Αποκάλυψη Google: Κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν αγοράσει το λογισμικό Predator

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μέσω… google  ήρθε η επιβεβαίωση ότι κρατικός ή κρατικοί φορείς στην Ελλάδα χρησιμοποίησαν το λογισμικό Predator της εταιρείας Cytrox για παρακολούθηση πολιτών – με την καταγγελία του Θαν. Κουκάκη νωπή ακόμη.

Ετσι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομάδας Ανάλυσης Απειλών (TAG) της Google, που «αναζητά συστηματικά ευπάθειες τύπου 0-day», λογισμό που αναπτύχθηκε από «μια εμπορική επιχείρηση δημιουργίας λογισμικού παρακολούθησης , τη Cytrox» πουλήθηκε σε διάφορους υποστηριζόμενους από κυβερνήσεις φορείς που τα χρησιμοποίησαν σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις. «Σύμφωνα με τα ευρήματα του CitizenLab» προσθέτει η Google, «βρήκαμε ότι οι υποστηριζόμενοι από κυβερνήσεις φορείς που αγοράζουν αυτά τα λογισμικα εξαπάτασης βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Θα διαψεύσει και την Google ο κ. Οικονόμου;»

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αποκάλυψη των λογισμικών παρακολούθησης:

«Πριν ένα μήνα είχαμε θέσει δημοσίως προς την κυβέρνηση το ερώτημα αν έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το λογισμικό παρακολούθησης «predator» με αφορμή τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς για επιχειρηματικά συμφέροντα που επωφελούνταν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Έκτοτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το αρνείται επανειλημμένα αποδίδοντας την παρακολούθηση σε ιδιώτη.

Η σημερινή αποκάλυψη της Google ότι κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης predator και μάλιστα και για κινητά με λογισμικό android, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και βάζει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ αυτής της σκοτεινής ιστορίας.

Θα διαψεύσει και την Google τώρα ο κ. Οικονόμου; Ή θέλει να πείσει πως οι κρατικές υπηρεσίες προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης μόνο για τον εν λόγω δημοσιογράφο;

Επειδή πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και θεωρούμε αδιανόητο να παρακολουθούνται παράνομα από κρατικές υπηρεσίες πολίτες και δημοσιογράφοι, καλούμε τη κυβέρνηση να δώσει καθαρές εξηγήσεις».

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση