Αλέξης Τσίπρας / Η στάση του στο θέμα του Κοσόβου διασώζει την θέση της Ελλάδας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Σπύρου Σουρμελίδη –

Οι αποστάσεις που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για το θέμα του Κοσόβου, έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε παρών στην πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Πρόταση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος τονίζει ότι η πρόταση αποσκοπεί στο να ταπεινώσει και να απομονώσει την Σερβία.

Είναι προφανές ότι αν και ο Αλ. Τσίπρας είχε ψηφίσει υπέρ, οι Σέρβοι θα μιλούσαν για συντονισμένη προσπάθεια της Ελλάδας να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη του Κοσόβου χωρίς ουσιαστικούς όρους. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι απαιτούνται περισσότερες ενέργειες από το Κόσοβο ώστε να συνεισφέρει στην ειρήνη η ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στην Σερβία χαιρετίστηκε η στάση του Αλέξη Τσίπρα, επειδή ήταν ο μόνος στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του οργανισμού, που ψήφισε παρόν και ζήτησε περισσότερες ενέργειες από το Κόσοβο για να μπει στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο πρώην πρωθυπουργός καλωσόρισε την Έκθεση, την προοπτική ένταξης του Κοσόβου και το γεγονός ότι χάρη και στις προσπάθειές της κας Μπακογιάννη, το Κόσοβο αναγνώρισε τη νόμιμη ιδιοκτησία του Μοναστηρίου Decani στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν αρκεί ως μοναδική προϋπόθεση (όπως εισηγείται η Έκθεση) και απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από την Πρίστινα ειδικά σε σχέση με την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών, για την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό. Υπογράμμισε ότι η ένταση έχει αυξηθεί πολύ στην περιοχή με αμοιβαία ευθύνη των πλευρών και απαιτούνται περισσότερες εκ των προτέρων εγγυήσεις για να συνεισφέρει πραγματικά στην ειρήνη στα Βαλκάνια, η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Προσέθεσε δε ότι απαιτείται επιπλέον συζήτηση με τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο, για το καθεστώς υπό το οποίο θα ενταχθεί στον οργανισμό.

Η έκθεση υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων, το επόμενο βήμα είναι η ψήφιση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση τον Απρίλιο. Αν ψηφιστεί, τον Μάιο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών για την τελική απόφαση.

Ακριβώς γι’ αυτό και αντιδρά το Βελιγράδι.

Είναι αρνητικό για την Ελλάδα, ότι η Έκθεση αυτή με την συγκεκριμένη η πρόταση, έγινε από την Ελληνίδα πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Η πρόταση σε κάθε περίπτωση δείχνει να αδιαφορεί για ευαίσθητες ισορροπίες που υπάρχουν αυτή την ώρα.

Η εντύπωση ότι το ΣτΕ γέρνει προς την αλβανόφωνη πλευρά, δεν μπορεί να βοηθήσει την οριστική διευθέτηση του προβλήματος. Πόσο μάλλον που βρίσκεται στο τραπέζι πρόταση της ΕΕ για την διευθέτηση.

Για όλους αυτούς τους λόγους η στάση που τήρησε ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, διασώζει και την Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει μια ενιαία ελληνική θέση η οποία δείχνει μεροληψία σε βάρος των Σέρβων.

Τα θετικά σχόλια των σερβικών μέσων για τον Τσίπρα:

Συγκεκριμένα, το glassrpske.com έγραψε μεταξύ άλλων ότι «ο Τσίπρας καταψήφισε την εισδοχή του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ζητά τον σχηματισμό της Ένωσης Σερβικών Δήμων».

Eνα άλλο σερβικό ΜΜΕ, το blic.rs, αναφέρει τα εξής: «Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην πολιτική επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέξης Τσίπρας, δεν υποστήριξε την έκθεση για την εισδοχή του αυτοανακηρυχθέντος Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

Πηγή: avgi.gr και πληροφορίες από docxumentonews.gr

Φωτογραφία: INTIME

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Διεθνές Δικαστήριο κατά Ισραήλ: «Να σταματήσει κάθε στρατιωτική ενέργεια στη Ράφα»

Οι δικαστές του ανώτατου Διεθνούς Δικαστηρίου διέταξαν σήμερα Παρασκευή...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ο Κουρέτας απέλυσε έξι υπαλλήλους επειδή χρηματίστηκαν

Σε αυτοδίκαιη αργία τέθηκαν έξι υπάλληλοι της περιφέρειας Θεσσαλίας...

Αλέξης Χαρίτσης / Πυρά κατά Μητοτάκη για την ακρίβεια τα τελευταία πέντε χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Με μια ομιλία σε υψηλούς τόνους και παράθεση επιχειρημάτων ο επικεφαλής...
Διαφήμιση