Ανθρωπιστική αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στέλνει ο ΟΗΕ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο ΟΗΕ θα στείλει αυτό το Σαββατοκύριακο μια αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για να αξιολογήσει κυρίως τις ανθρωπιστικές ανάγκες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ, διευκρινίζοντας ότι ο διεθνής οργανισμός δεν είχε πρόσβαση στην περιοχή αυτή “εδώ και σχεδόν 30 χρόνια”.

“Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και ο ΟΗΕ συμφώνησαν να σταλεί μια αποστολή στην περιοχή. Η αποστολή θα λάβει χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο”, δήλωσε.

“Δεν είχαμε πρόσβαση σε αυτή την περιοχή εδώ και σχεδόν 30 χρόνια”, λόγω “της περίπλοκης γεωπολιτικής κατάστασης”, “άρα είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να εισέλθουμε”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Δεκαμελής ομάδα της οποίας ηγούνται αξιωματούχοι του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) “θα επιδιώξει να αξιολογήσει την κατάσταση επί τόπου και να εντοπίσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες, τόσο για τους ανθρώπους που παραμένουν όσο και για εκείνους που μετακινούνται”.

Μαζική έξοδος

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται την αρμενική κυβέρνηση, 97.735 άνθρωποι από το Ναγκόρνο Καραμπάχ εισήλθαν στην Αρμενία.

“Πρέπει να υπενθυμίσουμε την ανάγκη για όλο τον κόσμο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, κυρίως όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι κανένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν θα συμμετέχει σε αυτήν την “αρχική αποστολή” που θα επικεντρωθεί μόνο σε θέματα “ανθρωπιστικού χαρακτήρα και προστασίας”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε νωρίτερα σήμερα μια αποστολή του ΟΗΕ να μπορέσει να μεταβεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ “εντός των προσεχών ημερών” απέναντι στη “μαζική έξοδο” των Αρμενίων που εγκαταλείπουν αυτό τον θύλακα συνεπεία της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ εξήγησε ότι ο ΟΗΕ εργάζεται με την αρμενική κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί αυτή η εισροή προσφύγων που διασχίζουν τα σύνορα.

“Οι ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρίσκονται επί του πεδίου στα σύνορα από την πρώτη ημέρα όταν η πρώτη ομάδα προσφύγων έφθασε εξαντλημένη, φοβισμένη και ανήσυχη για το μέλλον”, σημείωσε. Η HCR παρέχει κυρίως βοήθεια σε τεχνικό εξοπλισμό (υπολογιστές, τάμπλετ) για την καταγραφή των προσφύγων.

Η Καβίτα Μπελάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) στην Αρμενία, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ μέσω βιντεοσύνδεσης πως τεράστια πλήθη καταπονημένων και τρομαγμένων ανθρώπων συγκεντρώνονται στα κέντρα καταγραφής.

«Αυτή είναι μία κατάσταση όπου έζησαν εννέα μήνες υπό αποκλεισμό», είπε. «Και όταν έρχονται, είναι όλο αγωνία, είναι τρομαγμένοι, είναι φοβισμένοι και θέλουν απαντήσεις». «Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε έως 120.000 ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πόσοι θα έρθουν σε αυτή τη συγκυρία», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των προσφύγων. Τα αρχικά σχέδια ήταν για περίπου 70-90.000 πρόσφυγες αλλά θα πρέπει τώρα να επικαιροποιηθούν, πρόσθεσε.

Περίπου το ένα τρίτο των προσφύγων είναι παιδιά, δήλωσε άλλη αξιωματούχος της UNHCR στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η κύρια ανησυχία για εμάς είναι πως πολλά από αυτά έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους», δήλωσε η Ρεγκίνα Ντε Ντομινίσις, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF.

«Εθνική αποκάθαρση» καταγγέλλει η Αρμενία

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει τον λόγο για την έξοδο των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ που βρίσκεται σε εξέλιξη, απορρίπτοντας ντε φάκτο τις κατηγορίες για εθνική αποκάθαρση που διατύπωσε η Αρμενία εναντίον του Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν μπορούμε να πούμε ποιος είναι ένοχος (για την έξοδο), επειδή δεν υπάρχουν άμεσοι λόγοι για τέτοιες ενέργειες», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ωστόσο, οι κάτοικοι εκφράζουν την επιθυμία να φύγουν από την περιοχή του Καραμπάχ (…) και το πιο σημαντικό είναι πως εκείνοι που έλαβαν αυτή την απόφαση να μπορούν να το κάνουν σε καλές συνθήκες», πρόσθεσε.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είδε από την πλευρά του στην έξοδο αυτή την απόδειξη μιας «εθνικής αποκάθαρσης» που ενορχήστρωσε το Αζερμπαϊτζάν και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: AP Photo/Vasily Krestyaninov

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκινά το ψηφιακό ξήλωμα της εκπαίδευσης

Με τυμπανοκρουσίες επιχειρεί για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση...

Συμφωνία Πρεσπών και Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα

*Γράφει ο Νίκος Λακόπουλος - «Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση...

Πυρά κατά Μητσοτάκη για ακρίβεια και εισοδήματα από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Στο στόχαστρο ο Κ.Μητσοτάκης, με τα...

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο φορολογικό σύστημα

Πρόταση Νόμου για το Φορολογικό, που περιλαμβάνει μείωση του...
Διαφήμιση