Ακρίβεια: Έρχονται και άλλες αυξήσεις τουλάχιστον 4% στα ράφια από τη νέα χρονιά

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Γιάννη Αγουρίδη –

Νέες ανατιμήσεις έρχονται να πλήξουν τους καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, οι νέοι τιμοκατάλογοι χονδρικής του Ιανουαρίου έχουν φτάσει αυξημένοι κατά 5,5% έως 6%, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε νέα άνοδο τιμών στο ράφι. Αξίζει να σημειωθεί ότι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε τιμές που θα είναι αυξημένες κατά τουλάχιστον 4%.

ρόκειται για ένα ράλι δίχως τέλος που πλήττει τα φτωχότερα νοικοκυριά, τα οποία προχωρούν ήδη σε περικοπές αγορών για βασικά προϊόντα.
Οπως αποκαλύπτουν τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση του πληθωρισμού τροφίμων για τον μήνα Νοέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο βρισκόταν στην πρώτη θέση. Το παραπάνω αποτελεί δείγμα της αποτυχημένης πολιτικής που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι.

Με βάση τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, η χώρα μας κατέγραψε ποσοστό 8,9% (10,4% τον Οκτώβριο) στον δείκτη τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών για τον μήνα Νοέμβριο, ευρισκόμενη στη 2η θέση σε επίπεδο Ευρωζώνης (1η η Ισπανία με 9% και 3η η Πολωνία με 8,8%). Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στο 6,9%, ενώ της Ε.Ε. στο 6,8%.

Οπως προκύπτει, παρά το κυβερνητικό μέτρο με το «ταμπελάκι», οι αυξήσεις τιμών συνεχίζονται με πολύ μεγάλη ένταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στο ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 54,5% τον Νοέμβριο σε ετήσιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι τιμές στο χοιρινό κρέας αυξήθηκαν κατά 14,4%, στα φρούτα 11,9%, στα λαχανικά 10,6%, στα τυροκομικά 10,1% στα ψάρια 9,5% στα αυγά 8,6%, στο κρέας 8%, στο αρνί 7,2% και στον καφέ 6,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συνέπειες των αυξήσεων στο ελαιόλαδο

Μεγάλο ζήτημα αποτελούν οι αυξήσεις τιμών στο ελαιόλαδο στην Ελλάδα, με μεγάλες συνέπειες στις τιμές που φτάνουν στο ράφι. Οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών των αγροτικών προϊόντων συνεχίζουν να τροφοδοτούν την ακρίβεια στα τρόφιμα, η οποία πλήττει τα εισοδήματα των πολιτών.

Σε μία περίοδο που οι τιμές στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στις διεθνείς αγορές υποχωρούν, στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται έντονα, την ώρα μάλιστα που μειώνεται το κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές στο χωράφι μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2023 στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μέσο όρο κατά 9% σε ετήσια βάση, μετά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των αυξήσεων τους μετά το τρίτο τρίμηνο του 2022, όταν αυτές είχαν κορυφωθεί (ετήσιος ρυθμός 30%).

Παράλληλα, επιταχύνθηκε και η μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής (τιμές εισροών πλην όσον αφορούν τις επενδύσεις) στο -11% από -5% στο δεύτερο τρίμηνο φέτος.

Η εξέλιξη αυτή, σημειώνει η Eurostat, υποδηλώνει και τη γενικότερη ηρεμία που υπάρχει στις διεθνείς αγορές ύστερα από μία περίοδο διαταραχών.

Πρώτη στις αυξήσεις η Ελλάδα

Ωστόσο, στις μεσογειακές χώρες της Ε.Ε., με πρώτη την Ελλάδα, συνεχίζονται οι αυξήσεις των τιμών στο χωράφι. Κατά μέσο όρο αυτές αυξήθηκαν 22% στην Ελλάδα, κατά 11% στην Κύπρο, κατά 8% στην Πορτογαλία, κατά 5% στην Ισπανία και στη Μάλτα και μόλις κατά 1% στην Ιταλία.

Ενας λόγος για αυτή την εξέλιξη είναι, όπως αναφέρει η Eurostat, οι τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ελαιόλαδου (103% στην Ισπανία, 101% στην Ελλάδα, 99% στην Πορτογαλία και 31% στην Ιταλία).

Μειώσεις τιμών για δημητριακά και ελιές

Μείωση σημειώθηκε στις τιμές των δημητριακών κατά 23%, αλλά η μείωση στην Ε.Ε. ήταν μεγαλύτερη, φτάνοντας το 32%.
Μείωση τιμών σημειώθηκε στην Ελλάδα και στις ελιές -σε αντίθεση με την εκτίναξη της τιμής του ελαιόλαδου-, ενώ στην Ευρώπη οι τιμές τους αυξήθηκαν 10%.

Οσον αφορά το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε., οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους (-36%), της ενέργειας και λιπαντικών (-18%) και των ζωοτροφών (-12%).

Αυξήσεις για λαχανικά, φρούτα, αυγά και γάλα

Στην περίπτωση της Ελλάδας οι τιμές αυξήθηκαν και για μία σειρά άλλα αγροτικά προϊόντα, για τα οποία σημειώθηκαν μειώσεις στην Ε.Ε. ή αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι στην ΕΕ.

Οι τιμές για το γάλα αυξήθηκαν 10% στην Ελλάδα έναντι μείωσης 15% στην Ε.Ε. Οι τιμές των φρούτων αυξήθηκαν 30% όταν στην Ε.Ε. μειώθηκαν 5%. Για τα πουλερικά οι τιμές αυξήθηκαν 4% έναντι μείωσης 3% στην Ε.Ε.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η αύξηση στις τιμές των φρέσκων λαχανικών, σχεδόν 35%, ενώ στην Ε.Ε. η αύξηση ήταν μόνο 10%. Οι τιμές για τα αυγά αυξήθηκαν 18% έναντι αύξησης 8% στην Ε.Ε.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το προσωπικό στοίχημα Κασσελάκη για τις ευρωεκλογές… με το επακόλουθο ρίσκο

*Γράφει ο Ανδρέας Μαραθιάς - Σε εντελώς προσωπική υπόθεση...

Όλγα Νάσση: Αγορές, ελευθερία και στέγαση

ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ βιβλίο (The Road to Freedom) ο Joseph...

Τέμπη: Νέα στοιχεία «φωτιά» από τους εμπειρογνώμονες – Οργή κατά Μητσοτάκη από τους συγγενείς

Την τελική έκθεση του πραγματογνώμονα, Βασίλη Κοκοτσάκη, κατέθεσαν συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, στην...

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Μας «σέρβιρε» κοκτέιλ από ψέματα, ευχολόγια και σύγχυση

Νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του...
Διαφήμιση