Αλέξης Τσίπρας / Η δεξιά πολυκατοικία, ο ρόλος Μητσοτάκη και η πολιτική αλλαγή

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Ιάσονα Σχινά –

Εχοντας μπει στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, τα διλήμματα της κάλπης αποτυπώνονται πλέον ευκρινώς, με τον Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύει χθες από την Τρίπολη μύδρους κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ παρουσίασε στους πολίτες της Αρκαδίας το Συμβόλαιο Αλλαγής, που φιλοδοξεί, όπως είπε, να υλοποιήσει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση. Εντούτοις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να σχολιάσει με τρόπο αν μη τι άλλο καυστικό και τις ενδοοικογενειακές ανακατατάξεις στη δεξιά πολυκατοικία, στηλιτεύοντας παράλληλα την τακτική του Μεγάρου Μαξίμου στην υπόθεση Κασιδιάρη.

Τα «κοψίματα» και ο ρόλος του Μαξίμου

Αναφερθείς στην υπόθεση του μορφώματος Κασιδιάρη και σε όσα λαμβάνουν χώρα στα δεξιά της Ν.Δ., ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγόρησε ουσιαστικά τον Κ. Μητσοτάκη για μεθοδεύσεις με το πρόσχημα του αποκλεισμού του κόμματος του καταδικασμένου νεοναζί. «Δώσανε τη δικαιοδοσία σε μια κλειστή ομάδα δικαστών να αποφασίζει ποιος μπορεί να κατέβει και ποιος όχι» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «τελικά, ο στόχος τους δεν ήταν ο Κασιδιάρης, αλλά να ελέγξουν ποια κόμματα θα κατέβουν και ποια όχι από τη λεγόμενη “δεξιά πολυκατοικία”». Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο Η. Κασιδιάρης αφέθηκε ανενόχλητος να κάνει προεκλογική καμπάνια μέσα από τη φυλακή για τρία χρόνια. Πάντως, ο Αλ. Τσίπρας καυτηρίασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην εισακούσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη συγκεκριμένη υπόθεση, να προστεθεί, δηλαδή, στον υπάρχοντα νόμο μία ρητή φράση ότι «όσοι είναι οριστικά καταδικασμένοι για εγκλήματα του 157 του Π.Κ. δεν θα μπορούν τα κόμματά τους ή όσοι έχουν τέτοιους στους συνδυασμούς τους να κατέβουν».

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών «φανέρωσαν», είπε, το περιεχόμενο των καταγγελιών του Χρήστου Τζανερίκου, του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, ο οποίος παραιτήθηκε πριν από το Πάσχα. «Τα “διαμερίσματα” εκείνων των κομμάτων που έχουν δηλώσει πίστη στον Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα των εκλογών θα κατέβουν στις εκλογές, εκείνα που δεν έχουν δηλώσει πίστη δεν θα κατέβουν» είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας.

Αλλαγή ή Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξαπέλυσε σφοδρά πυρά εναντίον του Κ. Μητσοτάκη για όλα τα ζητήματα, από την οικονομία μέχρι τη λειτουργία του κράτους και τη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, υπενθύμισε πως ως πρόεδρος της Ν.Δ. είχε υποσχεθεί ότι «θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων», ενώ αποδείχθηκε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «πρωθυπουργός της αισχροκέρδειας, των κοράκων, των γαλάζιων ακρίδων και των κοριών». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη διεύρυνση των ανισοτήτων που καταγράφεται τα 4 τελευταία χρόνια, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι στις 21 Μαΐου οι πολίτες θα πουν «ως εδώ στην αισχροκέρδεια, την αδικία, τη διαφθορά και την οικογενειοκρατία». Κατηγόρησε δε τον Κ. Μητσοτάκη ότι ευθύνεται για «τη λεηλασία της μεσαίας τάξης» προκειμένου να στηριχθούν οι οικονομικά ισχυροί.

Κάλπες κοινής λογικής

Το ότι έχουμε εκλογές απλής αναλογικής δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε εκλογές κοινής λογικής, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπογραμμίζοντας ότι η επερχόμενη αναμέτρηση δεν είναι μία εκλογική διαδικασία χαλαρής ψήφου και διαμαρτυρίας. Αντίθετα, υπάρχουν δύο εκδοχές για το βράδυ της 21ης Μαΐου: «Να πανηγυρίζουν τα μεγάλα συμφέροντα, το κατεστημένο και οι ολιγάρχες, αν πρώτο κόμμα είναι η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, ή το βράδυ να βγουν στους δρόμους να πανηγυρίσουν ο λαός, οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες».

Συμβόλαιο Αλλαγής

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους κατοίκους της Αρκαδίας ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις άμεσες προγραμματικές προτεραιότητες της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης, ξεδιπλώνοντας το Συμβόλαιο Αλλαγής με τους 11 άξονες που στοχεύουν στη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκαθάρισε ότι στην επικείμενη αναμέτρηση ο στόχος μίας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας μακράς πνοής και σταθερότητας στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων είναι εφικτός και αναγκαίος. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβόλαιο Αλλαγής περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων, τη συγκράτηση των τιμών και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, τη στήριξη του ΕΣΥ και της δημόσιας εκπαίδευσης, την επαναφορά στο Δημόσιο της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, τη δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, την ουσιαστική στήριξη των ατόμων με αναπηρία, του Πολιτισμού, αλλά και πλέγμα προτάσεων για τη στήριξη των γυναικών, των νέων και την αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης. Το 1ο άρθρο του Συμβολαίου αναφέρεται στη μεταρρύθμιση του κράτους, δίνοντας έμφαση στην αξιοκρατία, στη λογοδοσία και στη δικαιοσύνη.

Πηγή: avgi.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

8 Δεκέμβρη 2008 / 15 χρόνια από την εξέγερση που τάραξε την Ελλάδα

Ηδιαδήλωση φουντώνει.Ο Αλέξης έπεσε νεκρός αλλά είναι ζωντανός.Ζεστό αίµα...

Αντιδημοκρατική δυσανεξία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Με αφοπλιστικό τρόπο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχτηκε χθες...

2023: Ένας πλανήτης αλυσοδεμένος στα χρέη

*Γράφει η Έλλη Πετρίδη - Σε επικίνδυνη πορεία βρίσκεται...

Μέση Ανατολή: Σφυροκόπημα από το Ισραήλ στη νότια Γάζα – «Στόχος οι υπόγειες σήραγγες»

Η Γάζα φλέγεται για ακόμη ένα 24ωρο, με τον ισραηλινό στρατό...
Διαφήμιση