Ακόμη ένα χαμένο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το έγκλημα των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου έκανε να ξεθωριάσει στα μάτια της κοινωνίας το αφήγημα του επιτελικού κράτους, η ταφόπλακα του οποίου μπήκε φέτος το καλοκαίρι με τις φονικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Μετά τα Τέμπη, η κυβέρνηση, αφού δοκίμασε διαφορετικά επιχειρήματα για να αποσείσει τις ευθύνες της, υποσχέθηκε ότι θα διορθώσει όλες τις διαχρονικές παθογένειες. Σήμερα τα τρένα στη χώρα παραμένουν καθηλωμένα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ανάταξη των σιδηροδρόμων «προσωπικό του στοίχημα» το οποίο θα κέρδιζε έχοντας ως αντίπαλο, όπως έλεγε, «το βαθύ κράτος του αναχρονισμού». Κι ύστερα ήρθε το «πόρισμα Γεραπετρίτη», το οποίο έστειλαν στον κάλαθο των αχρήστων εκπρόσωποι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA).

Ο ERA έλεγε από τις αρχές Μαρτίου πως η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χειρότερων μαθητών πανευρωπαϊκά, με τραγικές επιδόσεις όσον αφορά την ασφάλεια και τον αριθμό των θανατηφόρων ατυχημάτων σε σχέση με το μήκος του δικτύου και τον αριθμό των επιβατικών χιλιομέτρων.

Το πολυσέλιδο πόρισμα του ERA που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.» συνιστά ηχηρό ράπισμα στην ελληνική κυβέρνηση καθώς επισημαίνει σε αυστηρούς τόνους πως κανένας στην Ελλάδα, είτε σε επίπεδο κυβέρνησης είτε σε επίπεδο εθνικού φορέα, δεν αναλαμβάνει τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Σχεδόν τίποτα στον ελληνικό σιδηρόδρομο δεν είναι σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις κοινοτικές οδηγίες ασφαλείας.

Αναμφίβολα, ποτέ στην ιστορία του ο ελληνικός σιδηρόδρομος δεν είχε τα σημερινά χάλια. Στο διάστημα 2000-2019, η Ελλάδα δαπάνησε κατά μέσο όρο μόλις το 0,3% του ΑΕΠ της για επενδύσεις στον σιδηρόδρομο, αλλά το τριπλάσιο ποσοστό για τα οδικά δίκτυα. Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ακολουθεί την αντίστροφη πορεία, με επενδύσεις σε σιδηροδρομικές υποδομές και συστήματα ασφαλείας, με αποτέλεσμα το τρένο να έχει κερδίσει σημαντικό μεταφορικό μερίδιο.

Στη χώρα μας, 7 μήνες μετά τους 57 νεκρούς, ο «Ντάνιελ» ήρθε να αποκαλύψει την αποσάθρωση των θεμελίων του δικτύου και να πνίξει τα όποια έργα αποκατάστασης της ασφάλειας ισχυρίζεται ότι έκανε η κυβέρνηση. Αποδείξεις δεν υπάρχουν πια γι’ αυτά που λέει ότι έφτιαξε. Αποδείξεις υπάρχουν μόνο για το ακλόνητο εθνικό δόγμα «πάμε κι όπου βγει». Αυτό φαίνεται πως είναι το μοναδικό «προσωπικό στοίχημα» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο ηθοποιός Donald Sutherland. Ο θρυλικός...

Πορεία στο Σύνταγμα με σύνθημα “Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργαζόμενους” (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα...

Μητσοτάκης αμετανόητος, με υποσχέσεις και δειλά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα

Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ...
Διαφήμιση