Ακρίβεια: «Καπέλο» με το ιλιγγιώδες πόσο των 609 εκατομ. € πλήρωσαν τα νοικοκυριά στα σούπερ μάρκετ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Θηλιά στο λαιμό για τους πολίτες είναι η ακρίβεια στα τρόφιμα με το «καπέλο» στους καταναλωτές από τα σούπερ μάρκετ να έχει φτάσει σε ιλιγγιώδη ποσά, καταδεικνύοντας την κατάρρευση των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Συγκεκριμένα, κατά το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 και σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, οι καταναλωτές πλήρωσαν «καπέλο» 609 εκατομμύρια ευρώ στα σούπερ μάρκετ.

Είναι χαρακτηριστικό της έκρηξης της ακρίβειας ότι το «καπέλο» των 609 εκατ. ευρώ, καταγράφεται τη στιγμή που ο όγκος των πωλήσεων κατέγραψε αύξηση μόλις 1,6% και αυτό λόγω κυρίως των τουριστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana (πρώην IRI) στο εννεάμηνο η αξία των πωλήσεων της αγοράς των καταναλωτικών προϊόντων ανήλθε στα 6,779 δισ. ευρώ έναντι 6,170 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, αυξημένη κατά 9,9%, εκ των οποίων 5,163 δισ. ευρώ αφορούν την κατηγορία των τροφίμων.

Με απλά λόγια οι καταναλωτές δαπάνησαν σχεδόν 10% επιπλέον χρήματα για να αγοράσουν περίπου τα ίδια τεμάχια προϊόντων που έπαιρναν το 9μηνο του 2022. Κι αυτό γιατί συνολικά οι τιμές των ταχυκίνητων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ ήταν αυξημένες κατά 8,1% ανά τεμάχιο.

Πιο αναλυτικά, οι αυξήσεις τιμών ανά τεμάχιο στην κατηγορία των τροφίμων μέχρι και τον Σεπτέμβριο έφθασαν στο 8%, στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής στο 8,4% ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις ανά τεμάχιο καταγράφονται στα είδη οικιακής φροντίδας (απορρυπαντικά, καθαριστικά κ.λπ.) που φτάνουν στο 10,3%.

Πηγή: avgi.gr

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Σκάνδαλο υποκλοπών: Πιάστηκε για φοροδιαφυγή ο Λαβράνος του Predator και της Krikel

Νέα δεδομένα στην υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών προκύπτουν μετά την...

Η «αντρική σχολή» του Αντώνη Σαμαρά αναστατώνει ξανά τη Νέα Δημοκρατία

*Της Μαρίας Μάνη - Ο Αντώνης Σαμαράς έχει φανατικούς...

Στ. Κασσελάκης: Ανασυγκρότηση και επεξεργασία θέσεων με ορόσημο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

*Της Παναγιώτας Μπίτσικα - Γραμμή ανασυγκρότησης σε οργανώσεις και...

Η Κ.Ο των “11” και η αναδιάταξη στον προοδευτικό χώρο

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου - Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και...
Διαφήμιση