Ανοιχτή Πόλη για πρόσφυγες Ελαιώνα: Στήριξη και ένταξη, όχι εξορία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η Ανοιχτή Πόλη συμμετείχε σήμερα, με τους δημοτικούς συμβούλους της Κυριάκο Αγγελάκο και Έφη Γιαννοπούλου, στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν, στο υπό εκκένωση camp του Ελαιώνα, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Αθηναίων, μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ, δικηγόρους των συλληφθέντων αλληλέγγυων των προηγούμενων ημερών και το μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θ. Καμπαγιάννη.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η βίαιη αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων περιφρονεί τα αναγνωρισμένα δικαιώματά τους, καθώς γίνεται σε κενό μέριμνας για τη στέγαση και την ένταξή τους, αποδομώντας την ήδη δύσκολη καθημερινότητά τους και υπονομεύοντας τον καθημερινό αγώνα τους για ένταξη στον αστικό κοινωνικό ιστό. Η δημοτική αρχή πρέπει να απαιτήσει τη συνδρομή της πολιτείας για τη συγκρότηση ολοκληρωμένων μηχανισμών στήριξης και ένταξης, όπως επιβάλλεται από τις διεθνείς συνθήκες. Η ευθύνη για την απουσία τέτοιων μηχανισμών βαρύνει τόσο την κυβέρνηση, η οποία όπως και σε άλλα θέματα προτιμά να επενδύσει σε ακροδεξιά ανακλαστικά, όσο και τη δημοτική αρχή που έχει επιλέξει το ρόλο παθητικού θεατή. Σε κάθε περίπτωση, η βίαιη αστυνομική καταστολή δεν συνιστά προσφυγική πολιτική, όπως δεν συνιστά και ο εξοβελισμός των προσφύγων σε απομακρυσμένα στρατόπεδα που ακυρώνει τη μάχη τους για ένταξη.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου διεκδίκησαν από κυβέρνηση και δημοτική αρχή λύσεις για την αξιοπρεπή παραμονή των προσφύγων στην Αθήνα. Ζητήσαμε πολιτικές στήριξης για την ένταξή τους στο αστικό περιβάλλον, και για τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στις δουλειές και στα σχολεία μας. Η ρατσιστική πολιτική που θέλει να δυσκολεύουμε την καθημερινότητα και να «κάνουμε κόλαση» τη ζωή αυτών των ανθρώπων βρίσκει απέναντί της τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών που θέλουν να ζουν σε μια πόλη δημοκρατίας και αλληλεγγύης.

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

21η Απριλίου 1967 / «Η Ιστορία κάτι χρωστάει στα θύματα της χούντας και στις οικογένειές τους»

*Συνέντευξη του συγγραφέα Δημήτρη Βεριώνη στον Δημήτρη Κανελλόπουλο -...

Έτσι μας φόρτωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζημιά 42,4 € από τις τράπεζες

*Της Μαριάννας Τόλια - Η κυβέρνηση πανηγύρισε για τα...
Διαφήμιση