Από την απειλή στην πλήρη φίμωση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Ιωσήφ Γούλιαρου-Κοκκινίδη –  

Η Σταυρούλα Πουλημένη, δημοσιογράφος του Alterthess, βάλλεται και μαζί της βάλλεται και ολόκληρη η δημοσιογραφία. Την Πέμπτη, 19/09, εκδικάστηκε η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία απόφαση έκανε, εν μέρει, δεκτή την αγωγή του στελέχους της Ελληνικός Χρυσός, Ευστάθιου Λιάλιου, εναντίον του συνεργατικού μέσου Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη. Με αφορμή τη δίκη, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα για την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα των δημοσιογράφων να προάγουν και να εκθέτουν την αλήθεια. Ζητήματα και αμφιβολίες προκύπτουν, επίσης, και για την αξιοπιστία των δικαστικών αποφάσεων, ειδικά όταν πρόκειται να καταδικάσουν μέλη πολυεθνικών εταιρειών.

Το χρονικό της υπόθεσης είναι το εξής: Τον Οκτώβριο του 2020, η Σταυρούλα Πουλημένη, έγραψε άρθρο με αφορμή τις καταδικαστικές αποφάσεις που βγήκαν εις βάρος δύο στελεχών της Ελληνικός Χρυσός, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Ευστάθιος Λιάλιος. Οι συγκεκριμένες διώξεις είχαν γίνει μετά από αναφορά του δήμου Αριστοτέλη, καταγγελίες πολιτών, αλλά και πορίσματα της Επιθεώρησης Μεταλλείων, για μια σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εκ μέρους της εταιρείας. Ειδικότερα, οι καταδικαστικές αποφάσεις αφορούσαν σε ρύπανση στα νερά της Β. Χαλκιδικής, καθώς οι αναλύσεις έδειχναν υπερβάσεις στα όρια διάθεσης υγρών αποβλήτων. Έτσι, σύμφωνα με το Alterthess, που ανέδειξε το θέμα, ο κ. Λιάλιος τον Οκτώβριο του 2021 κατέθεσε αγωγή εις βάρος του μέσου και της Σταυρούλας Πουλημένη, ζητώντας 100.000 ευρώ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, καθώς το άρθρο εξέθετε τα ονόματα μελών της εταιρείας, για τα οποία, όμως, είχε βγει δικαστική απόφαση. Στη συνέχεια, έπειτα από έφεση, οι καταδίκες και των δύο στελεχών ανατράπηκαν από το ανώτερο δικαστήριο, τον Μάϊο του 2022. Τέλος, στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο που αφορούσε την αγωγή SLAPP (στρατηγικές αγωγές ενάντια στη συμμετοχή του κοινού), στις 19 Μαΐου του 2022 έγινε, μερικώς, δεκτή η αγωγή του Ευστάθιου Λιάλιου και το δικαστήριο επιδίκασε, υπέρ του, 3.000 ευρώ για αποκατάσταση ηθικής βλάβης.

Την Πέμπτη, 19/09, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Σ. Πουλημένη και το Alterthess, έξω από το Εφετείο. Έπειτα, κατατέθηκε ο φάκελος της υπόθεσης που συνοδεύει την έφεση και ακολούθησε συνέντευξη Τύπου από τη δημοσιογράφο, τον δικηγόρο της, Ν. Σιώχλα και αλληλέγυους/ες. Εκεί η Σ. Πουλημένη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τέτοιου είδους διώξεις δεν στρέφονται μόνο ενάντια σε δημοσιογράφους, αλλά και όσους/ες θέλουν να εκφράζονται ελεύθερα και να παλεύουν ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Μετά τη γνωστοποίηση της υπόθεσης, μια σειρά αντιδράσεων ξέσπασε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δημοσιογραφικά μέσα (κυρίως συνεργατικά), πολιτικά κόμματα, κινήματα, ακόμα και ενώσεις δημοσιογράφων αγωνίστηκαν επανειλημμένα για τις SLAPP αγωγές και στάθηκαν στο πλάι της δημοσιογράφου και του Alterthess.

