Ανεμογεννήτριες στα καμένα / Έρχεται η «γαλάζια» κυβερνητική λαίλαπα, όχι η πράσινη ανάπτυξη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σοκαρισμένο το πανελλήνιο πληροφορήθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ότι είκοσι ημέρες μετά τη μεγαλύτερη φωτιά στην Ευρώπη, αυτή που κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα δάσους στον Έβρο, η η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης προχώρησε στις 20 Σεπτεμβρίου στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ), «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου».

Η είδηση προκάλεσε την έκρηξη οργής των πολιτών, θέτοντας για μια ακόμα φορά υπό αμφισβήτηση μια καθαρή μορφή ενέργειας όπως είναι η αιολική και δυσφημώντας συνολικά τις ΑΠΕ. 

Το μέγα πρόβλημα δεν είναι οι ΑΠΕ αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς έχει πάρει τη στρατηγική απόφαση να «φυτέψει» ανεμογεννήτριες ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές που η τοποθέτησή τους έχει απορριφθεί ακόμα και από τον αρμόδιο Οργανισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να συνειδητοποιήσουμε όλοι την αποκλειστική ευθύνη που φέρει η κυβέρνηση:

-Η αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) στο «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου», δόθηκε ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης

– Το Περιφερειακό Συμβούλιο παρέκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ

– Ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι οργανισμός που εποπτεύεται από τον ΥΠΕΝ και έχει ως σκοπό την εφαρμογή της πολιτικής για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

– Από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ, η θετική εισήγηση βασίστηκε απλά σε μία σχετική ερώτηση του Προέδρου του ΠΕΣΠΑ προς τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ, ο οποίος «ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου», χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση και αντίκρουση των θέσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ, έστω και για τα μάτια του κόσμου!

Οι γνωμοδοτήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ έχουν πλέον διακοσμητική αξία για τη ΓΔΠΠ του ΥΠΕΝ και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, παρά το γεγονός πως για την πλειοψηφία των έργων ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι η μοναδική υπηρεσία που ασχολείται με τη δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων τους στις περιοχές NATURA.

Όπως σημειώνει η ΕΟΕ, «το ΥΠΕΝ έχει στα χέρια του όλες τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες και τα νομοθετικά εργαλεία για τη βέλτιστη ρύθμιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας προς την κατεύθυνση της προστασίας των απειλούμενων γυπών, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις όχι απλά δεν τις συμβουλεύεται, αλλά ακόμα και τις καταστρατηγεί».

Και ακόμα ότι η συγκεκριμένη αδειοδότηση στα καμένα του Έβρου και εντός περιοχής NATURA είναι ένας κρίκος από την ανησυχητικά όλο και αυξανόμενη αλυσίδα αδειοδοτήσεων, κυρίως έργων ΑΠΕ, «που λαμβάνουν χώρα ενώ υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια της δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων των έργων στις περιοχές NATURA και τα προστατευτέα αντικείμενα αυτών».

Συγκεκριμένα εκτός από την αδειοδότηση αιολικού στα καμένα του Έβρου, αγνοώντας την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, έχει, επίσης, δοθεί, το πράσινο φως παρά την αρνητική γνωμοδότηση του αρμόδιου Οργανισμού του ΥΠΕΝ και για τα εξής αιολικά πάρκα:

-ΑΣΠΗΕ «ΘΡΟΝΟΣ», «ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ», «ΠΕΝΘΙΜΟΝ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Κομψάτου

– ΑΣΠΗΕ «ΛΟΦΟΣ-ΠΟΥΛΙΑ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»

– ΑΣΠΗΕ «ΜΑΤΙ-ΚΟΣΚΙΝΑ», «ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ-ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ», «ΣΚΟΠΙΑ-ΒΡΑΧΑΚΙ» στις Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»

– ΑΣΠΗΕ ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ στην Π.Ε. Καρδίτσας, εντός της ΖΕΠ «Όρη Άγραφα»

Πηγή: avgi.gr

Φωτογραφία: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γάζα: Η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά...

Εξελίξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ: Ραγκούσης – Θεοχαρόπουλος ζητούν δημοψήφισμα για την κεντροαριστερά

Μπαράζ κινήσεων και προτάσεων έρχεται στην Κεντροαριστερά μετά τα...

Ο «έμπορος αστείων» Μητσοτάκης και η «αριστεία» του (ανύπαρκτου) ανεμιστήρα 

*Γράφει ο Γεράσιμος Χολέβας - Στις πρώτες δηλώσεις του...

Έκρηξη με μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο μαγειρικών σκευών στην Κάτω Κηφισιά

Αναστάτωση στην περιοχή της Κάτω Κηφισιάς μετά από μεγάλη...
Διαφήμιση