Αλέξης Τσίπρας: Ομιλία στο κλειστό γήπεδο «Απόλλωνα» στην Πάτρα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Πολίτες της Πάτρας. Ένα μήνυμα στέλνουμε σήμερα από εδώ, από τη Δημοκρατική Αχαΐα. Ήρθε η ώρα του λαού», είπε στην αρχή της ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση της ακρίβειας και των ανισοτήτων, των υποκλοπών και των εκβιασμών. Η κυβέρνηση της διαφθοράς και της εκτροπής. Ήρθε η ώρα να κριθεί από τον Ελληνικό λαό. Ούτε από τους δημοσκόπους, ούτε από τους καναλάρχες, ούτε από τους εκβιαζόμενους υπουργούς και βουλευτές της», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Ήρθε η ώρα να απαντήσει ο κάθε πολίτης, ό,τι κι αν ψήφισε στις τελευταίες εκλογές, στο δίλημμα που με τον πιο επιτακτικό τρόπο βάζει η σκληρή πραγματικότητα:

Δημοκρατία, ή Νέα Δημοκρατία. Δικαιοσύνη, ή Μητσοτάκης. Και να είστε σίγουροι, η απάντηση θα είναι συντριπτική.

Η απάντηση θα είναι Δημοκρατία. Η απάντηση θα είναι Δικαιοσύνη.

Η απάντηση θα είναι η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές, όποτε και αν στηθούν οι κάλπες.

Ο εφιάλτης θα τελειώσει. Η δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη θα επιστρέφουν».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι βαρύ το τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός λαός τα τριάμισι τελευταία χρόνια. «Είναι βαρύ το τίμημα για τη κοινωνία, για την οικονομία, για τη δημοκρατία, για τις ζωές των ανθρώπων. Τρεισήμισι χρόνια τώρα είδαν πολλά τα μάτια μας και είναι βαρύς ο λογαριασμός. Είδαμε χιλιάδες συνανθρώπους μας να πεθαίνουν έξω από μονάδες εντατικής θεραπείας, σε ένα παρατημένο ΕΣΥ. Είδαμε να παραδίδουν την Υγεία στην κερδοσκοπία. Να εκμεταλλεύονται την αγωνία της αρρώστιας και του θανάτου.

Είδαμε να λεηλατούν με απευθείας αναθέσεις τα δημόσια ταμεία. Είδαμε τη φτώχεια να αυξάνεται, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ασφυκτιούν. Είδαμε και βλέπουμε τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημα κάθε μέσου νοικοκυριού από τη δεύτερη βδομάδα του μήνα.

Είδαμε και βλέπουμε τις τιμές στα Σούπερ μάρκετ να ανεβαίνουν χωρίς μέτρο. Και η Ελλάδα με τους χαμηλότερους μισθούς και τα χαμηλότερα εισοδήματα στην ΕΕ, να γίνεται η χώρα με τις υψηλότερες τιμές. Είδαμε και βλέπουμε τις τράπεζες να έχουν από τα υψηλότερα επιτόκια χορηγήσεων και χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων στην ΕΕ.

Να μη δανείζουν παρά μόνο όσους δε χρειάζονται δανεισμό. Και να οργανώνουν σε συνεργασία με τα funds την αρπαγή της κατοικίας και της περιουσίας της μεσαίας τάξης, που υποτίθεται ότι ήρθανε να προστατέψουνε. Είδαμε Οικογένειες χάνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς για μερικές χιλιάδες ευρώ. Και την ίδια ώρα οι Πάτσηδες και τα κοράκια να πλουτίζουνε», τόνισε.

«Είδαμε και βλέπουμε τη διαφθορά να έχει εγκατασταθεί σε όλες τις πλευρές του κράτους. Ρουσφέτι, νεποτισμός και κομματισμός, να συνοδεύουν κάθε κυβερνητική πράξη. Είδαμε να απαγορεύεται στους νέους μας ακόμα και να ονειρευτούν. Να ταπεινώνονται σε στατιστικές ανεργίας, σε δουλειές με αμοιβές πείνας, χωρίς δικαιώματα και προοπτική ή να σπρώχνονται στο δρόμο της μετανάστευσης.

