Από το “οι εκλογές έχουν κριθεί” στο φόβο των “πέναλτι”…

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς – Η κυβέρνηση «πετάει», έχει παντού «επιτυχίες». Και η ΝΔ «πετάει» προς τις εκλογές με 7-8 μονάδες προβάδισμα, κοινώς ο ΣΥΡΙΖΑ «τρώει τη σκόνη της». Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι οι εκλογές έχουν ήδη κριθεί και το μόνο που απομένει να μάθουμε είναι αν η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη θα σχηματισθεί στις πρώτες ή στις δεύτερες εκλογές.

Αυτή είναι η εικόνα που φιλοτεχνείται εδώ και χρόνια τόσο από την κυβερνητική προπαγάνδα όσο και από τους ιμάντες της στα μέσα ενημέρωσης, με βασικό μοχλό τα αποτελέσματα των απανωτών δημοσκοπήσεων, που έχουν προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μόνο που αυτή η εικόνα αρχίζει να «θολώνει» όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Γι’ αυτό βλέπουμε τον πρωθυπουργό να αγωνιά για το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης και να λέει πόσο κρίσιμο είναι. Γι’ αυτό βλέπουμε δημοσκόπους να μιλάνε για «κινδύνους» που απειλούν τη ΝΔ. Γι’ αυτό και φιλικά της ΜΜΕ αρχίζουν να κρατούν «πισινή» και να «προειδοποιούν» ότι «τίποτα δεν έχει λήξει».

Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλα αυτά δεν «δένουν» μεταξύ τους. Αν η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 7-8 μονάδες, όπως δείχνουν σήμερα οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, τότε ο αγώνας έχει λήξει και απομένει να σφυρίξει ο διαιτητής. Τέτοιες διαφορές- και μάλιστα παγιωμένες πολλά χρόνια-δεν ανατρέπονται σε δύο-τρεις μήνες. Για να το πούμε όσο πιο καθαρά γίνεται, αν η ΝΔ στις πρώτες εκλογές πάρει 35%-36%, όπως λένε οι φιλικοί της δημοσκόποι, τότε στις δεύτερες έχει την αυτοδυναμία απολύτως εξασφαλισμένη.

Αυτό θα συμβεί μόνο αν η εικόνα που προβάλλεται είναι πραγματική και όχι λαθεμένη ή φτιαχτή. Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε η συζήτηση αποκτά άλλα χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που απειλούν τη «σίγουρη» νίκη και καθιστούν επισφαλή κάθε πρόβλεψη για το βράδυ και την επομένη των εκλογών.

Κίνδυνος πρώτος: Οι εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς ακρίβειας, όμοια της οποίας δεν έχουμε δει εδώ και 30 χρόνια. Στην κυβέρνηση μπορεί να μην φοβούνται ιδιαίτερα το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά ότι, όσο οι τιμές των βασικών αγαθών «πετάνε» από μέρα σε μέρα και μεγαλώνει ο αριθμός των νοικοκυριών που δεν βγάζουν το μήνα, τόσο θα λιγοστεύουν τα ψηφοδέλτια που θα πέσουν στην κάλπη ης ΝΔ. Κι αν προλάβουν να λιγοστέψουν πολύ, τότε τα νούμερα που θα δουν το βράδυ των εκλογών δεν θα έχουν καμιά σχέση με τα δημοσκοπικά.

Κίνδυνος δεύτερος: οι νεότερες γενιές ψηφοφόρων. Σ’ αυτές τις εκλογές θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν περισσότεροι από 400 χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι, η συμπεριφορά των οποίων δεν μπορεί να «μετρηθεί» από καμιά δημοσκόπηση. Δεν γνωρίζουμε πόσοι θα πάνε στις κάλπες. Όμως, αν πάνε πολλοί, η ΝΔ δεν πρέπει να αισθάνεται καλά. Ακόμα και το 2019, που πέτυχε ευρεία εκλογική νίκη, ήταν πίσω από τη ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφο των νεότερων ηλικιών. Και είναι αδύνατο να υπολογιστεί τι θα συμβεί στις επικείμενες, όταν θα έχει μεσολαβήσει μια κυβερνητική τετραετία με αναπόφευκτη φθορά.

Κίνδυνος τρίτος: ο αριθμός των κομμάτων που θα ξεπεράσουν το 3% και θα μπουν στη νέα Βουλή. Αν μείνουν τα σημερινά έξι κόμματα, η αυτοδυναμία μπορεί να απαιτεί τουλάχιστον 38% για να επιτευχθεί. Αν μείνουν πέντε, τότε μπορεί να αρκεί ποσοστό ακόμα και 35,5%. Γι’ αυτό στη ΝΔ εύχονται να μείνει έξω το ΜΕΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη κι ας είναι πιθανότερο, σ’ αυτήν την περίπτωση, να αυξηθεί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Το τρίτο και πιο «επικίνδυνο» ενδεχόμενο είναι να μπει στη Βουλή και έβδομο κόμμα, με πιο πιθανό κάποιο «υποκατάστατο» της Χρυσής Αυγής, εξ ου και διακηρυγμένη απόφαση της κυβέρνησης να αποκλειστεί το «κόμμα Κασιδιάρη». Αν η νέα Βουλή αποτελείται από εφτά κόμματα, τότε η αυτοδυναμία τελειώνει οριστικά και το βασικό «όπλο» της ΝΔ χάνει την αξία του.

Εν κατακλείδι, δύο είναι τα ενδεχόμενα. Είτε η εικόνα που εμφανίζεται είναι αληθινή, οπότε το αποτέλεσμα των εκλογών είναι προδιαγεγραμμένο. Είτε η εικόνα είναι παραπλανητική και ο αγώνας ανοιχτός, που μπορεί να έχει παράταση και πέναλτι. Και τότε το άγχος μεταφέρεται στον τερματοφύλακα της ομάδας που ήταν το μεγάλο φαβορί….

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ σήμερα Τρίτη 21/5 – Ποιοί συμμετέχουν

Νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε για σήμερα (21/5) η...

ΗΠΑ – Βρετανία προκαλούν: Δεν στηρίζουν το αίτημα για εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκάλαντ

Αίσθηση έχει προκαλέσει η  απόφαση του εισαγγελέα του  Διεθνούς...

Ο Guardian για τη δίκη του ναυαγίου στην Πύλο: Δεν δικάζονται οι αρχηγοί των κυκλωμάτων

Οι επιζώντες του ναυαγίου που στοίχισε τη ζωή σε 600 ανθρώπους...
Διαφήμιση