Από το ΠΑΣΟΚ «δείχνουν» τον πρωθυπουργό σε κυβέρνηση συνεργασίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Ο Πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας πρέπει να έχει συναινετικά και όχι ηγεμονικά χαρακτηριστικά». Αυτό επισημαίνει ο συνταγματολόγος και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος μάλιστα σκιαγράφησε  τα χαρακτηριστικά προσωπικοτήτων που, εφόσον δεν προκύψει αυτοδυναμία από τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023, θα μπορούσαν να τεθούν επικεφαλής μιας συμμαχικής κυβέρνησης επί ίσοις όροις, στην οποία πρωθυπουργός δεν θα είναι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) ούτε ο Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ).

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ και στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη προβάλλοντας την επίσημη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη για συγκυβέρνηση, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Open TV την Τετάρτη και μιλώντας στους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη επιχειρηματολόγησε για το ότι είναι εφικτό να ηγηθεί μιας συμμαχικής κυβέρνησης πρωθυπουργός που  δεν θα είναι από το πρώτο κόμμα.

Αρκεί να είναι μια πραγματική κυβέρνηση συνεργασίας, όπως σημειώνει ο Κώστας Χρυσόγονος, και όχι «Τρωικός πόλεμος, όπου ο Αχιλλέας είχε δέσει τον Έκτορα πίσω από το άρμα του και τον τραβούσε, όπως ήταν η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου». «Τέτοια πράγματα το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί, ας τα ξεχάσουν κι οι δυο», ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο συνταγματολόγος. Αν γίνει συνεργασία, εξήγησε ο Κώστας Χρυσόγονος, θα γίνει σε βάση αμοιβαίου σεβασμού και «αμοιβαίος σεβασμός σημαίνει τι σημαίνει μεταξύ των άλλων; σημαίνει ένας πρωθυπουργός ο οποίος δεν θα έχει ηγεμονικά χαρακτηριστικά , διότι δεν θα είναι πρωθυπουργός που θα επιβάλλει την άποψή του, αλλά ένας πρωθυπουργός που θα ασκεί συντονιστικό ρόλο».

Μάλιστα επέμεινε σε αυτή την προοπτική ακόμα κι αν το πρώτο κόμμα έχει συγκεντρώσει μεγάλο εκλογικό ποσοστό, άνω του 35% για παράδειγμα όπως του ετέθη σε δημοσιογραφική ερώτηση (Φώφη Γιωτάκη -“Πρώτο Θέμα”).  «Θα΄χει συντονιστικό ρόλο ο πρωθυπουργός. Άρα θα πρέπει να έχει ως προσωπικότητα περισσότερο συναινετικά, συμπεριληπτικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, θα πρέπει να πάμε σε ένα πρόσωπο το οποίο θα θυμίζει -δεν θα σας πω σημερινά πρόσωπα- τα χαρακτηριστικά που είχε ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος ο οποίος το 1995 και το 2000 πέτυχε τεράστιες πλειοψηφίες στην εκλογή του ως προέδρου Δημοκρατίας  ή ο Κάρολος Παπούλιας, που το 2005 και το 2010 επίσης πέτυχε μεγάλες πλειοψηφίες».

Απέφυγε να φέρει ως παράδειγμα κάποιον πολιτικό της εποχής μας, αλλά ξεκαθάρισε ότι υπάρχει όχι μόνο μία, αλλά περισσότερες προσωπικότητες  που μπορούν να τεθούν στο επίκεντρο συμφωνίας για μια συγκυβέρνηση.

Ακολουθεί το απόσπασμα από το βίντεο της τηλεοπτικής συνέντευξης του Κώστα Χρυσόγονου στον προσωπικό του λογαρισμό στο twitter:

Πηγή: documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Είναι επικίνδυνο η Ελλάδα να εμπλακεί στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...

Θεσσαλονίκη – Fly Over: Τώρα (και) οσμή σκανδάλου για ένα αχρείαστο έργο

*Του Γιάννη Μυλόπουλου - Αυτά που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος...

Κασσελάκης: Από Μαξίμου η εντολή στα site που ελέγχει για τα περί «έντονης κριτικής στον Κασσελάκη»

Σκληρή απάντηση στα δημοσιεύματα περί έντονης κριτικής στο πρόσωπό του κατά...
Διαφήμιση