Και η κυβέρνηση να καταργεί το οχτάωρο και να επιβάλει την εργασιακή ζούγκλα. Είδαμε, τον Πολιτισμό αλλά και τους ανθρώπους του πολιτισμού να απαξιώνονται. Την Ακρόπολη να τσιμεντώνεται, τα γλυπτά του Παρθενώνα να ευτελίζονται.

Βιαστές να προστατεύονται, αλλά τα πτυχία των καλλιτεχνών να υποβιβάζονται. Και τέλος είδαμε το σκοτάδι να απλώνεται πάνω από τη δημοκρατία».

Το κράτος δικαίου έγινε παρακράτος Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με έμφαση:

«Το κράτος δικαίου να γίνεται παρακράτος Μητσοτάκη. Την ΕΥΠ να γίνεται ΚΥΠ, Καθεστωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, στην υπηρεσία του καθεστώτος. Και την εθνική μας ασφάλεια να εμπλέκεται και αυτή σε παίγνια εκβιασμών τύπου μαφίας, με την παρακολούθηση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Και αναρωτιόμαστε:

Θα δώσει μια εξήγηση ο κος Μητσοτάκης για αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή; Ή θα πάμε έτσι μέχρι τις εκλογές, με βαριά σκιά πάνω από το πολιτικό σύστημα. Και πάνω από τις Ένοπλες δυνάμεις της χώρας; Θα μας πει γιατί έδωσε εντολή να τους ακούει και να τους παρακολουθεί η ΕΥΠ; Υπήρχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθεί τους αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων και τους επικεφαλής των εξοπλισμών ή απλά ήθελε τη σιωπή τους για τα εξοπλιστικά προγράμματα;

Υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας που άκουγε υπουργούς του ή ήθελε να τους έχει στο χέρι; Υπάρχουν λόγοι Εθνικής ασφάλειας που άκουγε τον κο Ανδρουλάκη ή ήθελε και συνεχίζει να θέλει το κόμμα το κόμμα του σε ομηρεία μετά τις εκλογές με απλή Αναλογική;

Αν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας γιατί δε μας τους λέει; Γιατί δεν ενημερώνει τον Ελληνικό λαό; Γιατί επιχείρησε να βυθίσει την αλήθεια στο σκοτάδι, με εκβιασμούς και με απειλές; Και έχει το θράσος σήμερα να μας κουνά και το δάκτυλο. Ο ωτακουστής πρωθυπουργός που πιάστηκε με τον κοριό στη πλάτη μας κάνει μαθήματα κοινοβουλευτισμού. Και να μιλά για πεζοδρόμιο».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για προδοσία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και απαξίωσή της, παραβιάζοντας τους κανόνες της.

«Αλλά ακόμη κι έτσι, καλό είναι να του θυμίσουμε μιας και μιλάει για πεζοδρόμια και για πλατείες. Ότι και αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Δημοκρατικής παράδοσης του λαού μας. Στα πεζοδρόμια και στις πλατείες κερδήθηκαν οι δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας.

Από τον Καλλέργη και τον Μακρυγιάννη, ως τη Πρωτομαγιά του 36. Από τη κατοχή έως το Πολυτεχνείο. Και από τον ανένδοτο για τη δημοκρατία του Γεωργίου Παπανδρέου και τις διαδηλώσεις για την αποστασία μέχρι τους αγώνες του 114 και τις συγκεντρώσεις της μεταπολίτευσης. Ας μη τα υποτιμά λοιπόν τόσο πολύ τα πεζοδρόμια και τις πλατείες, ο κος Μητσοτάκης.

Γιατί είναι μέρος της ιστορίας μας. Έδωσαν ζωή και αίμα στη Δημοκρατία, στην ελευθερία, στην περηφάνια και την αξιοπρέπεια, του λαού και της πατρίδας μας. Να τα φοβάται, ναι. Αλλά να μην τα υποτιμά».

