Ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις σοκ στα τρόφιμα – Ρεσιτάλ αποτυχίας τα κυβερνητικά pass

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Νέος γύρος ανατιμήσεων στο ράφι χτυπά χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, με τις τιμές των τροφίμων να δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Την ίδια στιγμή, γίνεται φανερή η αποτυχία του «καλαθιού του νοικοκυριού» αλλά και η πολιτική των pass από την κυβέρνηση. Άλλωστε, και η εφαρμογή του market pass από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες φαίνεται πως θα στεφθεί από απόλυτη αποτυχία, ενώ αναμένεται να δώσει νέα ανοδική ώθηση στις τιμές. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα καταγράφει για 15η ημέρα σήμερα την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος (218,19 ευρώ/MWh) σε όλη την Ευρώπη, κάτι το οποίο δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιδοτεί την αισχροκέρδεια της ΔΕΗ και των ιδιωτών στο ρεύμα εις βάρος των πολιτών.

Ξεπέρασαν το 70% οι ανατιμήσεις το προηγούμενο έτος

Παράλληλα, ήδη παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ, οι οποίες αναμένεται να αγγίξουν ακόμη και το 35% σε κάποια προϊόντα, ενώ κατά μέσο όρο θα κυμανθούν κοντά στο 12%-13% για τον Ιανουάριο. Ήδη οι εταιρείες έχουν αποστείλει στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ νέα τιμολόγια με ανατιμήσεις για πολλές κατηγορίες προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Καταναλωτή, «τα δύο τελευταία χρόνια οι αυξήσεις τιμών στα προϊόντα ξεπέρασαν σε αρκετές περιπτώσεις και το 70%», προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν καλύπτουν ούτε το ένα δέκατο της ακρίβειας παντού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις ήδη αυξημένες τιμές που επικρατούν σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε ετήσια βάση υπήρξαν μεγάλες ανατιμήσεις, πάνω από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, σε ψωμί και δημητριακά (18,7%), κρέατα γενικά (16,7%), ψάρια γενικά (1,9%), γαλακτοκομικά και αυγά (25,3%), έλαια και λίπη (20,4%), φρούτα γενικά (3,7%), λαχανικά γενικά (12,6%), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά (8,6%), λοιπά τρόφιμα (12,9%), καφέ-κακάο-τσάι (11,9%), μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων (8,9%), αλκοολούχα ποτά-μη σερβιριζόμενα (7,1%), ένδυση και υπόδηση (10,9%). Εξάλλου, μεταξύ Νοεμβρίου και Οκτωβρίου φέτος συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε είδη διατροφής, όπως σε ψωμί (1,3%), άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (2,3%), μοσχάρι (1,4%), γιαούρτι (4,4%), τυριά (2,8%), ελαιόλαδο (3,2%), φρούτα νωπά (3,4%), λαχανικά κατεψυγμένα (4%), χυμούς φρούτων (4,5%) και αλκοολούχα ποτά-μη σερβιριζόμενα (0,7%).

Οπως προκύπτει, η ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνει συνεχείς ανόδους για 18 μήνες (!), με την κυβέρνηση να λαμβάνει ένα μέτρο (το «καλάθι») κατά τον τελευταίο, χωρίς αποτελέσματα για τους πολίτες. Παράλληλα, τα νοικοκυριά δυσκολεύονται όλο και περισσότερο, με το 55% να δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Στον μισθολογικό πάτο της Ευρώπης η Ελλάδα

Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε μια συγκυρία χαμηλών μισθών, η οποία συντηρείται. Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα είναι στους ουραγούς της Ε.Ε., αφού οι αποδοχές τους ξεπερνούν μόνο αυτές των συναδέλφων τους σε Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Βουλγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πίνακα της Eurostat περιλαμβάνονται τα 26 από τα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης, με την Ολλανδία να είναι αυτή που απουσιάζει.

Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. αναφορικά με τους μισθούς φτάνει στις 33.500 ευρώ.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ελλάδα είναι μόλις 15.800 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην φτάνει ούτε το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση στη σχετική λίστα (15.800 ευρώ).

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Λουξεμβούργο με μέσο όρο 72.200 ευρώ (δηλαδή 6.016 τον μήνα), ενώ ακολουθούν η Δανία με 63.300 ευρώ και η Ιρλανδία με 50.300 ευρώ.

*Του Γιάννη Αγουρίδη

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Βρυξέλλες: Η Ούρσουλα, το «τρίγωνο της Βαϊμάρης», η εναλλακτική του Ντράγκι και ο… Μητσοτάκης!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Έντονο παρασκήνιο κορυφής στις...

Το μήνυμα του Ιράν που δεν θέλουν να διαβάσουν ούτε ο επικίνδυνος Νετανιάχου, ούτε ο υποκριτής Μπάιντεν

Ανεξάρτητα από τα επιχειρησιακά αποτελέσματα της μαζικής επίθεσης του...

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταδικάζουν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

ΣΥΡΙΖΑ ΟΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την «επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος...

Κέρδη για τους μεγάλους, ασφυξία για μικρούς και εργαζόμενους

*Της Μαριάννας Τόλια - Την ώρα που λίγες μεγάλες...
Διαφήμιση