Ακαδημία Πλάτωνος: Ο πόλεμος Μπακογιάννη με αρχαιολόγους και κατοίκους

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Της Φωτεινής Λαμπρίδη –

Το έργο ανάπλασης του πάρκου Ακαδημίας Πλάτωνα, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα νέο σκάνδαλο «Μετρό Βενιζέλου». Αρχαία κινδυνεύουν και εκατοντάδες δέντρα θα κοπούν την ώρα που οι επενδυτές που θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή σε «παράδεισο» Airbnb, ελέγχουν ήδη τα φιλέτα, όπως λένε πηγές του Υπ. Πολιτισμού και κάτοικοι στο tvxs.

Τα συνεργεία μπήκαν στις 4 Μαϊου, οι κάτοικοι αντιδρούν για την επικείμενη κοπή 386 δέντρων και μιλούν στο tvxs για μη τήρηση των νόμιμων προϋποθέσεων για τη συνέχιση του έργου και την ανάληψή του από εργολάβο με απευθείας ανάθεση μέσω δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Αθηναίων, ανοίγει πόλεμο με  Αθηναίους-ες πολλών περιοχών της Αθήνας αποκαλώντας τους «ακτιβιστές» και όχι μόνιμους κατοίκους αλλά και με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία η οποία τον εγκάλεσε γιατί προσκάλεσε δημόσια τους πολίτες να επισκεφτούν αρχαία, τα οποία βρίσκονται αφύλακτα σε κοντέινερ της περιοχής. Στην προσβλητική προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία απάντησή του ο δήμαρχος, αμφισβητεί τις εκ του νόμου αρμοδιότητες των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν επίσης, πως ενώ ειδοποιήθηκε το υπουργείο πολιτισμού όταν εντοπίστηκαν αρχαία σε οικοδομή, δεν έκανε τίποτα με αποτέλεσμα να τσιμεντωθούν τρεις αρχαίες δεξαμενές.

Οι μπουλντόζες, οι εργολάβοι του Ιδρύματος Ωνάση και η οριστική μελέτη που αναζητείται

Στις 4 Μαϊου συνεργείο εργοληπτικής εταιρείας με εκσκαφέα επιχείρησε να ξεκινήσει τις εργασίες ανάπλασης στο πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα, όμως αναγκάστηκε να διακόψει μετά από επίμονες αντιδράσεις των κατοίκων. Οι εργαζόμενοι παραδέχτηκαν το αναπόφευκτο της κοπής 386 δέντρων  στον συγκεκριμένο σχεδιασμό.

«314 δέντρα συνολικά, θα απομακρυνθούν από το αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα άμεσα. 72 ακόμη θα κοπούν στη 2η φάση, ανεβάζοντας τον αριθμό των δέντρων που θα χάσει η Αθήνα σε 386 και αυτά μόνο για την ανάπλαση που αφορά την ενοποίηση των σκαμμάτων. Περισσότερα ακόμη δέντρα θα θυσιαστούν για την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Αθήνας, που έχει χωροθετηθεί εντός του πάρκου, αντί της θάλασσας τσιμέντου και αδόμητων χώρων στα δυτικά του αρχαιολογικού χώρου» λένε πολίτες της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα στο tvxs οι οποίοι βρέθηκαν στον χώρο όπου προσπάθησε το συνεργείο να ξεκινήσει τις εργασίες.

«Το συνεργείο αναγκάστηκε να διακόψει μετά από επίμονες αντιδράσεις μας.Υπήρξε  από μεριάς του εργολάβου καθολική άρνηση στην προσκόμιση οποιασδήποτε άδειας εργασιών. Το ΑΤ Κολωνού -κατά την προσφιλή του τακτική- αρνήθηκε να ελέγξει τη νομιμότητα των εργασιών και κανένας σχετικός έλεγχος δεν έγινε για την παραμονή των μηχανημάτων εντός του αρχαιολογικού χώρου. Μας είπαν πως δεν έχουμε δικαίωμα να ζητάμε άδειες τόσο οι εκπρόσωποι του εργολάβου, όσο και η κυρία που εκπροσωπούσε το Υπ. Πολιτισμού».

Οι κάτοικοι υπογραμμίζουν μια σειρά από διαδικασίες «στο όριο της νομιμότητας» που επιστράτευσε ο δήμος προκειμένου να προχωρήσει το έργο, ξεκινώντας από την αποφυγή διαγωνισμού για τον εργολάβο.

«Έχουν βρει νέους τρόπους να αποφεύγουν διαφανείς διαδικασίες. Σε δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Μάρτη, αποφασίστηκε να πάρει ο δήμος δωρεά από το Ίδρυμα Ωνάση 900 χιλιάδες ευρώ για την ανάπλαση. Στη συμφωνία αναγράφεται πως ο δωρητής επιλέγει τον εργολάβο. Θα μπορούσε ο δήμος να πάρει τη δωρεά αλλά να προχωρήσει σε διαγωνισμό. Δεν το έκανε. Ήταν ένας τρόπος να προχωρήσουν γρήγορα, χωρίς διαφάνεια όμως».