«Η Δεξιά του 2023 έχει επιστρέψει στη Δεξιά του 1989»

Δεν ήταν αστοχία «τα άθλια παρακρατικά μέσα που χρησιμοποίησε ο κος Μητσοτάκης και το άθλιο δίκτυο των υποκλοπών», όπως σημείωσε αλλά «μέθοδος διακυβέρνησης». Και πρόσθεσε:

«Είναι ανήθικα μέσα στην υπηρεσία μιας ανήθικης πολιτικής. Είναι το καθεστώς που επιχείρησε να οικοδομήσει. Αλλά όπως διδάσκει η ιστορία, τα καθεστώτα πέφτουν από τον λαό. Για αυτό κι εμείς στο λαό πλέον και μόνο στον λαό απευθυνόμαστε.

Δε νομιμοποιούμε την εκτροπή. Δε νομιμοποιούμε τον ακρωτηριασμό της δημοκρατίας. Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Και μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας από το κοινοβούλιο στον λαό. Τον ανώτατο κριτή. Αναρωτιέμαι, όμως, αφού ο κος Μητσοτάκης διατείνεται ότι έχει τόσο μεγάλη δημοσκοπική υπεροχή. Αφού η στρατιά των παπαγάλων βεβαιώνει μονότονα από το πρωί ως το βράδυ για τη νίκη του.

Γιατί δε σηκώνει το γάντι; Γιατί δε προκηρύσσει εκλογές; Γιατί ξέρει ότι όποτε και να τις προκηρύξει τη Δευτέρα των εκλογών θα έχουμε στο Μέγαρο Μαξίμου τελετή παράδοσης και παραλαβής. Αν δεν αποφασίσει να μιμηθεί τον κύριο Σαμαρά του 2015.

Ο κος Μητσοτάκης φοβάται τη λαϊκή ετυμηγορία. Φοβάται και τη σύγκριση. Για αυτό και δεν έχει δεχθεί επτά χρόνια τώρα που είναι αρχηγός ούτε μια φορά να συμμετάσχει σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση.

Καταφεύγει διαρκώς σε διχαστικές ακρότητες, σε ύβρεις, σε ψέματα και σπασμωδικές κινήσεις. Η Δεξιά του 2023 έχει δυστυχώς επιστρέψει στη Δεξιά του 1989. Λάσπη, διώξεις, τρομοκρατία, ειδικά δικαστήρια, μαύρες σακούλες, ψέματα, δολοφονίες χαρακτήρα, ακόμα και προβοκάτσιες έχουν μπει στην ημερήσια διάταξη.

Αυτή η εκστρατεία μίσους και διαβολής είναι βέβαιο ότι θα εντείνεται όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Κι αυτό απαιτεί από όλο το λαό μας ψυχραιμία και δημοκρατική εγρήγορση. Να μην επιτρέψουμε στο καθεστώς να επιβάλει την τοξικότητα ως κανονικότητα.

Να απαντήσουμε στην επίθεση των φαύλων με αντεπίθεση της δημοκρατίας. Γι’ αυτό και εμείς απέναντι στη χυδαιότητα και στη τοξικότητα, απέναντι στο θράσος και στην εκτροπή, θυμόμαστε και ακολουθούμε τα λόγια του συντοπίτη σας, που ονομάστηκε Γέρος της Δημοκρατίας: Τρομοκρατούμε τους τρομοκράτες. Αυτό κάνουμε».

«Ο πολιτικός μας αντίπαλος είναι ένας και είναι η Δεξιά»

«Η ιστορία του τόπου θυμίζει στους παλαιότερους αλλά και διδάσκει σε εμάς τους νεότερους, ποια ήταν και ποια είναι η στάση της Δεξιάς και της οικογένειας Μητσοτάκη απέναντι στη Δημοκρατία. Όσα ζούμε είναι πρωτοφανή, αλλά κανείς δε μπορεί να πει ότι δεν τα περίμενε από τη ΝΔ ενός Μητσοτάκη. Αυτό που δεν περιμένουμε ίσως είναι η επαμφοτερίζουσα στάση δυνάμεων του προοδευτικού και δημοκρατικού τόξου.

Σεβόμαστε κάθε προοδευτική δύναμη του τόπου. Και επιθυμούμε το διάλογο και τη συνεργασία. Δεν βλέπουμε εχθρούς απέναντί μας στο κέντρο και στα αριστερά του πολιτικού χάρτη. Ο πολιτικός μας αντίπαλος είναι ένας και είναι η Δεξιά.

Η Δεξιά του κου Μητσοτάκη. Και στο δημόσιο διάλογο, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης, πολέμου και τοξικότητας, εμείς επιχειρούμε να μιλάμε με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με υπονοούμενα. Οι θέσεις μας στη δημόσια συζήτηση αφορούν τη πολιτική και όχι τη παραπολιτική. Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω.

Δε θεωρούμε ότι είναι ηθικά αδιανόητο. Θεωρούμε ότι είναι πολιτικά αδιανόητο, να αφήνεται σήμερα να εννοηθεί ότι ο κος Ανδρουλάκης θα μπορούσε την επόμενη των εκλογών με Απλή Αναλογική, να συνεργαστεί με τον κο Μητσοτάκη.

Και αυτό όχι γιατί δε μπορούμε να φανταστούμε πως το θύμα των υποκλοπών σήμερα, θα μπορεί αύριο να συγκυβερνά με τον θύτη του. Αλλά γιατί δε μπορούμε να φανταστούμε πως είναι δυνατόν το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο να συνεργαστεί με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη, του κου Βορίδη, του κου Πλέυρη, του κου Γεωργιάδη και εσχάτως και του κου Καρατζαφέρη.

Δε μπορούμε να φανταστούμε το κόμμα του Παπανδρέου αντί να είναι μέρος της αλλαγής και της προοδευτικής διακυβέρνησης να αφήνει ανοιχτό να γίνει υποστήριγμα της πιο άθλιας κυβέρνησης της δεξιάς από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Αυτό δε μπορούμε να φανταστούμε. Και ούτε πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση ένα είναι το σίγουρο :

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στις εκλογές της απλής αναλογικής, είναι αυτή που μπορεί να φέρει και θα φέρει την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση. Δε το λέμε με διάθεση υπεροψίας, ούτε με διάθεση ψηφοθηρίας. Το λέμε γιατί αυτή είναι η αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Για να ανοίξει ο δρόμος της αλλαγής και τη προοδευτικής συνεργασίας, προϋπόθεση αριθμητική αλλά και ηθική και πολιτική, από ότι φαίνεται, είναι η νίκη, και μάλιστα η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της Απλής Αναλογικής.

Για αυτό και σήμερα από εδώ από τη Δημοκρατική Αχαία, καλούμε κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη να συστρατευτεί στον αγώνα μας για τη πολιτική αλλαγή.

Μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα. Αλλά σίγουρα συμφωνούμε στην ανάγκη η χώρα και η δημοκρατία να ανασάνει. Σίγουρα συμφωνούμε στην ανάγκη το καθεστώς Μητσοτάκη να νικηθεί. Η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα δώσει όχι μόνο το πολιτικό, αλλά και το ηθικό πλεονέκτημα για μια κυβέρνηση των νικητών, για μια κυβέρνηση μακράς πνοής, μια κυβέρνηση ισχυρή και ικανή να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της αδικίας, της ανασφάλειας, της σήψης και της παρακμής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αναστέλλουν, αλλά για ένα έτος, την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα καμένα του Έβρου 

Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε...

Ενωτικοί και σε αντίθετη γραμμή με τον Φίλη, Θεοχαρόπουλος και Καλπάκης

Έχει το ενδιαφέρον του. Σε αντίθεση με το Νίκο Φίλη,...

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει 6.000 απολύσεις από τα νοσοκομεία και εισβολή εργολάβων

Το πάρτι των εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία με την ανοχή του υπουργείου Υγείας και τον εργασιακό...

Πέθανε η εγγονή του Νέλσον Μαντέλα μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο

Έφυγε από τη ζωή η Ζολέκα Μαντέλα, εγγονή του Νέλσον...
Διαφήμιση