Στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας από το Ηράκλειο μέχρι τη Θεσσαλονίκη κι από μέχρι την Πάτρα μέχρι την Καβάλα βγήκαν την Πέμπτη πολίτες της χώρας εκφράζονταν την κάθετη αντίθεσή τους στο εργασιακό έκτρωμα, το οποίο συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή.
Χιλιάδες εργαζόμενοι, απεργοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διατράνωσαν την Πέμπτη 21/9 την «αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά, στην κοροϊδία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις τριετίες, στην εγκληματική πολιτική που βουλιάζει δικαιώματα, ζωές και περιουσίες στη λάσπη». Πρόκειται για το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων ανοίγει τον δρόμο για 6ήμερη εργασία, καταργεί το 40ωρο, ποινικοποιεί την παρεμπόδιση «με οποιοδήποτε τρόπο» όλων όσοι θέλουν να εργαστούν κατά τη διάρκεια απεργίας κ.ά.
Το φωτορεπορτάζ του Άγγελου Καλοδούκα για την ιστοσελιδα Left.gr:
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, καθώς και δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία. Στο συλλαλητήριο της Αθήνας έδωσαν το «παρών» η ΑΔΕΔΥ (πλ. Καυθμώνος), κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, μεγάλα Εργατικά Κέντρα, συλλογικοί φορείς, συνδικάτα και Ομοσπονδίες εργαζομένων, ενώ αλγεινή εντύπωση -όχι όμως έκπληξη- προκαλεί η απουσία της ΓΣΕΕ προκαλώντας πυρά περί απεργοσπασίας.
Δυναμικό «παρών» δίνει το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο, καθώς και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Παρούσα και η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου καθώς και πλήθος μελών, στελεχών και βουλευτών.



Μαζική ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Ξεχώρισαν οι εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι συνεχίζουν να διεκδικούν την μόνιμη πρόσληψή τους επί χρόνια και έχουν στοχοποιηθεί ακόμη και με αύρες της ΕΛ.ΑΣ. επί ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οι εργαζόμενοι πογράμμισαν την απόφασή τους «να μην αποδεχθούν τη σύγχρονη σκλαβιά, με όσους νόμους και διατάξεις κι αν την επικυρώσουν, κράτος και κυβερνήσεις».
Διεκδίκησαν «Συλλογικές Συμβάσεις, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, σταθερό ωράριο εργασίας, δουλειά με δικαιώματα». Εξέφρασαν, επίσης, την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες από τις πλημμύρες και διεκδίκησαν «άμεσες αποζημιώσεις στο 100%, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους».
«Το 8ωρο κερδήθηκε με αγώνες και με αίμα», και «με απλήρωτη εργασία και τσάκισμα μισθών χτίζονται τα κέρδη των αφεντικών» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο, ενώ παράλληλα οι διαδηλωτές υπογράμμισαν πως «έχουν ανοιχτό μέτωπο με την πολιτική που βουλιάζει συνολικά τη ζωή και τα δικαιώματά τους, γιατί τα θεωρεί “κόστος” που ζημιώνουν τα κέρδη».
«Είμαστε εδώ για να εκπροσωπήσουμε τις μπεζ στολές, που 31 Οκτωβρίου δυστυχώς θα πάνε στο ταμείο ανεργίας», σημείωσε ο Θάνος Ψαρόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών. «Οι ανάγκες της Πυροσβεστικής δεν είναι εποχιακές», υπογράμμισε και χειροκροτήθηκε θερμά από τους συναδέλφους του και όλους τους συγκεντρωμένους.
Συλλαλητήρια λαμβάνουν χώρα και στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για εργασιακό μεσαίωνα αλλά και νέο έγκλημα στα εργασιακά. Σωματεία και τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι καταστρατηγείται το δικαίωμα στο 8ωρο και το πενθήμερο ενώ θεσπίζονται μία σειρά από μέτρα που ποινικοποιούν την απεργιακή δράση.
Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο διοργάνωσε συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που ξεκίνησελίγο μετά τις 11 το πρωί:
Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας συμμετέχει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Σε δήλωσή του σημείωσε:
«Σήμερα δίνεται μια ηχηρή απάντηση σε όλη τη χώρα από το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στην κυβέρνηση, το κράτος, τη μεγαλοεργοδοσία, τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, με αιχμή το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα, που συζητιέται αυτές τις ώρες στη Βουλή.
Ακόμα, δίνεται μια ηχηρή απάντηση για το μεγάλο ψέμα, την κοροϊδία με τις τριετίες που έφερε η κυβέρνηση, αλλά και για την εγκληματική πολιτική της που βουλιάζει τις ζωές, τις περιουσίες και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού μέσα στις λάσπες του “κόστους – οφέλους”, σε αυτή τη λογική για να υπηρετηθούν τα κέρδη των λίγων. Γι’ αυτό η λύση είναι μία: Ένας για όλους και όλοι για έναν».
Πηγή: left.gr
Φωτογραφίες: EUROKINISSI, Left.gr, 902.gr