Το tvxs βρήκε το πρακτικό της συνεδρίασης που αναφέρει τους όρους και τους εργολάβους. Ανάμεσα σε άλλα, η σύμβαση γράφει «Το Έργο 2 θα εκτελεστεί σύμφωνα με την οριστική μελέτη του αρχιτέκτονα Θωμά Α. Δοξιάδη. Σημειώνουμε πως αυτή η μελέτη δεν έχει δημοσιοποιηθεί και την αγνοούν ακόμη και στελέχη του υπ. Πολιτισμού.

«Το 2021 πέρασε από το ΚΑΣ η προμελέτη. Έπρεπε το 2022 να περάσει η οριστική. Αυτό δεν έγινε ποτέ σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε. Ζητήσαμε την οριστική μελέτη, δεν μας την έδωσε κανείς. Πέρα από αυτό όμως και η ίδια η προμελέτη έχει μία σειρά όρων που δεν φαίνεται να τηρούνται» λένε οι κάτοικοι στο tvxs.

«Υπάρχει η περίπτωση να μην μπορεί να κατατεθεί οριστική μελέτη αν δεν αρχίσουν οι ανασκαφές για να δούμε τι αρχαία θα βρουν» λένε στο tvxs πηγές του υπ. πολιτισμού και προσθέτουν: «Ωστόσο είναι ακατανόητο να γίνεται λόγος σε σύμβαση για οριστική μελέτη ενώ δεν υπάρχει. Αυτό δεσμεύει και ως προς την επιλογή του συγκεκριμένου αρχιτέκτονα. Σε κάθε περίπτωση, πως θα προχωρήσει έτσι η δημιουργία του μουσείου; Φοβάμαι ότι θα έχουμε νέα «Βενιζέλου».

Ο Μπακογιάννης καλεί τους πολίτες να επισκεφτούν αφύλακτες αρχαιότητες και προσβάλει διευθύντρια του υπουργείου

Μιλώντας στο Delphi Economic Forum VIII έκανε λόγο για… «εκσκαφές» στην Ακαδημία Πλάτωνος, μέσα από τις οποίες θα αποκαλυφθεί η περίφημη… «Πολιτεία του Πλάτωνα», που έχει καλυφθεί από επιχωματώσεις και κάλεσε πολίτες να επισκεφτούν αφύλακτες αρχαιότητες που βρίσκονται σε κοντέινερ!

Οι δηλώσεις του Κώστα Μπακογιάννη, που αναπαρήχθησαν σε διάφορα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηριστικά φαιδρές  από αρχαιολόγους. Η δε γενική  διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ) του υπουργείου Πολιτισμού, κοινοποίησε εγγράφως στον δήμαρχο Αθηναίων πως οι σχετικές, με εργασίες εντός αρχαιολογικών χώρων ανακοινώσεις προς το κοινό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού. Και πως αυτό αποσκοπεί στην προστασία των αρχαιοτήτων από συνέπειες που μπορεί να επιφέρει «η διοχέτευση στο κοινό αντιεπιστημονικών ερμηνειών ή ατυχών λεκτικών διατυπώσεων που κάποιες φορές φέρνουν τις αρχαιότητες στο όριο του ευτελισμού, όσο και ευαίσθητων πληροφοριών που τις θέτουν εν κινδύνω»  όπως έγραψε το kosmodromio.gr.

Παρακάλεσε, δε, τον δήμαρχο Αθηναίων, στις περιπτώσεις που υπάρχει συνεργασία του Δήμου με το υπουργείο Πολιτισμού, η επικοινωνιακή προβολή για θέματα που άπτονται αρχαιολογικών χώρων ή Μουσείων, να γίνεται αποκλειστικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή σε απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία με αυτές.

Αντί ο δήμαρχος Αθηναίων να ζητήσει συγνώμη για τις ανόητες δηλώσεις του, έστειλε μια απαντητική επιστολή, όχι προς την ΓΔΑΠΚ, αλλά προς την υπουργό Λίνα Μενδώνη, με κοινοποίηση στον Γενικό Γραμματέα, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και την Προϊσταμένη της ΓΔΑΠΚ, όπου γράφει, επί λέξη, τα εξής:

«Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώνω πως μεταξύ των εικαζόμενων αρμοδιοτήτων της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ είναι και η προληπτική λογοκρισία. Λυπάμαι για την τόσο αντιδεοντολογική, άτεχνη και υστερόβουλη προσπάθεια αμαύρωσης της εξαιρετικής μας συνεργασίας, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα μετράει. Για αυτό, παρακαλώ θερμά, όπως μεταφέρετε στα στελέχη σας της ευγνωμοσύνη μας, για όσα έχουμε επιτύχει από κοινού.

Άλλωστε, απαγορευτικά βγάζουν μόνο τα λιμεναρχεία».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, όχι μόνο αμφισβητεί τις εκ του νόμου αρμοδιότητες των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, όχι μόνο μπερδέυει τις εκσκαφές με τις ανασκαφές, αλλά από την απάντησή του φαίνεται πως αντιμετωπίζει με προσβλητικό  τρόπο τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Πολιτισμού ξεπερνώντας τα όρια των αρμοδιοτήτων του. Σε ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του, η παρέμβαση της υπουργού πολιτισμού προς υπεράσπιση του έργου του υπουργείου της θα ήταν αυτονόητη. 

Πηγή: tvxs.gr

Φωτογραφίες: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση