Αισχροκέρδειας συνέχεια και τον Φεβρουάριο: Το ρεύμα πέφτει, τα τρόφιμα στην ανηφόρα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η κάθετη πτώση των τιμών της ενέργειας που αναγκαστικά αποτυπώνεται στις τιμές ρεύματος που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, ύστερα από την υποχώρηση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τραγικές εικόνες στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Φουντώνουν τα σενάρια για προεκλογικές παροχές από την κυβέρνηση.

Σημαντικά μειωμένες χρεώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν η ΔΕΗ και οι λοιποί προμηθευτές, σε σχέση με τα ισχύοντα τιμολόγια του Ιανουαρίου.

Οι εξελίξεις αντικατροπτρίζουν την μειωμένη ως τώρα ζήτηση ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά λόγω του ήπιου χειμώνα, την εξασφάλιση επάρκειας φυσικού αερίου και την πτώση των τιμών του αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο κάτω και από τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να αποτυπώνεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι τιμές των οποίων δεν φάνηκε να «πτοούνται» από τις όποιες μικρότερες έως τωρα μειώσεις στην ενέργει έχουν παρατηρηθεί, γεγονός που δεν δίνει ελπίδες για αντίστοιχες μειώσεις στα τρόφιμα.

Έτσι, τα μεγάλα κόστη ενέργειας και συνολικά παραγωγής όλου του προηγούμενου διαστήματος θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τις τιμές του επόμενου διαστήματος, κάτι που θα αποτρέψει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και μια «απλή» σταθεροποίηση των τιμών.

Έτσι τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να «ξήνουν τον πάτο» του βαρελιού για αρκετό διάστημα ακόμα, σχεδόν έναν χρόνο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Σημαντική μείωση στο ρεύμα, έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου

Όπως είναι γνωστό, η τελική τιμή καταναλωτή εξαρτάται από το ύψος της επιδότησης στην κατανάλωση ρεύματος που ανακοινώνει κάθε μήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η επιδότηση διαμορφώνεται σε επίπεδο που διασφαλίζει ότι η τελική τιμή της ΔΕΗ, που είναι το σημείο αναφοράς καθώς είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, θα διατηρείται στο επίπεδο των 15-16 σεντς ανά κιλοβατώρα. Συνεπώς η μείωση της αρχικής τιμής από τους προμηθευτές σημαίνει ότι, εφόσον ο στόχος για την τελική τιμή παραμένει ίδιος, θα είναι αντίστοιχα μειωμένο τον επόμενο μήνα το κονδύλι της επιδότησης που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.

   Το τιμολόγιο της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ είναι μειωμένο κατά 57-64 % σε σχέση με τον Ιανουάριο και διαμορφώνεται κάτω από τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα οι τιμές της ΔΕΗ για τον επόμενο μήνα είναι:

   -19,9 σεντς ανά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες του μήνα έναντι 48,9 σεντς τον Ιανουάριο και

   -21,1 σεντς ανά κιλοβατώρα, για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 50,1)

   -15,8 σεντς για το νυχτερινό ρεύμα έναντι 44,8 τον Ιανουάριο.

   Τα βασικά τιμολόγια που γνωστοποιήθηκαν ως τώρα από τους λοιπούς προμηθευτές ρεύματος:

  •    Protergia: 24,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (18,8 με έκπτωση συνέπειας) από 48 και 42 σεντς ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο αντίστοιχα.
  •    Ήρων: 24,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 43 τον Ιανουάριο)
  •    Elpedison: 19,5 σεντς ανά κιλοβατώρα ημερήσια κατανάλωση και 18,83 το νυχτερινό (από 45 και 44,33 αντίστοιχα).
  •    Watt&Volt: 24,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 45,9)
  •    ZeniΘ: για κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες, 19,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 46,5). Η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται με 20,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 47,5).
  •    Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: 25,1 σεντς ανά κιλοβατώρα (18,8 με έκπτωση συνέπειας) από 47,7 (35,8 με έκπτωση)

   Τα μειωμένα τιμολόγια αποδίδονται στην πτώση των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου κυμαίνεται στα 195 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά από 1,5 χρόνο, έπεσε ακόμη και στα 58 ευρώ (ενδοημερήσια καταγράφηκαν ακόμη και μηδενικές τιμές). Συγκριτικά το καλοκαίρι του 2022 η τιμή στην ενδοημερήσια αγορά είχε φθάσει κοντά στα 700 ευρώ και ενδοημερήσια στα 936 ευρώ ανά μεγαβατώρα).  

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Όπου βροντές και αστραπές περίμενε βροχές

*Της Ιωάννας Δρόσου - Σαράντα μέρες έχουν περάσει από...

Η ψηφιακή ζωή γεννά ψηφιακά άγχη και technnostress

*Της Εύας Αναστασιάδου - Πρόσφατα συνάντησα έναν παιδικό φίλο που...

Στράτος Φαναράς: «Δεν αρκεί ένα αντιΝΔ μέτωπο για την επόμενη μέρα του κομματικού συστήματος»

*Συνέντευξη στην Ιωάννα Δρόσου - Έρευνα της Metron Analysis εντοπίζει την...

Πυρά Εξαδάκτυλου κατά Άδωνι: Μην διώξεις τους ανθρώπους από τα νησιά – Σχόλιο από ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι και τα γαλάζια στελέχη έχουν φτάσει στο σημείο να προειδοποιούν...
Διαφήμιση