Αόρατες μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Πολύ μικρές μειώσεις που δεν θα φανούν καν στους καταναλωτές, καθώς αναμένεται να μειωθεί η επιδότηση, έφερε η ανακοίνωση των τιμολογίων λιανικής για τον ερχόμενο Δεκέμβριο από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι προβλέψεις που διατυπώνονταν τις τελευταίες μέρες για μειώσεις άνω του 10% στα τιμολόγια λιανικής δεν επιβεβαιώθηκαν και αυτό αποτυπώνεται πρωτίστως στην κυρίαρχη της αγοράς, ΔΕΗ. Η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο τιμολόγια που κυμαίνονταν λίγο κάτω από τα 40 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τη χαμηλή κατανάλωση. Η χρέωση αυτή πέφτει τον Δεκέμβριο στα 38 λεπτά του ευρώ. Ομως, για τον καταναλωτή, η τιμή τελικής χρέωσης δεν θα αλλάξει και θα παραμείνει στα 15-17 λεπτά, καθώς αυτή διαμορφώνεται αφού ανακοινωθεί η κρατική επιδότηση τις επόμενες μέρες. Ο μοναδικός ωφελημένος από την ισχνή αυτή μείωση θα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός, που θα εκταμιεύσει μικρότερα ποσά. Κάτω από τα 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα κυμαίνονται και οι χρεώσεις λιανικής των υπόλοιπων εταιρειών προμήθειας, με τιμές που κυμαίνονται καθώς ισχύουν εκπτώσεις συνέπειας.

Στο μεταξύ και όσο προχωρά ο Νοέμβριος επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η εκτίμηση ότι το νέο σύστημα που εφάρμοσε η κυβέρνηση από τον περασμένο Αύγουστο, καταργώντας -υποτίθεται- τη ρήτρα αναπροσαρμογής, οδήγησε σε τεράστια υπερκέρδη. Οπως συνέβη και χθες, οι εταιρείες υποχρεώνονται να ανακοινώνουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα δέκα μέρες πριν λήξει ο προηγούμενος, «μαντεύοντας» τις τιμές χονδρικής που θα γράψει το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ).

Τον περασμένο Αύγουστο, η μέση τιμή χονδρικής απεδείχθη ότι ήταν 430,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα αλλά η μέση λιανικής που είχαν ανακοινώσει οι εταιρείες στις 20/7 ήταν 606,2, αφήνοντας ένα περιθώριο μικτού κέρδους 40,9%. Αυτό το περιθώριο εκτοξεύθηκε τους επόμενους μήνες. Τον Σεπτέμβριο έφτασε το 90,9%, αφού τα τιμολόγια λιανικής κυμάνθηκαν στα 790,8 ευρώ, ενώ η μέση χονδρική έμεινε στα 414,2 ευρώ. Τον Οκτώβριο, το περιθώριο κέρδους έσπασε ρεκόρ φτάνοντας στο 166,2% αφού η μέση χονδρική έπεσε στα 232,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τον Νοέμβριο οι χονδρεμπορικές τιμές συνεχίζουν χαμηλά και διαμορφώνουν έως τώρα μέσον όρο 207 ευρώ, οπότε το περιθώριο κέρδους θα είναι πάλι πάνω από 90%.

Αυτές οι τεράστιες αποκλίσεις και τα υπερδιογκωμένα περιθώρια (ακόμη και αν αφαιρεθεί το εύλογο κέρδος, το λειτουργικό κόστος κ.λπ.) ανάγκασαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών. Ολα θα εξαρτηθούν, όμως, από το πώς θα υπολογιστούν αυτά τα υπερκέρδη, καθώς ο τρόπος θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, ενώ στην τροπολογία έγιναν δεκτά αιτήματα των προμηθευτών να αφαιρούνται κόστη για επισφάλειες, απώλειες συστήματος, αντιστάθμιση κινδύνου, εκπτώσεις κ.ά.

*Του Άρη Χατζηγεωργίου

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο ηθοποιός Donald Sutherland. Ο θρυλικός...

Πορεία στο Σύνταγμα με σύνθημα “Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργαζόμενους” (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα...

Μητσοτάκης αμετανόητος, με υποσχέσεις και δειλά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα

Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ...
Διαφήμιση