην Ολομέλεια, λέγοντας πως «ποτέ δεν είπα ότι με παρακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ». «Τα μπαλαμούτιασε» είπε δυσαρεστημένος ο Κ. Μητσοτάκης… Ο Γιάννης Πανούσης δήλωσε «εγώ κατήγγειλα ότι υπήρχαν ομάδες που με απειλούν» και όχι ότι τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ. Η Νάντια Βαλαβάνη επισήμανε ότι δεν είχε κάποια περαιτέρω ένδειξη για τις παρακολουθήσεις ή για προσωπική της παρακολούθηση και δεν είχε καταγγείλει την κυβέρνηση για εντολή παρακολούθησής της. Ο Τάσος Τέλλογλου επέκρινε την απόπειρα συμψηφισμού από τον πρωθυπουργό, γράφοντας ότι «δεν βοηθάει την κυβέρνηση» και πως «το θέμα είναι ποιος και πώς έλεγξε την ΕΥΠ τα τελευταία 3 χρόνια». Και ο δημοσιογράφος του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης διέψευσε όσα είπε ο πρωθυπουργός για τη Μαρία, το προσφυγάκι που πέθανε στον  Έβρο και ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε το συμβάν…

Απομονωμένος εκβιάζει

Τόσο πολλούς βουλευτές όσους είχε την Παρασκευή η Βουλή δεν βλέπει ούτε στην ορκωμοσία μετά τις εκλογές. Ωστόσο, ο προσεκτικός παρατηρητής (και ο Κ. Μητσοτάκης είναι ένας από αυτούς) δεν μπορούσε παρά να διαπιστώσει την πολιτική απομόνωση του πρωθυπουργού. Και έτσι να εξηγήσει τους συνακόλουθους πολιτικούς εκβιασμούς του…

Και αν η απομόνωση από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς είναι αναμενόμενη, από την παράταξή του έχει ενδιαφέρον. Από τη Ν.Δ. πήγαν όλοι, πλην του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώτος θα μιλήσει σε λίγες ημέρες στην Κρήτη σε εκδήλωση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη (τον πατέρα της  Όλγας, που του έκανε αντάρτικο όταν την απείλησε ότι θα τη διώξει από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής).

Ο δεύτερος σιωπά, αν και δέχεται τον πολιτικό εκβιασμό Μητσοτάκη ότι θα ελεγχθεί τι έγινε στην ΕΥΠ επί κυβέρνησής του.  Έλαβε το μήνυμα με την αναφορά του πρωθυπουργού στον διοικητή της ΕΥΠ κατά την περίοδο Σαμαρά: «Να έρθει (στη Βουλή) και ο κ. Δραβίλλας, ο οποίος κ. Δραβίλλας υπήρξε ο διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου».

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κασσελάκης: “Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ” – Οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθές τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις...

ΠΑΣΟΚ: Όλοι οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή (19/4) και οι τελευταίοι οκτώ υποψήφιοι...

Συντάξεις: Ανοιχτό από την κυβέρνηση το ζήτημα για αύξηση στα όρια ηλικίας από το 2027

«Ανοιχτό» και «υπό εξέταση» άφησε το ζήτημα για την...

Χάρης Δούκας για τη “Διπλή Ανάπλαση”: “Το έργο αποκτά σφυγμό – Ξεκινούν οι εργασίες”

Συνέντευξη τύπου για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης παραχώρησαν χθές, Παρασκευή...
Διαφήμιση