Επιπλέον, η κοινωνία της Χαλκιδικής, και της υπόλοιπης Ελλάδας, έχει αντισταθεί πολλές φορές στην εξόρυξη χρυσού και στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Η εξόρυξη χρυσού έχει μακρά ιστορία στη Χαλκιδική, με κατοίκους της περιοχής να εκφράζουν τις περιβαλλοντικές ανησυχίες τους. Το συγκεκριμένο θέμα, παρά τις εισηγήσεις της Ελληνικός Χρυσός, έχει πολλαπλές κοινωνικές, οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις για την περιοχή. Κράτος και εταιρεία υποστηρίζουν πως οι εξορύξεις δημιουργούν θέσεις εργασίας. Στην πραγματικότητα, όμως, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς η βαρύτατη περιβαλλοντική μόλυνση έχει αντίκτυπο στη γεωργία και την αλιεία του τόπου. Έτσι, εδώ και χρόνια γίνονται κινητοποιήσεις από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο δεν νοιάζεται για τα κέρδη των εταιρειών, αλλά για το περιβάλλον και το όφελος των πολλών.

Η έφεση δικάστηκε και η απόφαση εκκρεμεί. Όποια κι αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου όμως, οι άνθρωποι που αγωνίζονται θα συνεχίσουν να αγωνίζονται και να πιέζουν το κράτος, που καμιά φορά υποκύπτει στις κοινωνικές πιέσεις (βλ. δίκη της «Χρυσής Αυγής»). Παρόλα αυτά, ο φασισμός δεν «πέθανε» με την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Όπως οι μάχες κατά του ναζισμού και των υπερασπιστών του δίνονται καθημερινά στους δρόμους, έτσι και οι αγώνες για την ελευθερία του Τύπου και τη στήριξη στους/στις προασπιστές/ριες της παραμένουν αναγκαίοι.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), βρίσκεται στην 88η θέση (από τις 180) στην ελευθερία του Τύπου, γεγονός που την κατατάσσει στην κατώτερη θέση των χωρών της ΕΕ. Οι υποκλοπές δημοσιογράφων από την ΕΥΠ, ο «τυχαίος» θάνατος του δημοσιογράφου Καραϊβάζ και οι αγωγές SLAPP κατά δημοσιογράφων, είναι οι βασικοί λόγοι που η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα «ψυχορραγεί».

Στη λίστα, λοιπόν, έρχεται να προστεθεί και η παρούσα περίπτωση. Κανείς και καμία, που αγωνίζεται, δε θέλει η Σταυρούλα Πουλημένη να γίνει ηρωίδα και να «θυσιαστεί» για το κοινό καλό. Το μόνο που ζητούν είναι η Σταυρούλα (και η κάθε Σταυρούλα) να μπορεί να κάνει τη δουλειά της χωρίς εκφοβισμούς, χωρίς να φιλτράρει διπλά αν θα εκθέσει την αλήθεια και χωρίς να δέχεται ποινικές διώξεις κάθε φορά που θα αναφέρει την τελεσίδικη απόφαση ενός δικαστηρίου.

ΠΗΓΗ: epohi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γάζα: Πάνω από 41.802 Παλαιστίνιοι νεκροί μέχρι τώρα από τις ισραηλινές επιδρομές

Χωρίς διακοπή και τέλος, το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ...

Θέμης Τζήμας: «Το πολιτικό μας σύστημα θα καταρρεύσει με μια εθνική τραγωδία όπως το 1974» (ΒΙΝΤΕΟ)

*Ο δικηγόρος και διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Θέμης Τζήμας,...

Έκανε γενέθλια για τα 50 χρόνια της ΝΔ και αγόρασε σχοινί

*Του Κώστα Βαξεβάνη - Συνήθως στα γενέθλια τηρούνται τα...

Μέση Ανατολή / Έντονη ανησυχία για νέα ισραηλινή επιχείρηση εναντίον του Ιράν

*Γράφει ο Σωτήρης Ρούσσος - Σήμερα, ισραηλινά think tanks...
Διαφήμιση